TKO SI TO MOŽE PRIUŠTITI? / Roditelji na jugu Hrvatske šokirani cijenama maturalaca: 'Trebali bismo dati malome 2000 eura za sedam dana putovanja'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Iako će većina roditelja prije učiniti sve da djeci omoguće odlazak na maturalac nego odbiti platiti putovanje, ne rade svi roditelji za istu plaću

7.11.2023.
14:19
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Dubrovački roditelji zatečeni su cijenama ponuđenih maturalnih putovanja. S obzirom na opći porast cijena, ne začuđuje da su poskupjeli i maturalci. No, osim samog putovanja, tu su i džeparac, odjeća i sve što je djeci potrebno u tih pet do sedam dana, što utječe na sveukupni trošak.

"U moje doba moglo se platiti ekskurziju, nije to bilo skupo kao danas. Sjećam se da su mi starci dali tisuću ondašnjih maraka i to nije bio problem. Ja imam dvoje djece, jedno bi trebalo sad na ekskurziju, a drugo dogodine. Valja mi iskešat dvije tisuće eura za tih sedam dana", komentirao je jedan otac za Dubrovački vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam apartmane ni restorane, živimo od svoje plaće žena i ja, zajedno imamo 1500 eura mjesečno za život. I sad bismo trebali dati malome 2000 eura za sedam dana maturalnog putovanja", dodao je.

Image
PRVI SMO U UNIJI /

Kod nas su cijene pekarskih proizvoda najviše rasle, a prema pekarima to je - opravdano. 'Previše je te njihove kuknjave...'

Image
PRVI SMO U UNIJI /

Kod nas su cijene pekarskih proizvoda najviše rasle, a prema pekarima to je - opravdano. 'Previše je te njihove kuknjave...'

Roditelji učenika Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku prošle su godine za maturalac platili oko 900 eura. Išlo se na dvije destinacije - dva razreda u Grčku, a tri u Češku, u Prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine ekskurzije u Prag i Grčku koštale su oko 900 eura za pet dana i četiri noći. To je bilo prihvatljivo roditeljima, iako mislim da je i to skupo," rekao je ravnatelj Antonio Lučić.

Ponude u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Dubrovniku, većinom za Madrid i Barcelonu, kreću se između 1000 i 1200 eura. Upravo je u toj školi nedavno ponovljen poziv za dostavu ponuda jer ponuda niti jedne agencije za putovanja nije bila prihvatljiva. Ravnateljica škole Suzana Đurđević komentira da joj se čini kako više nema interesa za organizaciju maturalnih putovanja. Problem je i u tome što se često biraju destinacije koje su same po sebi skupe, a njih uglavnom odabiru učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da su u Splitu cijene srednjoškolskih putovanja nešto jeftinije. Kreću se od 700 do 1000 eura, s time da one od 1000 eura pokrivaju sedmodnevna putovanja najčešće u Italiju i Španjolsku, odnosno Rim i Barcelonu.

Nitko ne želi reći: 'Mi to ne možemo, moje će dijete ostati doma'

Iako će većina roditelja prije učiniti sve da djeci omoguće odlazak na maturalac nego odbiti platiti putovanje, ne rade svi roditelji za istu plaću. No, rijetki žele otvoreno govoriti o tome da nemaju čime djeci financirati posljednje školsko putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U društvu u kojem je danas najvažnije materijalno, što tko ima za pokazati i gdje će na skijanje, nitko ne želi istupiti i reći: mi to ne možemo, moje će dijete ostati doma," istaknuo je anonimni otac.

Na Facebook profilu Dubrovačkog vjesnika nizali su se razni komentari na ovu temu. Jedan je korisnik komentirao kako 1200 eura nije skupo za sedam dana maturalca jer su avionske karte dovoljno skupe te da putničke agencije nisu Caritas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Skuplje dopunsko kod privatnika. HZZO-ove cijene ipak ostaju iste: 'Troškovi ostaju isti, očekujemo priljev osiguranika'

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo