'Nova, a stara, golema, surova i bezdušna' / Poznatu arhitekticu naljutila priča o drvenom balkonu starice iz Zagreba pa odabrala najružniju zgradu u gradu

Image
Foto: M. Lukunić/Google StreetView

U povodu slučaja 'balkonizacije' u središtu Zagreba, Zrinka Paladino na svom blogu osvrnula se na stanje u gradu te navela da je previše najružnijih zgrada. Ali se ipak odlučila za šesterokatnicu za koju je rekla da je 'nasilno ugurana u vrijedni ozelenjeni pojas Ksaverske ceste'

25.4.2023.
12:59
M. Lukunić/Google StreetView
VOYO logo

Bivša zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika te arhitektica Zrinka Paladino na svom je blogu odabrala najružniju zgradu u Zagrebu i to povodom priče o "balkonizaciji" u središtu Zagreba.

"Velika se buna digla zbog jednog drvenog dograđenog balkončića. Zgražati bismo se imali pravo da živimo u uređenom gradu", napisala je i potom sama odabrala zgradu koja je njoj najružnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...jako mi je teško odabrati najružniju zgradu Zagreba. Previše ih je najružnijih. Narušenih, nagrđenih, nakaradnih…,no ipak bih istaknula jednu, legalnu, koja se nije smjela dogoditi. Ni na mjestu na kojem je 'izronila', ni po oblikovanju, naravno, odobrenom dozvolama. Prva šesterokatnica nasilno ugurana u vrijedni ozelenjeni pojas Ksaverske ceste grubo je narušila vizuru prema Sljemenu, nelogičnim i neopravdanim volumenom nadvila se i nad pješake, a analizom njezina oblikovanja dali bi se ispisati romani. Recentna, a formom, materijalima i teksturama nazadna. Nova, a stara. Golema, surova i bezdušna", napisala je arhitektica.

Nastavlja da je po njoj ta nadogradnja Instituta za medicinska istraživanja (IMI) na Ksaverskoj cesti "jako ružna nova gradnja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUSJEDI JOJ DAJU PODRŠKU /

RTL Danas prije inspekcije kod vlasnice najpoznatijeg balkona: 'Nije imala građevinsku dozvolu'

Image
SUSJEDI JOJ DAJU PODRŠKU /

RTL Danas prije inspekcije kod vlasnice najpoznatijeg balkona: 'Nije imala građevinsku dozvolu'

Prisjetila se i trenutka kada je čula za ideju gradnje šesterokatnice na tom mjestu.

"Kada sam pred desetak godina, kao tadašnja zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, svjedočila smijehom začinjenom razgovoru ondašnjeg pročelnika i nadležnih referenata o planiranoj šesterokatnici u tom prostoru, pomislila sam kako se neslano šale. Nažalost, šala je ubrzo pretočena u zbilju i vrijedni je, pitomi i ozelenjeni potez krasne Ksaverske ceste zauvijek narušen. Naružile su njega i neke druge nesretne i nespretne realizacije, ali 'imi' je 'vrh' dekadencije i nasilja nad tim prostorom i njegovim ljudima", navela je Zrinka Paladino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije štedjela u kritici te je prozvala one koji dozvoljavaju da se takvo što gradi.

"Prozivati i sankcionirati treba one koji bezosjećajno potpisuju i ostvaruju neugledno 'arhitektonsko' smeće koje oko nas danonoćno izranja i iz kojega ono rijetko iznadprosječno počinje neuklopljeno stršati i 'bosti oči'. Bolno negledljivi prilazi gradu s istoka, juga i zapada jedine su stvarne slike današnjeg Zagreba, a krajnji dio Ilice od Črnomerca predstavlja nas u 'punom sjaju'. Osobno pri provozavanju tim dijelom zatvaram oči, a kako sam doznala da u toj vratolomiji nisam i usamljena, zadovoljno zaključujem kako mi Zagrepčani i u otežanim okolnostima jako dobro vozimo", navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je poručila da se ne treba lomiti oko jednog "lako uklonjivog balkončića" za koji je rekla da je "nastavak naših poremećenih poimanja vlasničkih i društvenih odnosa koja su nas i dovela u trenutno bijedno stanje".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo