PROFESORICA IZ SPLITA: / 'U Hrvatskoj se kvalifikacije i sposobnost ne cijene, odlazim u Irsku... Radit ću bilo što'

Image

Nakon više od 200 poslanih molbi za posao, 25-godišnja Splićanka odlučila je sa suprugom otići u Irsku.

5.10.2016.
15:44
VOYO logo

Marina Koncani je 25-godišnja pedagoginja i profesorica talijanskog jezika iz Splita koja će od 7. studenog zajedno sa svojim suprugom postati dijelom vala mladih Hrvata koji su bolju budućnost odlučili potražiti u Irskoj. Razlog - nemogućnost pronalaska kvalitetnog i motivirajućeg posla u struci koji bi osigurao življenje, a ne preživljavanje, kaže Marina za CroExpress.

U Hrvatskoj poslala više od 200 molbi za posao

'Voljna sam za početak raditi gotovo bilo što što će mi osigurati nekakav prihod dok se muž i ja ne snađemo, smjestimo i upoznamo s okolinom. Velika je razlika raditi isti posao u Hrvatskoj i u inozemstvu, jer je u Irskoj napravljen dobar balans između svakodnevnih troškova i minimalne plaće koju osoba mora dobiti za bilo koji posao', kaže Marina i dodaje kako se i Irskoj može živjeti s minimalnom plaćom, za razliku od života s minimalnom plaćom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DEMOGRAFI ŠOKIRANI SILINOM ISELJAVANJA: Već nas je manje od 4 milijuna!

U Hrvatskoj je do posla pokušala doći na sve načine, od kucanja na vrata i ostavljanja životopisa to preko 200 poslanih otvorenih molbi za posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nažalost, kvalifikacije, sposobnosti i želja za radom nisu toliko cijenjene koliko veza i pripadnost političkoj stranci ', kaže.

Čeka je već 5 razgovora za posao

Za odlazak se, kaže, pripremila, no ne krivi one koji u Irsku odlaze na blef ojađeni situacijom u Hrvatskoj. 'Pripremam se iščitavajući razne stranice na internetu, komunicirajući u grupama na Facebooku s raznim ljudima koji su već otišli tamo, nabavljajući sve potrebne dokumente i istražujući brojne web stranice za poslove. Poslala sam već dosta molbi za posao, i planiram još i više kako se približava datum odlaska', kaže Marina i napominje kako je u prvom tjednu dolaska već dogovorila pet razgovora za posao, a jedan je već obavila putem Skypea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISKUSTVA IZ PRVE RUKE: ‘Irci cijene rad, a uz dobar rad plaća brzo raste. Zašto da se vratim u Hrvatsku?’

Tvrdi kako se ne smjelo kriviti mlade koji se odlučuju na odlazak umjesto da ostanu o 'bore se za svoju državu'. 'Starija generacija spas vidi u mladima, no i mladi su godinama oličenje pasivnosti i prilagođavanja i prihvaćanja već postojećeg zakržljalog sustava', zaključuje Marina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike