U UKRAJINI JE JOŠ 50 HRVATA / Plenković: 'Vlada će zabraniti ruskim aviokompanijama letove iznad hrvatskog zračnog prostora'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon sastanka oko daljnjih aktivnosti vezano uz pomoć Ukrajini

27.2.2022.
17:07
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

U Vladi su i danas održani radni sastanci oko daljnjih aktivnosti vezano uz pomoć Ukrajini.

Po završetku sastanka medijima se obratio premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom an zato da smo svi 24. veljače doživjeli tu brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, koja ima široke posljedice, moramo kao i sve ostale zemlje donositi odluke, kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju, koje ne samo da je ničim izazvano nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi i svijeta", rekao je premijer.

Još 40-ak Hrvata u Ukrajini

"Pripremili smo paket mjera, ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku, a veleposlanica je još tamo i veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugo u tijeku je osnivanje međuresorne skupine za prihvat izbjeglica, ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određen broj ukrajinskih izbjeglica”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OVAJ RAT ĆE TEŠKO STATI OVDJE' /

Hrvatski dobrovoljci odlaze u Ukrajinu, jedan od njih se javio videom: 'Drugi su već tu, a dolazi ih još'

Image
'OVAJ RAT ĆE TEŠKO STATI OVDJE' /

Hrvatski dobrovoljci odlaze u Ukrajinu, jedan od njih se javio videom: 'Drugi su već tu, a dolazi ih još'

'Opskrba plinom nije ugrožena'

Dodao je da će, s obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju, sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

"U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinom, ali želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizi tim cijelo vrijeme bdio nad time", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je već danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Danas popodne će biti rasprava na tu temu i nakon toga vjerujem da će se donijeti odgovarajuće odluke na razini EU. Mi ćemo sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu", dodao je.

Govorio je i o podršci Ukrajini u kandidaturi za EU:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo potpisali s Ukrajinom bilaterianu deklaraciju podršci europskoj perspektivi Ukrajini. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u prosincu s ogromnom delegacijom. Naša politika prema Ukrajini uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa. Moramo pomagati u tom europskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima europsku perspektivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa”, rekao je.

Poruka dobrovoljcima

“Ministarstvo obrane je pripremilo jedan prijedlog oko kojeg mislim da ćemo se usuglasiti tijekom večeri i sutrašnjeg dana i o tome ćemo obavijestiti predsjednika”, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako će u ponedjeljak biti poznato što bismo slali u Ukrajinu.

“Mi o tome nemamo nekih detaljnih informacija, ono što je činjenica je da pratimo informaciej iz medija i eventualno koje dođu do insitucija, ali svaki odlazak u Ukrajinu u ovoj situaciji je akt pojedinaca i idu na svoju odgovornost”, rekao je o dobrovoljcima koji su otišli u Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako u ovom trenutku ne može imati točne informacije o broju ljudi koji su ušli u Hrvatsku.

Sve o ratu u Ukrajini pratite ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo