Turudića pitali za nasilno ponašanje / Predstavljaju se kandidati za glavnoga državnog odvjetnika: 'Rekao sam istinu. Ako Vam se ne sviđa odgovor, žao mi je'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Čini mi se da je premijer rekao da je s troje kandidata razgovarao, a sa četvrtim nije u kontaktu. To sam ja. Ministra nisam poznavao dok nije postao ministar. Nikad s njim ni kavu nisam popio'

17.1.2024.
15:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Četiri kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika predstavljaju na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, u srijedu od 9 sati, svoje programe, nakon čega će odgovarati na pitanja članova Odbora i zainteresiranih zastupnika.

Nakon uvodna dva kandidata i kratke pauze, svoj program predstavlja Ivan Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pred Vama je moj program, predlažem da ga obrazložim s obzirom na to da smatra da ste ga ranije pročitali. U uvodnom djelu programa, naveo sam kao referentno vrijeme kraj 2022. godine. Te podatke držim najrelevantnijima. Prva stvar koja bode koja bode u oko je da od 778 mjesta, nepotpunjeno 28 posto. Zato je Državno odvjetništvo sporo ili neučinkovito prema percepciji javnosti. Te godine nije zaposlen niti jedan odvjetnički vježbenik."

"Naveo sam kakvo je ustrojstvo DORH-a, naveo sam posebnu ulogu USKOK-a. Iz podataka koje sam predočio, nemamo rezultate riješenih predmeta – što malo čudi pa je teško mjeriti rad USKOK-a u predmetima”, započeo je Turudić te istaknuo mkako je percepcija nedvojbeno loša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalija Orešković pitala je Turudića kako bi ocijenio iskaz koji bi na postavljeno pitanje o kavi za Josipu Rimac dali kakav je on dao.

"Postavili ste pitanje kao da ste sutkinja, rekao sam istinu. Ako Vam se ne sviđa odgovor, žao mi je."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlata Đurđević postavila je pitanje Turudiću o optužbama za nasilno ponašanje tijekom njegova mandata kao predsjednika Županijskog suda. Turudić je odgovorio da su to samo glasine te da neće komentirati.

"I ja sam čuo svakakve glasine o vama pa ih ne bi iznosio" odgovorio je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalabrić i Dragičević predstavili programe

Prva dvojica kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika, zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i odvjetnik Mladen Dragičević, predstavili su u srijedu svoje programe i odgovarali na pitanja članova saborskog Odbora za pravosuđe.

Zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić poručio je, iznoseći svoj program za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika, kako nije dobio mig od vladajućih ni u državno odvjetničkim krugovima da se kandidira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim da za mene glasuju samo oni koji su stvorili predodžbu o meni kao osobi koja će biti samostalna i neovisna", kazao je Kalabrić nakon što mu je Mostov zastupnik Nikola Grmoja čestitao navodeći da ga je vladajuća većina već izabrala za čelnika Državnog odvjetništva (DORH).

Na pitanje Ružice Vukovac (Most) može li demantirati špekulacije kako je dobio zeleno svjetlo od premijera Andreja Plenkovića zbog povezanosti s ministrom pravosuđa Ivana Malenice, Kalabrić je odgovorio kako nije imao nikakvog kontakta s politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalabrić: S ministrom nisam ni kavu popio

"Čini mi se da je premijer rekao da je s troje kandidata razgovarao, a sa četvrtim nije u kontaktu. To sam ja. Ministra nisam poznavao dok nije postao ministar. Nikad s njim ni kavu nisam popio", rekao je.

Odgovarajući na pitanje Stjepe Bartulice (DP), treba li aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek dati ostavku zbog propalog vještačenja u slučaju 'veliki Agrokor', Kalabrić je uputio protuodgovor "zamislite da je vještačenje zaključilo da nije počinjeno nikakvo kazneno djelo i državni odvjetnik obustavi postupak pa na isti način prouzroči štetu državi od milijun eura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolu Mažara (HDZ) zanimalo je Kalabrićevo viđenje procesa koji se tiču ratnih zločina i nestalih.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kalabrić je rekao da je svjestan senzibiliziranosti javnosti na ovu temu te da DORH nastoji biti proaktivan u tom dijelu. "Često mi se događa da žrtva ratnih zločina ne želi svjedočiti protiv počinitelja jer su susjedi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Benčić (Možemo) kazala je Kalabriću kako joj se čini da je uspješno neodgovarao na pitanja nego što je odgovarao, osobito u dijelu vezanom za odavanje informacija iz istraga, na što joj je odgovorio kako on nije onaj koji preispituje zakon, nego ga provodi. Dodao je kako je cilj tajnosti postupka da istraga bude učinkovita, ali i da osoba koja je predmet istrage ne bude unaprijed osuđena.

"S druge strane je pravo javnosti da bude obavještena. U tehničkom dijelu je ovaj zakon potpuno nepotreban. Ako on kaže da se ne smije izdavati sadržaj izvidnih radnji, to je suvišno jer su izvidi već tajni", kazao je dodajući kako novinar nije dužan otkriti izvor informacija "niti neće biti doveden u nikakvu situaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznoseći program, Kalabrić je naglasio kako treba ubrzati rad na donošenju Zakona o državnom odvjetništvu kako bi se utjecalo na kvalitetu rada. Ocijenio je da je glavni problem Zakon o državnim vježbenicima i pripravnicima, dodajući kako to nije greška DORH-a nego sustava koji je kreirao takvu situaciju.

Bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pitao je jesu li potrebne optužnice protiv većeg broja ljudi, kao što je to slučaj u aferi Agrokor, a čime se stječe dojam kako sudski proces neće dugo biti okončan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da nisam za njih. Uz ostali posao, DORH će morati voditi računa o uspješnosti i brzini rješavanja predmeta u sudskom dijelu. Nemojte zaboraviti da 4100 ili 4200 predmeta čeka na zakazivanje rasprave. Nismo proizveli brzu i učinkovitu pravdu", dodao je.

Peđu Grbina (SDP) zanimalo je što bi Kalabrić napravio kako bi Uskok bio funkcionalniji, a zatražio je i mišljenje o situaciji da još uvijek nije imenovan ravnatelj Uskoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje poimanje Uskokove uspješnosti svodi se na adekvatan zakonodavni okvir, dostatne ljudske i materijalne resurse, proaktivni pristup, međuinstitucionalnu i efikasnu međunarodnu suradnju", rekao je Kalabrić, na što ga je Grbin upitao zašto onda to nije naveo u svojem programu.

"Ovo što ste rekli je katastrofa. Vi želite Uskok osloboditi od nadzora nad javnim dužnosnicima koji donose odluke u predmetima građanima. Što će nam onda Uskok? Možemo ga i ukinuti", ocijenio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Kalabrića, članovima Odbora za pravosuđe program je predstavio odvjetnik Mladen Dragičević kojeg je Karolina Vidović Krišto (OIP) pitala o njegovom odnosu s premijerom.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Poznajem Andreja Plenkovića 40 godina i čitavu njegovu obitelj, nemam s tim problema. Otkad je na vlasti, izgubio sam većinu poslova pa mi je odmogao", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepo Bartulica je Dragičeviću postavio pitanje bi li dao ostavku da je bio na čelu DORH-a tijekom postupka u slučaju 'veliki Agrokor', na što je odvjetnik odgovorio kako je riječ o moralnoj obavezi.

Dragičević: Meni se ne bi dogodio slučaj Agrokor

"Ako ti padne tako veliki predmet, odlaziš i preuzima zamjenik. Meni se takav slučaj ne bi dogodio jer sam ekonomski nezavisan i to mi je prednost. Svaki novi kandidat ima prednost što može biti samo bolji, ne može biti lošiji", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući program, Dragičević je naglasio kako se u DORH-u previše puta svjedočilo propustima, što se prema njegovom mišljenju više ne bi smjelo događati.

"Kao u slučaju Agrokor, gdje se pravi da se ništa nije dogodilo. Potrošili su se novci. U mojem programu navedena je brza pravda, slučajeve treba brže riješiti. Treba ići u srž, precizno i tako vratiti povjerenje građana'', zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Dragičevića i Kalabrića, svoje programe u srijedu će predstaviti sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Riječ je o kandidatima koji su Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) ranije poslali potpune i pravovremene prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika, a koje je vijeće proslijedilo Vladi RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je Vlada prihvatila prijedlog o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika koju će činiti premijer Andrej Plenković i sedam ministara, a koji će naknadno obaviti razgovore sa četiri kandidata za budućeg čelnika Državnog odvjetništva (DORH).

Razgovore s kandidatima obavit će uz premijera potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo