JAKO OPASNA ZAMKA ZA HDZ: / 'Odmetnuti desničari mogli bi pomrsiti planove Plenkoviću i pogurati prijevremene izbore'

Image
Foto: PIXSELL
11.5.2017.
7:19
PIXSELL
VOYO logo

Kontroverzni bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, uz dva nezavisna saborska zastupnika, Brunu Esih i Željka Glasnovića, mogli bi uskratiti svoju podršku Vladi Hrvatske demokratske zajednice, tvrdi jedan analitičar.

PLENKOVIĆ OSTAO BEZ JEDNOG GLASA U SABORU, RADIN BIJESAN ZBOG BRKIĆEVE IZJAVE: ‘Povlačim podršku Vladi, ne želim živjeti u Kroatistanu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je HDZ objavio da Hasanbegović više nije njihov član bilo je odmah evidentno da ta stranka treba tri glasa s desnice, ako žele zadržati parlamentarnu većinu.

"Smatram da će ono što su oni odlučili u odnosu na HDZ i Andreja Plankovića značajno ovisiti o lokalnim izborima. Postignu li dobar rezultat na izborima, shvatit će da imaju političku snagu koju mogu koristiti na novim parlamentarnim izborima, a onda neće biti skloni stvaranju bilo kakvih poslova s Plenkovićem. Osjećat će da sami mogu uspjeti osvojiti mjesta u parlamentu", kazao je za Balkan Insight profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Berto Šalaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dodaje kako će u slučaju da rezultati izbora budu loši skupina potražiti nekakav kompromis s HDZ-om, ili u obliku podrške manjinske ili cijele Vlade te stoga neće tražiti prijevremene parlamentarne izbore.

Glasovanje u Saboru

Tijekom posljednje krize s koalicijskom vladom, u kojoj je Plenković maknuo tri mostova ministra, trojac je podržao HDZ. Hasanbegović i Esih podržali su ministra Zdravka Marića, dok je Glasnović izašao iz sabornice kako ne bi glasovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan kasnije, Hasanbegović i Glasnović glasovali su i za HDZ-ovog novog predjednika Sabora Gordana Jandrokovića, dok Esih nije bila prisutna u sabornici. Kako su jedva prikupili 76 zastupničkih glasova od ukupno 151, HDZ će vjerojatno trebati svo troje zastupnika kako bi postavili nove ministre na mjesto nekadašnjih mostovih.

SAUCHA SPASIO HDZ-ovu VLADU I MARIĆA PA OBJASNIO ZAŠTO JE TAKO GLASOVAO: ‘Bila je to najteža odluka u mom životu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi vezani uz HDZ

Hasanbegović se rastao s HDZ-om kada je stao na listu Brune Esih za Zagreb, za lokalne izbore 21. svibnja. Organizirao je potom konferenciju za novinare pojasnivši zašto je to učinio i ujedno optužujući Plenkovića da ugrožava Vladu time što je srušio mostove ministre.

HASANBEGOVIĆ UDARIO PO PLENKOVIĆU: ‘HDZ pretvara politiku u moralnu kaljužu, a premijer jeftinim smicalicama radi na koaliciji sa SDP-om’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Esih, inače povjesničarka, u Sabor je ušla s HDZ-ove liste na prošlim paramentarnim izborima, no okrenula imje leđa i sama krenula u utrku za Zagreb, uzevši dio HDZ-ovog biračkog tijela.

Kada je HDZ-a za gradonačelnika Zagreba kandidirao Dragu Prgometa, Hasanbegović je izjavio da mu je žao što kandidatkinja stranke na tom mjestu nije Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći član desnice Željko Glasnović, umirovljeni je general, koji je ranije također bio povezan s HDZ-om. Kao kandidat hrvatskih građana koji žive u Bosni i Hercegovini 2015. ušao je u parlament na listi HDZ-a. Međutim, u rujnu se distancirao i kandidirao sam te ponovno osvojio saborsko mjesto.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo