PROMJENE U DRŽAVNOJ SLUŽBI: / Pomoćnik ministrice otkrio kako će se obračunavati plaće za 390.000 zaposlenika

Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava do kraja sljedećeg tjedna trebalo bi dovršiti Akcijski plan aktivnosti koji će propisati jasne rokove za ujednačavanje plaća.

11.4.2016.
15:06
PIXSELL, Igor Kralj
VOYO logo

Jedna od novosti je uvođenje varijabilnog djela plaće kao nagrade, odnosno uskrate ovisno o učinku. Ovaj plan odnosi se na oko 390 tisuća zaposlenika.

"Cilj je ovog projekta ujednačeni i transparentniji način definiranja i određivanja cijene jednakog radnog mjesta unutar različitih sustava javnog sektora. Danas su razlike u plaćama ozbiljne - čistačica ili pravni referent u agenciji ili javnim poduzećima, kojima je vlasnik također država, imaju 30 do 40 posto veće plaće od onih u, primjerice, ministarstvu", kazao je za Jutarnji listMario Bebić, pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIVŠI MINISTAR OPTUŽUJE: /

'Vlada namjerava smanjiti plaće u javnom sektoru i politizirati ga"

Image
BIVŠI MINISTAR OPTUŽUJE: /

'Vlada namjerava smanjiti plaće u javnom sektoru i politizirati ga"

Ujednačavanje plaća neće se na jednak način uvesti u javna poduzeća kao što će se uvesti u javni i državni sektor.

Sindikati se trenutno ne bune

"Država kao vlasnik treba imati, putem nadzornih odbora, veću kontrolu i jasnije smjernice u smislu ne samo postavljanja ciljeva i zadataka, već i ujednačavanja strategije i politike plaća i kolektivnog pregovaranja", kazao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da nije cilj da svi imaju iste plaće već da ona ovisi o uspješnosti pojedinca.

"Plaća će ovisiti o postizanju pojedinačnih ciljeva te na istom radnom mjestu plaća može biti različita od radnika do radnika", objasnio je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je realniji godišnji model ocjenjivanja. Oni s izvanrednim i iznadprosječnim ocjenama rasli bi u viši platni razrez, a "oni koji bi se npr. dvije godine za redom bili ocijenjeni negativno stekli bi uvjete da se pokrene postupak promjene ili otkaza ugovora o radu".

Babić je još rekao i da su tri predstavnika uključena u izradu projekta te da zasad nema neslaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo