svakim danom sve jači / Rijeka i okolica već danima osjete podrhtavanje tla: i jutros ih je probudio umjereni potres

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Najjači potres od svih do sada zabilježenih, dogodio se jutros u 6:56. Podatak o magnitudi i epicentru razilazi se od strane hrvatske i slovenske seizmološke službe, ali u jednom su složni – radilo se o umjerenom potresu

8.1.2016.
8:59
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Rijeku i okolicu posljednjih nekoliko dana tresu potrese, a građane je i jutros u 6:56 minuta probudio jedan. 

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su u 6 sati i 56 minuta umjeren potres s epicentrom 12 kilometara istočno-jugoistočno od Rijeke.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magnituda potresa iznosila je 2,8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, priopćeno je iz Seizmološke službe.

Rijeka i okolica već danima imaju podrhtavanja tla koja su započela još 25. prosinca, a koja su svakim danom, čini se, sve jača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim podacima sa seizmografa, čini se da se radilo o najjačem potresu od svih zabilježenih do sada. A zabilježeno ih je službeno šest, s time da stanovništvo epicentralnog područja redovno dojavljuje o više podrhtavanja, javlja RIMETEO Portal

Najjači potres od svih do sada zabilježenih dogodio se ovog jutra, dakle u petak 8. siječnja u 6:56h. Podatak o magnitudi i epicentru razilazi se od strane hrvatske i slovenske seizmološke službe, ali u jednom su složni – radilo se o umjerenom potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska seizmološka služba javlja o magnitudi 2.8 po Richteru i epicentru 12 km sjever-sjeveroistok od Rijeke, što Potres smješta negdje na Platak.

Slovenska seizmološka služba potres pozicionira 9 km jugoistočno od Rijeke, što bi značilo da se i ovaj potres dogodio na sličnom području kao i prethodni, odnosno na području Bakra i Kraljevice. Po njima magnituda je bila 2.6 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tog potresa uslijedio je niz slabijih, a po dojavama koje stalno pristižu, ljudi su ih osjetili još tri ili četiri puta. Najjači potres osjetio se na širem riječkom području sve do Delnica.

Nekoliko slabih potresa dogodilo se i kod Bakra, također jučer, zabilježeni su u 3:55 sati. Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su nekoliko slabih potresa. Najjači od njih dogodio se u 3:55, bio je magnitude 2.0 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na užem epicentralnom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sam Božić dogodio se i slab potres kod Krasice, 11 kilometara istočno-jugoistočno od Rijeke kod Kraljevice. Zabilježen je u 19:40 sati, a magnituda potresa iznosila je 2.2. prema Richteru. Intenzitet u epicentru je bio III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Novi podaci slovenskih seizmografa pokazuju da je magnituda potresa u 6:57 bila 2.6 stupnjeva po Richteru te da se radi o najjačem potresu koji je pogodio riječko područje od 25. prosinca do danas, piše RIMETEO portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo