PORUKA MAĐARIMA: / Revoltirani Siščani pjevali budnicu 'Ustani bane', kažu da će MOL-u 'opaliti vritnjak'

Image
13.10.2016.
15:19
VOYO logo

Suglasnost da od nove vlade zatraži tematsku sjednicu župan Žinić dobio je na aktualnom satu Županijske skupštine, uoči kojega je na sisačkom Trgu Bana Jelačića, uz pjevanje hrvatske budnice "Ustani bane", na kući koju je izgradio te u njoj živio i radio otkrivena spomen ploča političaru i pravniku Grgi Tuškanu (1845.-1923.).

'Saborski vritnjak'

Kako stoji na ploči, on je 5. listopada 1885. godine kao zastupnik u Hrvatskom saboru svjedočio znamenitom "saborskom vrtinjaku" tadašnjem hrvatskom banu Khuenu Hedervaryju, za što je kažnjen sa šest mjeseci zatvora i oduzimanjem doktorske titule. Ploču su zajednički otkrili sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i Predrag Sekulić, predsjednik Ininog sindikata Nova Solidarnost .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Današnja situacija u Hrvatskoj neodoljivo podsjeća na političku situaciju u vrijeme Grge Tuškana. Opet se pojavljuju mađaroni, ljudi koji djeluju u interesu kapitala i korporacija. Čast mi je što sam danas ovdje s članovima Stožera za obranu Rafinerije. S ovog mjesta šaljemo poruku da ćemo uputiti "vritnjak" svima koji žele narušiti energetsku samostalnost Hrvatske i koji ne žele da se hrvatska nafta prerađuje u hrvatskim rafinerijama", poručila je sisačka gradonačelnica.

Image
ŠOK U SISKU: /

Odlučili zatvoriti rafineriju bez znanja Uprave Ine, reagirao je i ministar Panenić

Image
ŠOK U SISKU: /

Odlučili zatvoriti rafineriju bez znanja Uprave Ine, reagirao je i ministar Panenić

Radnici sisačke rafinerije stižu u Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Radnici sisačke rafinerije stižu u Zagreb

I Sekulić je rekao kako se povijest ponavlja, bez političke hrabrosti da se Hrvatska energičnije odupre politici MOL-a. Potvrdio je kako je kao sindikalac i borac za opstanak Rafinerije nafte Sisak "zaradio" kaznenu prijavu i opomenu pred otkaz, ali ne za poslove koje obavlja na radnom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obranit ćemo rafineriju'

"Unatoč stalnim pritiscima i prijetnjama, ne bojimo se i obranit ćemo rafineriju, Sisak i Hrvatsku i pod cijenu otkaza", naglasio je Sekulić.

Inače, znameniti "vritnjak" banu Khuenu Hedervaryju, koji je u ljeto 1885. otuđio i u Budimpeštu otpremio važne hrvatske "Komorne spise" i u Zagreb je na saborsku sjednicu došao opravdati taj svoj postupak, zadao je 5. listopada 1885. pravaški zastupnik Josip Gržanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tijekom svađe s pravaškim zastupnicima, Hedervary je u jednom trenutku htio napustiti sabornicu, ali je Gržanić krenuo za njim, izgurao ga iz dvorane i udario nogom u stražnjicu.

Nakon tih događaja, Gržanić i drugi pravaši odmah su bili pritvoreni, a Grgi Tuškanu i Davidu Starčeviću oduzeta je doktorska titula te su osuđeni na šest mjeseci zatvora. Završetak suđenja popratili su žestoki prosvjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo