odlazak kralja zabave / Prije karijere bio vrhunski sportaš, u SAD-u najbolji student jazz akademije: Svi su htjeli surađivati s njim

Image

Glazba je Jasminu Stavrosu bila u krvi, jer mu je cijela obitelj bila povezana s glazbom. Otac je bio glazbenik, brat i djed su se bavili glazbom, a majka je pjevala u HNK. Od malih nogu svirao je brojne instrumente, a iako je jedno vrijeme bio izvrstan nogometaš, iapk se odlučio za glazbu

4.5.2023.
9:52
VOYO logo

Tužna vijest o smrti Jasmina Stavrosa odjeknula je diljem Hrvatske, a ovaj glazbenik, poznat po nadimku "Kralj zabave", iza sebe je definitivno ostavio bogatu karijeru.

Rođen je 1954. Godine u Splitu kao Milo Vasić, a glazba mu je bila zapisana u krvi. Pokojni otac bio je glazbenik podrijetlom iz Rumunjske, djed i brat bavili su se glazbom, dok je majka pjevala u HNK-u u Splitu. Milo je završio glazbenu školu za klavir i srednju za kontrabas, a dugo je išao i na sate solo pjevanja koji su mu omogućili dugačku karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego li se bacio u glazbene vode, bio je uvjeren da će postati nogometaš. Trenirao je u Hajduku, bio velika nada, no roditelji su ipak željeli da njihov sin krene u durgome smjeru.

Kada je krenuo svirati klavir, morao je birati između sporta i glazbe, no tata je donio presudnu odluku i sina polako pretvarao u zvijezdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 12. Godine svirao je bubnjeve, a s 15 godina profesionalno je svirao u brojnim splitskim sastavima, od Delfina, Mladih batala (današnji Magazin) do grupe More.

U bivšoj Jugoslaviji bio je jedan od najtraženijih bubnjara nakon što je postao studijski bubnjar u Jugotonu. Surađivao je s nekim od najpoznatijih glazbenika, uključujući Josipu Lisac, Arsena Dedića, Duška Lokina, Nedu Ukraden, Mišu Kovača i mnoge druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u bolnici jordanovac /

Umro je Jasmin Stavros (68): Uz njega je cijelo vrijeme bila njegova supruga Žarka

Image
u bolnici jordanovac /

Umro je Jasmin Stavros (68): Uz njega je cijelo vrijeme bila njegova supruga Žarka

Novo ime, novi svijet

Na nagovor preminulog Rajka Dujmića, Milo se ostavio bubnjarskih palica i krajem 80-ih postao Jasmin Stavros.

U to je vrijeme otišao je u SAD gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector. S obzirom da je bio jedan od najboljih studenata, dobio je zelenu kartu za boravak u SAD-u, a preko bare su mu pozvali cijelu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, srce ga je vuklo u domovinu, stoga je karijeru nastavio u Lijepoj Našoj.

Dva tjedna boravio je u New Yorku, a kući se vraćao na tjedan dana. Tada bi snimao ploče za Mišu, Olivera i druge pjevače, a to mu je donosilo zaradu za studranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, jednom je prilikom rekao kako je život u Americi bio težak, te da se nikad ne bi tamo vraćao.

Na ideju da postane pjevač došao je igrom slučajnosti 1986. Godine kada je s Doris Dragović snimio duet ''U tebe se neću zaljubiti'' na ploči ''Željo moja''. Izvođač koji je trebao s Doris otpjevati duet nije došao, a preslušavši snimku Jasmin je shvatio da je dobar pjevač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogata karijera

Prvu ploču izdao je 1987. Godine u suradnji s Rajkom Dujmićem i s Stevom Cvikićem. Ploča je prodana u preko 50000 primjeraka, a prvi veliki koncert ima devedesete u Lisinskom. Ploča ''Ljubio sam anđela'' na kojoj je bio i hit Umoran, dosegnula je platinastu nakladu dok su uglavnom svi ostali albumi imali zlatnu tiražu. Kasnije su usljedili veliki koncerti u Mariboru i Splitu na Gripama što je Stavrosa lansiralo u sam vrh glazbene scene na kojoj je poznat kao ''Kralj zabave''.

Vraća se u domovinu gdje sa pratećom grupom Naranča odradio preko 1500 koncerata. Početkom rata dvije godine nije ništa snimao već se odmah prijavio u vojsku, ali kako nije imao vojnu obuku jer je odbio služiti JNA uzeo je mikrofon u ruke i odradio preko 500 humanitarnih koncerata za podizanje morala (Osijek, Slavonski brod, Karlovac...). surađivao je s brojnim kompozitorima kao što su Đorđe Novković, Nikica Kalođera, Kovačević iz grupe More.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je karijeru nastavio u suradnji s Tončijem Huljićem i Fedorom Boićem koji su uz Dujmića i Cvikića njegovi najvažniji suradnici.

Ljubav koja podiže sa dna

Stavros nije bio poznat po ljubavnim dramama, a počeci sa njegovom ženom nisu bili tako laki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u periodu kada je upoznao svoju ženu Žarku, tijekom 70-ih, bio je u svijetu poroka, a njezini roditelji nisu htjeli Jasmina za zeta.

Ipak, Jasmin i Žarka zajedno su uspjeli prebroditi njegove probleme, izvući se iz pakla koji je proživljavao te podići sretnu i stabilnu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U braku su bili više od 40 godina, a zajedno su dobili dvoje djece, sinove Milu i Krešimira. Često je isticao kako do supruge nije bio vjernik, a s njom je živio u predbračnoj čistoći, te se više i okrenio vjeri.

Njegov sin Milo također je vrhunski bubnjar. Bio je par godina u Grazu na jazz akademiji  i par godina u Americi.  Također se bavi i produciranjem, aranžiranjem, autorskim radom (komponiranjem). Napravio je remix pjesme ''Umoran'', autor glazbe za pjesmu ''Kad zbrojim dva i dva'', a na zadnjoj pjesmi ''Doma je Amerika'', radio je aranžman i produkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađi sin Krešimir se bavi trgovinom, a njegova žena Žarka dizajnom. On i supruga prošli su tešku bitku s borbom protiv bolesti sina Krešimira. Naime, patio je od hidrocefalusa zbog kojeg je bio na brojnim operacijama glave, no liječnici s Rebra omogućili su mu normalan život.

Pjevač, zabavljač i strastveni ribolovac

Osim pjevanja ,Jasmin Stavros je poznat i kao strastveni ribolovac i skijaš. Šest mjeseci provodio je na Korčuli, a ostatak godine u Zagrebu i zaseoku Kupeč dol kod Sv. Jane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj mir posljednjih godina pronalazio je vjeri i životu u prirodi, a bavio se i sportom te je prakticiro zdravu i umjerenu prehranu.

Ranije ove godine, Stavros je otkrio da boluje od raka kostiju, a upravo mu je vjera pomogla da izdrži sve teške dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo