JOŠ NIJE RIJEŠENO PITANJE FEMICIDA / Mijenjaju se zakoni: Stižu strože kazne za svako spolno uznemiravanje! Pogledajte sve detalje

Image
Foto: Shutterstock

Minimalna kazna za spolni odnos bez pristanka u kojem nije upotrijebljena sila povećat će se u Kaznenom zakonu s jedne na tri godine zatvora

1.9.2023.
14:17
Shutterstock
VOYO logo

Svaka osoba koja spolno uznemiri blisku osobu, osobu kojoj je nadređen, posebno koja je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, tjelesne i duševne smetnje ili invaliditeta ili je ovisna o njemu, biti će kažnjena kaznom zatvora do dvije godine.

Kako, navodi Jutarnji list, u Kaznenom zakonu povećat će se minimalna kazna spolnog odnosa bez pristanka u kojemu nije upotrijebljena sila s jedne na tri godine zatvora, a povećat će se za 10-ak posto sve minimalne novčane kazne u prekršajnom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kršenje zaštitnih mjera poput zabrana uhođenja, obaveznih psihosocijalnih tretmana, udaljavanja iz zajedničkog kućanstva zabrana uznemiravanja i zabrana uznemiravanja - umjesto sadašnje novčane kazne od 390 eura, izricat će se kazna zatvora do 10 dana, dok se mjere zabrane približavanja na manje od 50 metara neće moći izreći.

Image
'GNJUSAN ČIN SE DOGODIO U AUTU' /

Policajci prijavljeni za silovanje žene u Lici: Cure jezivi detalji, jedan je stariji od nje 10, a drugi preko 20 godina

Image
'GNJUSAN ČIN SE DOGODIO U AUTU' /

Policajci prijavljeni za silovanje žene u Lici: Cure jezivi detalji, jedan je stariji od nje 10, a drugi preko 20 godina

Navedeni usuglašeni prijedlozi zakonskih izmjena su samo neke od izmjena poslane na "daljnju raspravu u cilju finaliziranja teksta prije javnog savjetovanja" članovima radne skupine za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje femicida

Prijedlozi su napravljeni prema iznesenim stavovima dogovorenih na sastanku u srpnju, prije prošlogodišnjih prosvjeda, pa u njima femicid nije uvršten kao posebno kazneno djelo. Riječ je o glavnom zahtjevu koji su aktivistice pod motom "Sigurnost žena je odgovornost države" predale Vladi prošli tjedan, a Vlada se o njemu još nije očitovala.

Takav zahtjev su predstavnice udruga i ranije isticale u radnoj skupini, no dio predstavnika Ministarstva pravosuđa, sudaca i državnih odvjetnika, kako saznajemo, protivio se tom prijedlogu. Stoga se očekivalo da će jučerašnjem sastanku nazočiti i ministar pravosuđa Ivan Malenica kako bi članovima dao izravan odgovor pristaje li Vlada Andreja Plenkovića poslati jasnu političku poruku i uvrstiti femicid kao pojam i kao kazneno djelo u Kazneni zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako Jutarnji list doznaje, ministar nije ni došao na sastanak, a predstavnici Ministarstva istaknuli su da su svi skupa "sada pod velikim pritiskom", iz čega se može iščitati kako Vlada još uvijek nije prelomila kako tretirati femicid.

Sve članice i članovi radne skupine morali su potpisati izjave o tajnosti te im nije dozvoljeno javno govoriti o tijeku sastanaka i radu radne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni zahtjev aktivistica - da svi oblici nasilja budu kazneno djelo i da se prekršajni Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ukine - nije prihvaćen, ali je iz prekršajne sfere izbačeno spolno uznemiravanje.

To djelo trenutačno je i u prekršajnom i u Kaznenom zakonu te se smatra da se radi o kaznenom djelu ako takvo uznemiravanje traje duže vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Dvojica policajaca osumnjičena za silovanje žene: Iz policije stigla oštra osuda suda

Veće kazne

Predložene izmjene su u Kaznenom zakonu zapravo minimalne: izraz "tko spolno uznemirava" zamijenit će se izrazom "tko spolno uznemiri", što znači da će se odnositi i na prvi slučaj uznemiravanja, a među moguće žrtve, osim podređenih osoba, bit će uvrštene i bliske osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ključnih problema vezanih uz nasilje nad ženama jest izrazito blaga praksa kažnjavanja nasilnika. Velik dio zahvaljujući olakotnim okolnostima dobiva manje kazne od minimalno propisanih.

Predlaže se podizanje kazni, prije svega u prekršajnom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, na način da se minimalna kazna za osnovno djelo povećava s 260 na 300 eura, za ponovljeno nasilje sa 790 na 900 eura, za nasilje pred djetetom s 920 na 1100 eura, za ponavljanje nasilja pred djetetom s 1060 na 1300 eura, za nasilje prema djetetu s 1590 na 1700 eura, a za ponavljanje nasilja nad djetetom s 2250 na 2500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje u obitelji

U Kaznenom zakonu podiže se propisana minimalna kazna za spolni odnos bez pristanka u kojem nije upotrijebljena sila.

U pitanju je djelo čije je samo postojanje u Kaznenom zakonu upitno: radi se, primjerice, o silovanju osobe u nesvijesti ili osobe koja iz drugih razloga nije u stanju reći "ne" i usprotiviti se spolnom odnosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo djelo imalo je svoj poseban članak u Kaznenom zakonu do prije nekoliko godina, kada je konačno uvršteno pod kazneno djelo silovanja, ali s bitno nižom kaznom - minimalna propisana kazna je jedna godina zatvora.

Sada se predlaže podizanje tog minimuma na tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećava se i maksimalna kazna za spolni odnos bez pristanka, s pet na osam godina, ali ipak ostaje niža od najviše propisane kazne za silovanje uz upotrebu sile ili prijetnje, koja iznosi 10 godina.

Predlaže se i redefiniranje djela nasilje u obitelji u Kaznenom zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno, kazneno se goni onaj tko teško krši prekršajne propise o nasilju u obitelji, što je formulacija koju različiti suci različito tumače. Sad se predlaže da se formulacija proširi te da se definira da je u kaznenom djelu onaj koji "bešćutno i učestalo" krši propise.

Novost je i da će se kazneno djelo nametljivog ponašanja na štetu bliske osobe ili djeteta goniti po službenoj dužnosti, a ne po prijedlogu žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana približavanja na najmanje 50 m

Dosad su pojedini suci izricali mjeru zabrane približavanja žrtvi i na dva ili pet metra, što je izrazito uznemirujuće za žrtvu. Stoga će se definirati minimum od 50 metara.

Spolno uznemiravanje ne može biti prekršaj

Spolno uznemiravanje je sada i prekršajno i kazneno djelo: ako se ne ponavlja tijekom duljeg perioda, tretira se kao prekršaj. Sada će i jednokratno spolno uznemiravanje biti kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minimalna kazna za nasilje 300 eura

Minimalne kazne u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji podižu se 10 do 20 posto. Najniža minimalna kazna bit će 300 eura umjesto sadašnjih 260 eura, a za ponavljanje nasilja nad djetetom bit će 2500 eura umjesto 2250 eura.

Za silovanje najmanje tri godine zatvora

Minimalna kazna za spolni odnos bez pristanka, oblik silovanja u kojem nije upotrijebljena sila, bit će izjednačena s minimalnom kaznom za silovanje s upotrebom sile - na tri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvor za kršenje zaštitnih mjera

Kršitelj zaštitnih mjera poput zabrane prilaska ili zabrane uznemiravanja bit će automatski kažnjen zatvorskom kaznom do 10 dana. Sada je za to propisana i novčana kazna od najmanje 390 eura.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo