ŠKOLE BEZ TOPLE VODE, PAPIRA I SAPUNA: / Evo kako izgleda WC u jednoj školi u Sinju; 'Osigurajte djeci osnovne higijenske uvjete!'

Image
Foto: privatna arhiva/Pixsell
4.3.2020.
11:08
privatna arhiva/Pixsell
VOYO logo

Pojava koronavirusa u Hrvatskoj ukazala je na problem koji se godinama vuče i ne rješava, a to je nedostatak minimalnih higijenskih uvjeta u osnovnim i srednjim školama. "Češće perite ruke", kažu upozorenja stručnjaka skupa s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, a što je s djecom u školama u kojima uglavnom nema niti toalet papira ili ubrusa za ruke, tople vode niti sapuna? Oni se valjda trebaju voditi onom: "snađi se (mali) druže".

Image

29.11.2019., Zagreb - Nakon strajka ucitelja danas su se ucenici vratili u skolske klupe. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Upravo je takvo stanje u jednoj osnovnoj školi u Sinju (podaci poznati redakciji) jer se tamo u njihovu toaletu ne nalazi ništa što bi djeci pomoglo voditi bolju brigu o svom zdravlju. Fotografije WC-a iz te osnovne škole poslao nam je čitatelj koji je htio ostati anoniman. Čitatelj ističe da je stanje u 90 posto škola upravo takvo kao i u školi u Sinju te dodaje da se "mora i može bolje" od ovog trenutačnog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: privatna arhiva

Kao što se može vidjeti, učenici ove škole nemaju čime obrisati ruke

Image
Foto: privatna arhiva

Sami toaleti su u katastrofalnom stanju

Image
Image
Foto: privatna arhiva

Niti zidovi u školskom wc-u nisu u dobrom stanju

"Svaki moj daljnji komentar je suvišan. Nadležni su više puta upoznati sa stanjem, ali... kod nas je uvijek ali", komentira čitatelj.

Image
KOGA TO NIJE BRIGA ILI JE NESPOSOBAN ZA FUNKCIJU? Pogledajte wc-e: /

'Donirali su papir pa skoro dobili ukore zbog sramoćenja škole'

Image
KOGA TO NIJE BRIGA ILI JE NESPOSOBAN ZA FUNKCIJU? Pogledajte wc-e: /

'Donirali su papir pa skoro dobili ukore zbog sramoćenja škole'

Apel pravobraniteljice zbog stanja u školskim zahodima

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, apelirala je u srijedu na odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i toplu vodu u sanitarnim čvorovima jer se taj nedostatak pokazuje osobito rizičnim danas kad se Hrvatska susreće s epidemijom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

09.05.2019., Zagreb - Sabor je 12. sjednicu nastavio raspravom o izvjescu o radu pravobraniteljice za djecu za 2018. godinu. Helenca Pirnat Dragicevic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Proteklih dana primamo pritužbe roditelja zbog neodgovarajućih higijenskih uvjeta u pojedinim školama, u kojima učenicima u toaletima nisu osigurani toaletni papir, topla voda ni sapun. O tome izvještavaju i mediji, ali, nažalost, doznajemo da ponegdje odgovorne osobe negiraju takvo stanje i tvrde da su ti prigovori roditelja neosnovani", stoji u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

Ističe da su se o nedostatku osnovnih higijenskih potrepština u osnovnim i srednjim školama i sami uvjerili proteklih godina prilikom posjeta desecima škola u cijeloj Hrvatskoj i razgovora s učenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nedopustivo je da u 21. stoljeću u obrazovnim ustanovama nema minimuma higijenskih uvjeta'

U mnogim školama učenici su im se izravno požalili upravo na to, o čemu je Ured pravobraniteljice pisao u izvješću za 2018. i još tada ukazao na neprihvatljivost takvog zanemarivanja potreba djece i zaštite njihova zdravlja. Taj nedostatak, naglašava Pirnat Dragičević, osobito se pokazuje rizičnim danas kad se i Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, susreće s epidemijom koronavirusa.

Image

Pravobraniteljica smatra kako je nedopustivo da u 21. stoljeću djeci u odgojno-obrazovnim ustanovama, u kojima provode veliki dio vremena, nije osiguran minimum higijenskih uvjeta, jer to u aktualnoj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa predstavlja i dodatni rizik za njihovo zdravlje. Očekuje da će barem aktualne okolnosti, kad to već nije dosad na odgovarajući način riješeno, napokon prisiliti odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode u sanitarnim čvorovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliram na sve da se angažiraju kako bi to napokon u svakoj sredini postao neupitni standard na koji djeca mogu računati u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, i danas i ubuduće", poručuje Pirnat Dragičević.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo