RUSKI PODUZETNIK / Ruska jahta poznatih vlasnika usidrena u Skradinu? Gradonačelnik: 'Mislim da će ova informacija naštetiti našem turizmu'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Svi se pitaju je li to ruska jahta poznatih vlasnika usidrena u Skradinu

17.3.2022.
23:22
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik uprave ruskog investicijskog fonda RDIF, vrijednog deset milijardi dolara, Kiril Aleksandrovič Dmitriev našao se pod sankcijama nakon ruske invazija na Ukrajinu.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, Dimitriev je jedan od tri ruska poslovna čovjeka kojima je u Hrvatskoj izdana zabrana korištenja i isplovljenja jahte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedene jahte do opoziva mjera, odnosno do odluke koju mogu donijeti nadležna tijela, do daljnjega ne smiju napustiti mjesto na kojemu se nalaze," tvrde iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ukrajinac rođen u Kijevu

Dmitriev je zapravo etnički Ukrajinac rođen u Kijevu, školovao se na Stanfordu i Harvardskoj poslovnoj školi, a nakon njegova povratka 2007. godine iz SAD-a počinje njegov strelovit uspon, bogaćenje i približavanje obitelji Vladimira Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova supruga Natalia Popova jedna je od najboljih prijateljica Putinove mlađe kćerke Katerine Tihonove, a i Dmitriev se dobro snašao služeći Putinu jer je od 2011. postao i generalni direktor RDIF-a, investicijskog fonda koji je na prijedlog predsjednika i premijera Rusije osnovala država.

Tada je uvršten u 100 najutjecajnijih profesionalnih osoba industrije privatnog kapitala u posljednjih 10 godina, prema verziji Private Equity International. Nijednom Rusu nikada nije dano takvo priznanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNI REPORT /

Donosimo sve detalje o biznisu Putinove petorke za Hrvatsku: Prvi je došao tip koji je u KGB-u bio rangiran više od samog Putina

Image
EKSKLUZIVNI REPORT /

Donosimo sve detalje o biznisu Putinove petorke za Hrvatsku: Prvi je došao tip koji je u KGB-u bio rangiran više od samog Putina

Abramovič česti gost

Velika je vjerojatnost da je jahta Kirila Dmitrieva smještena u ACI marini u Skradinu. Za jahtu Navetu 33, kojoj je nemoguće bilo vidjeti ime, se s velikom sigurnošću moglo zaključiti da pripada Dmitrievu.

"Znamo da je na toj jahti posada iz Splita i da su, čini mi se, tri momka jutros viđena na njoj kako nešto rade", rekli su prolaznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od službenih informacija niti u samoj marini, a niti u ACY-jevoj centrali u Rijeci nisu htjeli dati neki podatak koji bi doveo do detekcije poduzetnika. i njegova plovila. Gradonačelnik Skradina Antonio Brajković je rekao da ni on nikakvih informacija nije imao.

"Ovdje na Prokljanskom jezeru često se sidri Roman Abramovič, a ima i drugih ruskih bogataša, ali oni nama, osim njega, nisu poznati. Od svih njih koristi ima i Lučka uprava iz Šibenika i ACY marina, ali i samo mjesto jer njihov boravak generira širenje ugostiteljske ponude. Iskreno, mislim da će ova informacija o ruskoj jahti koja se sada nalazi u našoj marini malo naštetiti turizmu mjesta, ali mi moramo poštovati ono što cijeli svijet poštuje", rekao je Brajković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj verziji teksta bilo je objavljeno da je g. Dmitriev ruski oligarh, što nije točno i naknadno je ispravljeno.

Čitavu reakciju ruskog investicijskog fonda na ovaj tekst možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo