SMS-ovi Ive Pukanića nisu nikada smjeli biti objavljeni

25.3.2010.
8:38
VOYO logo

''Prema mojem mišljenju, u ovom slučaju riječ je o propustu sutkinje'', tvrdi Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

arti-201003230754006Naglašava kako mu je razumljivo da se pregleda sadržaj telefona pronađenog na mjestu ubojstva, no ne smije se dogoditi da se u kasnijem postupku ocrni žrtva i pronađeni sadržaj bude uveden u sudski spis iako nema veze sa samim počinjenim kaznenim djelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je rekao za Jutarnji list da se i ravnatelj policije Oliver Grbić složio da je to veliki propust. No, policija je u ovom slučaju postupila prema nalogu suda i prema zakonu je morala predati ove snimke. Ostojić najavljuje da će, ukoliko je potrebno, tražiti izmjenu zakonske regulative kako se ovakvo kršenje Zakona o tajnosti podataka više ne bi događalo.

I dok su razgovori optuženika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića 'pročišćeni' te je izdvojeno samo ono što se tiče postupka, SMS poruke njihove žrtve u integralnoj verziji priklopljeni su uz sudski spis. Osim što svjedoči o odnosu koji je Pukanić imao prema nizu javnih osoba, transkripti sadrže i dio koji bi za neke koji su mu pisali poruke mogao biti izvor privatnih problema zbog sadržaja poruka. Javna stvar postale su i poruke koje je suizdavač Nacionala razmjenjivao sa svojom tada malodobnom kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veljko Miljević, odvjetnik koji je zastupao pokojnog Ivu Pukanića, smatra kako bi u objavljivanju transkripata SMS poruka Ive Pukanića moglo biti elemenata za kazneno djelo neopravdanog iznošenja osobnih i obiteljskih prilika, što je kažnjivo prema članku 201 kaznenog zakona. Posebnu težinu kazneni zakon predviđa kad se iznose osobne i obiteljske prilike djece, za što je predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

No, kako tvrde u USKOK-u, policija je već tada učinila prvu 'grešku u koracima', jer je zapisnik o pretrazi mobitela dostavila i Županijskom sudu. Sada, nakon što se prijepis SMS poruka pojavio u javnosti, spekulira se kako su prije policije tajne službe 'pročistile' sadržaj Pukanićeva iPhonea i dostavile samo dio onoga što je ostalo zabilježeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je obrana šestooptuženog Slobodana Đurovića predlagala da se u spis preda prijepis sadržaja SMS poruka Pukanića, time se sudu željelo ukazati na mogućnost da je u tim porukama Ivo Pukanić nagovijestio od koga mu prijeti opasnost i da to nije nitko od onih za koje ga tereti optužnica. Među ostalim, zamijećeno je da među porukama nema nijedne koju je on uputio Hrvoju Petraču, da nema međusobnih poruka s članovima redakcije Nacionala, glavnom urednicom Sinom Karli, ali i nekim drugim osobama iz javnog i političkog života, kao i da ima dosta praznina među datumima slanja i primanja poruka.

Suci koji u praksi imaju slične slučajeve, a koji su zbog osjetiljivosti ove materije željeli ostati anonimni, kazali su kako sve strane u postupku, uključujući i sud, moraju biti maksimalno oprezni kad je riječ o prisluškivanim razgovorima i sadržaju SMS poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003220458006Kako je već dosad bilo nepročišćenih razgovora u sudnici, u izmjenama zakona nađeno je rješenje koje bi trebalo zadovoljiti sve strane. Člankom 338 predviđeno je da se cjelovita snimka, zapis i dokumentacija o tome čuvaju u državnom odvjetništvu. Istražni sudac na prijedlog državnog odvjetnika naložit će da se izdvoje samo oni snimci i dokumentacija koji se odnose na kazneni postupak.

Istražni sudac dobiva cijelu snimku i vraća ju nakon što se izdvoje predloženi dijelovi, a to pod njegovim nadzorom obavlja stručni pomoćnik. I obrana ima pravo da se cjelovita snimka i prijepis reproducira ili pročita. Ali, za 'slučaj Pukanić' ovo je zakonsko rješenje došlo prekasno, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003170061006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo