problemi sa slovencima / Istarski vinari puni optimizma: naziv 'teran' uskoro će im ponovno biti dostupan?

I Hrvatska ima u Briselu teške pregovore, ne doduše s Njemačkom nego sa Slovenijom. I to oko terana. Ali Slovenija nije baš Njemačka, a ni Hrvatska Grčka pa će Europska komisija izgleda presuditi u našu korist, što znači da i istarski vinari teran smiju nazivati teranom

13.7.2015.
21:53
VOYO logo

Istarsko vino koje se zbog Slovenije ne smije zvati teran, njegovom proizvođaču sad ima još bolji okus jer je rješenje problema s imenom na vidiku.

"Nama na kraj pameti ne bi bilo da ograničavamo korištenje naziva teran susjedima, pa po istoj logici nećemo dopustiti da se to ograničenje odnosi na nas", rekao je vinar Ivica Matošević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je svoj teran zaštitila geografskom oznakom, iako ga proizvodi od sorte refošk. Po tom pravilu hrvatski vinari ne mogu koristiti naziv teran iako to vino proizvode od sorte grožđa koje se tako i zove.

"Mi imamo ograničenje korištenja naziva iz berbe 2013. i kasnije. Do berbe 2012. smjeli smo ga koristiti. Sama činjenica da dolaze nove berbe isto tako vinarima daje osjećaj nesigurnosti i ekonomske štete", dodao je Matošević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je od Europske komisije zatražila da prepravi odluku o zaštiti podrijetla, a ona bi trebala doći kroz nekoliko tjedana. Naši bi vinari tad prodavali vino pod nazivom 'Teran - hrvatska Istra', a butelje bi mogle konkurirati slovenskima.

"Oni su iskoristili pravni vakuum 2008. i 2009. godine kad je bila vinska reforma gdje su zaštitili teran bez mogućnosti prigovora Hrvatske ili ostalih članica. Mi sad ispravljamo neke previde prijašnjih komisija", izjavio je ministar poljoprovrede Tihomir Jakovina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija predložila je da se problem riješi dogovorom Hrvatske i Slovenije, ali u Ljubljani na to ni ne pomišljaju. Jedan od glavih argumenata je taj da su Slovenci zaštitili sortu teran, što nije dopušteno.

"Nadamo se da će zapravo ovaj delegirani akt ići u tome smjeru, ako ne tražit ćemo sudskim putem. Tužit ćemo i Sloveniju i Komisiju", dodao je Jakovina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višestoljetna proizvodnja ovog vrhunskog vina u domaćim vinogradima također bi trebala biti jedan od argumenata da Komisija promijeni pravila i pomiri hrvatske i slovenske vinare.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo