svi složni - premijer mora razgovarati / Sabor o situaciji na Markovom trgu: Vukšić tvrdi kako je Klemm priznao da iza svega stoji HDZ

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

O braniteljskom prodvedu žele govoriti i nezavisni ljevičari, HNS, HDSSB, laburisti, SDP, SDSS, klub manjina, nezavisna zastupnica Jadranka Kosor

29.5.2015.
10:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Deset saborskih klubova izrazilo je u petak ujutro želju progovoriti o prosvjedu na Markovu trgu, pa su zatražili stanku u radu Hrvatskog sabora kako bi dobili priliku za to.

Image
razgovor u ponedjeljak /

Branitelji se povukli u Savsku, Glogoški: 'Ovo je moglo mnogo ranije završiti!'

Image
razgovor u ponedjeljak /

Branitelji se povukli u Savsku, Glogoški: 'Ovo je moglo mnogo ranije završiti!'

"U nedemokratska vremena tražili bismo od premijera da dođe u Sabor, s obzirom da se to u demokratska vremena ne može dogoditi, da se premijer neće javiti ni predsjednici države, tražimo stanku", rekao je Ivan Šuker (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratimo dramu ispred crkve svetog Marka, pred turističku sezonu svi vrte tu vijest, treba razgovarati, a Sabor je pravo mjesto za to", poručio je nezavisni zastupnik Damir Kajin.

'Taštine su odgovorne'

Kajin je izjavio kako policija nakon 22 sata nije trebala postupati jer se 'nisu držali zakona dok se prosvjedovala u Savskoj više od 200 dana'. Na pitanje čija je odgovornost da se sve ovako odigralo, odgovorio je: "Taštine su odgovorne za ovo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Braniteljima niti jedno pravo nije ugroženo. Mediji mogu pisati što god žele, ali ratne invalide se ne može nazivati ratnim profiterima bez obzira kolek mirovine primaju. Ali oni također trebaju znati da ovu zemlju vodi legitimna vlast, puč ne smije nitko podržavati! Ovoliko policije nije bilo na Markovom trgu od ranih devedesetih", rekao je Kajin.

Kajin je naglasio kako crkvenjaci daju opasne izjave po društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da rat nije gotov? Što oni to govore? Ovo još nije politički koordinirano, ali pretpostavljam da hoće. Zamislite da se onaj branitelj bacio s krova! Premijer treba razgovarati s njima, bez taštine", ponovio je.

"Ova populacija koja je stvorila državu nije marginalizirana i neće bez izbora voditi državu. Ovo će sve prestati prvi dan nakon izbora ako dođe do promjene vlasti", naglasio je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je borba za pozicije'

Branko Vukšić tvrdi kako je Klemm, nakon što su se ugasile kamere, priznao kako će prosvjedi stati ako HDZ dođe na vlast. Rekao je kako ima svjedoke za tu Klemmovu izjavu.

"SDP će na kraju izgubiti izbore. Ovo je borba za pozicije. Milanović treba razgovarati s braniteljima, ali en i pristati na ovaj javni cirkus. Ovo je najava obračuna s crvenim vragovima. Molim branitelje da ne nastupaju politikanski", istaknuo je Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Josip Leko pozvao je na demokratski dijalog. 

'Nasilna smjena vlasti'

Nada Turina-Đurić​ iz HNS-a kazala je kako je Hrvatskom zavladao strah nakon dugo godina i to 'zbog onih kojima se Hrvatska najviše ponosila'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo jučer bili u stražnom strahu da netko ne napravi krivi potez. Bojim se obračuna između nas samih. Bojali smo se da će stradati neki student ili učenik. Ovo je nasilna smjena vlasti, sila, rušenje institucija. Dio naše političke scene nije učinio ništa da smiri situaciju", rekla je. 

HDSSB: 'To su sve normalni ljudi, oni ne mrze nikoga'

Josip Salapić iz HDSSB-a kazao je kako 'Hrvatska ne može biti ptica bez lijevog krila'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo bez stida i srama izišle pred branitelje, nismo ništa loše učinili, oni imaju puno pravo biti tamo. Josipović je svojim dolaskom u Savskoj dao legitimitet prosvjedu. I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Mi smo razgovarali i s policijom i braniteljima. Sve su to normalni ljudi. Razum i razgovor nedostaje. Molim premijera da razgovara s njima. Oni ne mrze nikoga", apelira Salapić.

'Ministri se ne mijenjaju na cesti'

Bivša premijerka Jadranka Kosor poziva Sabor da artikulira svoj stav i kaže javnosti kako je ova situacija loša i opasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nekada nije bilo vrijeme za parole, onda danas nije. Zakone svatko treba poštovati i to je činjenica o kojoj valjda ne treba razgovarati. Kada se dogodi ovakva teška situacija, onda je najodgovornija Vlada. Premijer mora odrediti vrijeme i mjesto sastanka, ali činjenica jest da se ministri ne mijenjaju na cesti. Bez razgovora ovaj put neće ići, to svi moramo hrabro pokazati", rekla je. 

HDZ: 'Zašto je poslao policiju na branitelje?'

Iz HDZ-a pozivaju premijera da se se krene ponašati državnički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto šalje policiju na one za koje je govorio da zaslužuju najbolje i da ih se ne da izmanipulirati? Premijer kada odmahne rukom, prihvaća odgovornost. Pozivamo premijera da iziđe i razgovara s ljudima, ne usput, nego sada kada to traži Hrvatska. Vrijeme totalitarizma je prošlo, ako nam je malo stalo do ljudi, učinit ćemo to", rekao je Zvonko Milas.

'Podjela je otišla predaleko'

Dragutin Lesar je upozorio kako su podjele otišle predaleko .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznošenje plinskih boca na cestu nije i ne može biti zbog branitelja i Domovinskog rata. To je zbog vas! Podjela je otišla predaleko", upozoravao je kolege zastupnike i iz lijevog i iz desnog tabora.

"Pozivam predsjednicu Republike da poštuje zakone. Oni smiju prosvjedovati na Markovom trgu kao i svi drugi građani. Odgovornost je na onima koji su organizirali i financirali ovu političku akciju. Na premijeru je da dokaže je li problem u dijalogu ili nečem drugom", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo