PUCA VLADAJUĆA KOALICIJA U ZAGREBU / Razdor između Možemo! i SDP-a izazvao i kredit od 240 milijuna eura, evo detalja zaduženja…

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

S detaljima novog kreditnog zaduženja nije bio upoznat ni Tomaševićev koalicijski partner SDP čiji zastupnici tvrde da su dokumentaciju dobili kad i zastupnici oporbe u Gradskoj skupštini

12.9.2022.
9:52
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Hoće li u Zagrebu biti izvanrednih izbora - pitanje je koje se sve glasnije postavlja nakon što je počela pucati vladajuća koalicija između Možemo! i SDP-a. Koalicija je napukla ne samo zbog projekta robotaxija, nego i najvećeg kreditnog zaduženja Grada u zadnjih 15 godina koji je, po riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, nužan jer Zagrebačkom holdingu treba omogućiti da "prodiše". O svemu tome šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman kaže da je "nečuveno, neodgovorno i dosad nezabilježeno."

O spomenutom zaduživanju Grada raspravljat će se i glasati na današnjoj sjednici Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IDE LI ZAGREB NA IZBORE? /

SDP raskinuo koaliciju s Možemo, Tomašević oštar: 'Izrazito nekorektno i nije partnerski. Saznali smo iz medija'

Image
IDE LI ZAGREB NA IZBORE? /

SDP raskinuo koaliciju s Možemo, Tomašević oštar: 'Izrazito nekorektno i nije partnerski. Saznali smo iz medija'

Negoduje oporba, ali i koalicijski partner SDP

Šest banaka odobrilo je hitno zatraženi dugoročni kredit od 240 milijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna Holdingu i sudužnicima. Kredit je namijenjen "redefiniranju postojećih Holdingovih kreditnih obveza kako bi se osigurao kontinuitet provođenja mjera restrukturiranja i stvorili preduvjeti za potpunu konsolidaciju", stoji u obrazloženju prijedloga koji je zastupnicima stigao na stol manje od deset minuta prije početka sjednice, piše Večernji list.

Detalje otplatnog plana možete vidjeti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je izazvao lavinu reakcija iz skupštinske oporbe i rezultirao oštrim sukobom oporbenjaka i zastupnika platforme Možemo! No, nije samo oporba na nogama. S detaljima novog zaduženja nije bio upoznat ni koalicijski partner. Naime, zastupnici SDP-a dokumentaciju su dobili kad i svi ostali.

"Razmotrit ćemo je li taj kredit u interesu Zagrepčana, analizirati najbolji i najgori scenarij. Moramo sve razumjeti da znamo za što dižemo ruku", kazao je tim povodom predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad bi mogao ostati bez vrijedne imovine na desetak lokacija

Ukupan iznos spornog kredita raspodijeljen je u tri obroka: jedan iznosi 118,6 milijuna eura drugi 103 a treći 18,4 milijuna eura. Kao datum povlačenja sredstava naveden je 30. rujna, prva rata na naplatu dolazi u rujnu iduće godine, a zadnja u ožujku 2034. godine. Stoga će Zagreb ovaj kredit u iznosu oko 12 posto vrijednosti godišnjega gradskog proračuna vraćati 11 godina.

A banke su tražile sudužništvo i u imovini, pa im je Holding na raspolaganje dao vrijedne nekretnine. Riječ je od 12 zemljišta i nekretnina na atraktivnim lokacijama, čiji popis možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a Mario Župan upozorio je da će Holding, ne bude li mogao vraćati kredit, izgubiti svu tu imovinu na vrijednim lokacijama. Tomašević, pak, za kredit od 1,8 milijardi kuna tvrdi da nije novo zaduživanje, nego refinanciranje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo