RIJEKA BI MOGLA POSTATI CENTAR PROIZVODNJE CJEPIVA: / 'Osigurali bismo samodostatnost, ali potrebna je jedna stvar'

Image

Rijeka ima sve preduvjete da postane centar za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa ako bi dobila licencu; Stipan Jonjić: 'To bi bilo fantastično i za nas u Hrvatskoj i za Europu i regiju'

25.3.2021.
22:29
VOYO logo

Predsjednik Upravnog odbora JGL-a (Jadran galenski laboratorij) Ivo Usmiani rekao je nedavno da u JGL-u imaju znanja i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika, kao i jaku tehnološku platformu, te da bi mogli početi proizvoditi cjepivo protiv koronavirusa, bilo vektorsko bilo mRNA, ako bi dobili licencu od nekog strateškog partnera za transfer gotove tehnologije za proizvodnju cjepiva, javlja Novi list.

Naglasio je da u Rijeci također postoji Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva s desetak kvalitetnih virologa, virusnih imunologa i molekularnih biotehnologa okupljenih oko profesora Stipana Jonjića, koji se bave vektorskim cjepivima. Dodao je da JGL surađuje s Centrom te da bi zajedno mogli postići snažnu sinergiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON KRITIKA: /

AstraZeneca revidirala rezultate istraživanja - pogledajte kolika je sada učinkovitost njihova cjepiva

Image
NAKON KRITIKA: /

AstraZeneca revidirala rezultate istraživanja - pogledajte kolika je sada učinkovitost njihova cjepiva

Važnost za Rijeku i regiju

Voditelj Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva prof. dr. Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta kaže da bi bilo fantastično da se ostvari proizvodnja cjepiva protiv COVID-19 u Rijeci. Podsjetio je da JGL ima moderne pogone i temeljne uvjete.

"Ukoliko JGL sklopi ugovor s nekom kompanijom koja već proizvodi odobreno cjepivo i pod uvjetom da se ostvare sve tehnološke pretpostavke za proizvodnju, a potrebne su i određene licence, pakiranje i skladištenje cjepiva, utoliko bi oni mogli krenuti, što bi bilo fantastično i za nas u Hrvatskoj i za Europu i regiju. EU bi zapravo trebao raditi na pokretanju desetaka sličnih pogona koji bi proizvodili cjepiva na tehnologijama koje su već dostupne i prihvaćene u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se razumijemo, radi se o velikom izazovu, ali bez ambicija i izazova nema niti uspjeha. Meni je osobno jako drago da vodstvo JGL-a ima takve ambicije, bez obzira na to kako će se stvari dalje razvijati. Usvajanjem novih tehnologija njima se pruža mogućnost uključivanja u proizvodnju i razvoj i drugih cjepiva i bioloških lijekova. Da ne govorim koliko bi takve stvari bile važne za Rijeku i regiju", smatra Jonjić.

Potpora države

Usmiani je za Novi list upozorio da ovakav velik i važan projekt mora imati i podršku države. "Smatram da ne smijemo imati barijera u glavama. Daleke 1893. godine u Kraljevskom zemaljskom zavodu za proizvodnju cjepiva pokrenuli smo proizvodnju cjepiva protiv velikih boginja i dokazali da se kao jedna mala država možemo uključiti u to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine, realizacijom proizvoda visoke dodane vrijednosti kao što su cjepiva mogli bismo uspješno osigurati samodostatnost i neovisnost države, ojačati kapacitete javnog zdravstva te zadržati i dodatno umrežiti visok nivo ekspertnog znanja koje imamo," tvrdi Usmiani.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo