Prijeti li nam val masovnih prosvjeda?

Svaki dan raste broj nezadovoljnih građana i sve se češće najavljuju izlasci na ulicu.

22.2.2011.
13:44
VOYO logo

Pritvaranje Tihomira Purde već je mobiliziralo branitelje, od kojih se neki u borbi za svoja prava ne libe zveckati i oružjem.

Nezadovoljstvo raste i među seljacima, zbog izmjena Zakona o sveučilištu i među profesorima, ogorčeno je i civilno društvo... Doda li se tomu i sve više nezaposlenih i onih koji rade, a ne primaju plaću, te najavljena nova poskupljenja hrane i komunalija, broj onih koji bi se idućih dana mogli naći s transparentima na ulici rapidno raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva dva prosvjeda već su najavljena. U subotu na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a u nedjelju u Splitu. Oba organizira umirovljeni general Željko Sačić zbog, kako kaže, bešćutnog odnosa vlasti prema braniteljima. S braniteljima na ulicu će prvi put i Hrvatska udruga sindikata i neke seljačke udruge, ali i predstavnici radnika pojedinih tvrtki koje već mjesecima ne isplaćuju plaće. Potporu braniteljima dolazi dati i pjevač Marko Perković Thompson, koji će u Zagrebu i zapjevati, piše Večernji list.

Šef HUS-a Ozren Matijašević poručio je kako će na najavljenu prosvjedu govoriti o urušenom gospodarstvu, gubitku radnih mjesta, ljudima koji rade, a ne primaju plaću, nesankcioniranju zločina... Spoj svih obespravljenih društvenih struktura – seljaka, radnika, branitelja – najbolji je, kaže, dokaz da su nam prosvjedi nužni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kotao je uzavreo i samo me strah da ne bude nereda i sukoba", upozorava Matijašević.

Prosvjed branitelja mogao bi biti fitilj

Sociolog Zoran Malenica smatra kako su okolnosti zrele za veća i spontanija okupljanja i suprotstavljanja naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, najgora nas situacija čeka poslije izbora potkraj godine. Novca tada neće biti nizašto i onda bi se moglo dogoditi svašta. Takav krah i kolaps može se spriječiti tako što bi ljudi sad trebali izići masovno na ulice i tražiti prijevremene izbore, i to prije ljeta. No, bit će zanimljivo pratiti hoće li HDZ ovih dana uspjeti kontrolirati događanja oko branitelja jer bi njihov prosvjed, uspiju li na ulice izvući 50.000 ljudi, mogao biti fitilj", smatra Malenica.

Društveni analitičar Žarko Puhovski smatra da još ne postoje uvjeti za masovna izražavanja nezadovoljstva jer, kako kaže, nema one potrebne povezanosti između intelektualne elite i najsiromašnijih, najugroženijih slojeva društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako tijekom nekog manjeg prosvjednog okupljanja policija učini kakvu nespretnost, reagira tako da nasrne na prosvjednike, to bi mogao biti okidač za žešću i masovniju reakciju ljudi. To je jedina mogućnost", zaključuje Puhovski.

Vezani članci:

arti-201102210564006 arti-201102200242006 arti-201102210692006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo