BANDIĆ NA PITANJE ZAŠTO U ZAGREBAČKIM ŠKOLAMA NEMA SAPUNA: / 'Perite ruke pepelom, ta psihoza oko koronavirusa je samo priča'

Image
Foto: Tomilsav Miletić/Pixsell

Donio sam paket sapuna da poklonim školi Vladimira Preloga. Ja sam se prao u lugu od drveta. I bio sam zdraviji i mlađi, kaže Bandić

2.3.2020.
13:27
Tomilsav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom otvorenja nadograđene Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, komentirao je informacije koje su otkrivene kada je u Hrvatskoj buknula zaraza koronavirusom, da u školama nema sapuna i tople vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sapuna ima. Ne samo da ga ima, nego ga u Prelogu i proizvode", kazao je Bandić na pitanje ima li u zagrebačkim školama osnovnih potrepština.

Na pitanje RTL-a je li Grad Zagreb odgovoran što u školama nema određenih potrepština, Bandić je savjetovao učenicima da peru ruke lugom, odnosno pepelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donio sam paket sapuna da poklonim školi Vladimira Preloga. Ja sam se prao u lugu od drveta. I bio sam zdraviji i mlađi. Prijeđimo na lug. Prat ćemo ruke lugom, ali ne u zagrebačkim školama. Nabavljam lug sa sela i perem ruke lugom", kazao je Bandić te optužio novinare da od ničega rade priču. Smatra i kako je psihoza oko koronavirusa samo priča "da netko proda lijekove".

'Sapuna nema već dvije godine'

Portal srednja.hr objavio je tekst u kojem su učenici zagrebačkih škola potvrdili da nemaju sapuna. "Sapuna nema već dvije godine, a kada se pojavi ona bočica, ode u roku od par dana, a da ne pričam o papiru", kazala je učenica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo ni tople vode ni sanitetska i dezinfekcijska sredstva, škola nam govori da nema novca za sve to", kazala je druga učenica. No eto, gradonačelnik Bandić im savjetuje da ruke peru lugom, odnosno pepelom, od drveta.

Zbog nedostatka sapuna u školama Bandića je danas prozvao i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras: Nemaju osnovne higijenske preduvjete

"150 tisuća naše djece u ovom trenutku nema osnovne higijenske preduvjete", kazao je Maras i dodao kako im se svakodnevno javljaju roditelji iz osnovnih i srednjih škola koje nemaju osnovne higijenske potrepštine.

"Previše ih nema tople vode, ali to se ne može riješiti odmah. Ali može se riješiti da ih svako jutro dočekaju najosnovnije higijenske potrepštine, a toga nema", kazao je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak: Bandićeva izjava je neprihvatljiva

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je na Bandićev savjet o pranju ruku pepelom.

"Održavanje osobne higijene važna je preventivna mjera u borbi protiv virusnih bolesti, a sada konkretno koronavirusa. Osnivač škole zadužen je za osiguravanje materijalnih sredstava škola i gradonačelnik Zagreba, kao i svi osnivači, dobivaju za to financijska sredstva i iz Državnoga proračuna tako da nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza. Izjava gradonačelnika Zagreba, u kontekstu ozbiljnosti situacije s koronavirusom, krajnje je neprihvatljiva – sigurnost učenika je imperativ!", kaže Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo