SKUPA GRADNJA / Planirate graditi kuću, stan ili poslovni objekt u Zagrebu? Poskupljuje komunalni doprinos, negdje i do 60 posto

Image
Foto: e-uprava, Interaktivna karta Zagreba

Tomašević je objasnio da novac koji se skupi iz komunalnog doprinosa jednostavno nije dovoljan za sve potrebe

31.10.2023.
17:49
e-uprava, Interaktivna karta Zagreba
VOYO logo

Grad Zagreb diže cijene komunalnog doprinosa koji se plaća pri izgradnji novih objekata, javlja 24sata. Poskupljenje je danas najavio gradonačelnik Tomislav Tomašević ne ulazeći u detalje i cijene, no po objavljenom prijedlogu koji je pušten u javno savjetovanje, vidljivo je da su poskupljenja od 17 pa čak do 60 posto, zavisno od zone, odnosno područja grada u kojem se investira u novi objekt.

Tomašević je objasnio da novac koji se skupi iz komunalnog doprinosa jednostavno nije dovoljan za sve potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Deset godina se cijena nije mijenjala. Iznos koji se prikupi nije dovoljan ni da pokrije pola potreba za infrastrukturom. Idemo na njegovo povećanje kako bi barem malo smanjili razliku troškova komunalne infrastrukture", rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Bespravna gradnja i dalje najjeftinija! Diljem istarske obale niču vikendice i kuće bez dozvole

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalni doprinos se plaća po kubičnom, a ne četvornom metru i po novom prijedlogu iznosi za prvu zonu 18,35 eura umjesto dosadašnjih 15,73 eura, što je poskupljenje od cca 17 posto, za drugu zonu on raste na 18 eura umjesto dosadašnjih 14,4 eura, što je poskupljenje od cca 25 posto, u trećoj zoni raste s 10 na 16 eura, što je poskupljenje od 60 posto, u četvrtoj zoni raste s 7,5 eura na 12 eura, što je također poskupljenje od 60 posto, u petoj zoni ostaje dva eura kao i dosad, a u šestoj raste minimalno, s 1,33 na 1,5 eura.

Najveća poskupljenja tamo gdje buja gradnja

Vidljivo je da su najveća poskupljenja u zonama u kojima buja gradnja, a potrebna su znatna ulaganja u izgradnju nove infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJEN KOMPLETAN PLAN /

'Uskoro počinje gradnja stadiona u Kranjčevićevoj, a onda ćemo srušiti i sagraditi novi na Maksimiru'

Image
OBJAVLJEN KOMPLETAN PLAN /

'Uskoro počinje gradnja stadiona u Kranjčevićevoj, a onda ćemo srušiti i sagraditi novi na Maksimiru'

Ako u prvoj zoni koja obuhvaća šire središte grada netko gradi stambenu zgradu od 1.000 bruto kvadrata, odnosno 2.600 kubičnih metara, dosad je za to trebao platiti gradu 40.900 eura, a po novom će platiti 47.700 eura. Za istu zgradu u drugoj zoni je dosad platio 37.440 eura, a s ovim poskupljenjem, morat će platiti 46.800 eura. U trećoj zoni za istu zgradu dosad bi platio 26.000 eura, a po novom će platiti 41.600 eura.

Nakon javnog savjetovanja su moguće i izmjene prijedloga, a kako je najavio Tomašević, nove cijene bi trebale biti usvojene na sjednici Gradske skupštine u prosincu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo