'OČITO JE' / Glavni šef vatrogasaca nakon dramatične borbe s vatrenom buktinjom kod Šibenika: 'Postoje indicije da je požar podmetnut...'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policija provodi očevid i istragu, a Tucaković kaže da ćemo nakon toga imati više odgovora

15.7.2022.
10:32
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Nakon dramatične borbe s vatrenom stihijom u Raslini i Zatonu, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Večernji list je kazao da postoje indicije da je požar kod Šibenika podmetnut. "Indikativno jest da se požar proširio s benkovačke ceste. Dakle, očito je ljudski faktor doveo do požara. Međutim, policija provodi očevid i istragu pa ćemo uskoro imati više odgovora. U karijeri sam se svega nagledao. Od piromanije do imovinsko-pravnih obračuna oko zemljišta i namjernih potpala zbog prenamjena zemljišta iz poljoprivrednih u građevna", rekao je.

Image
NEMA OTVORENE VATRE /

Požar kod Zatona pod nadzorom, ali još nije lokaliziran: Vojska i kanaderi povučeni, vatrogasci i dalje na terenu

Image
NEMA OTVORENE VATRE /

Požar kod Zatona pod nadzorom, ali još nije lokaliziran: Vojska i kanaderi povučeni, vatrogasci i dalje na terenu

Tucaković smatra i da je sustav u Hrvatskoj dobar te da nema mjesta pesimizmu ili kritici kada se usporedimo s državama na Mediteranu. "S kim da se usporedimo? S Grčkom? Znate li da oni uopće nemaju dobrovoljna društva. Mi smo tu jedni od jačih u Europi, no infrastrukturno uvijek možemo napredovati. U svakom slučaju, Hrvatska u vatrogasnom smislu dobro kotira", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriva je i vegetacija

Za velike požare kao što je bio ovaj kriva su sušna razdoblja, izostanak kiša i visoke temperature, ali i vegetacija. "Svima je drago imati pored kuće hladovinu i borove, a kad izbije požar svi zovu vatrogasce. Nitko se u Dalmaciji ili u Istri nije sjetio da u dvorište zasadi breskvu, orah, marelicu ili hrast. To su drveća koja ljeti nisu poput šibica za potpalu kao alepski bor", istaknuo je šef vatrogasaca.

Kao još jedan veliki problem Tucaković vidi i zapuštena zemljišta na nepristupačnom terenu. Taj je problem dobro riješila Italija, koja je uvela masno oporezivanje za zemljišta koja nisu obrađena i koja se s godinama pretvaraju u šikaru pogodnu za požar. "Time su praktički prisilili vlasnike da svoje zemljište privedu svrsi, obrađuju ga i s njega maknu nepotrebno raslinje i drveće", rekao je Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo