analiza intervjua s premijerom na rtl-u / 'Plenkovićeva izjava o Žalac je pretjerana, u svakoj normalnoj zemlji ona bi dala neopozivu ostavku'

Image
Foto: Pixsell

'Teško je povjerovati da će Pupovac ikada uskratiti potporu vladajućoj koaliciji', kaže komunikacijski stručnjak

18.3.2019.
17:05
Pixsell
VOYO logo

"Najbitnije da je djevojčica dobro. A što se tiče vozačke dozvole... Ne znači da ministrica ne zna voziti ako je nema. Napravila je prekršaj, platila je kaznu. Danas ima važeću vozačku dozvolu", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u jučerašnjem ekskluzivnom intervjuu za RTL Danas, komentirajući tako nesreću u kojoj je glavna akterica bila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Kako se moglo i očekivati, njegova izjava na pitanje RTL-ove Damire Gregoret da "ne znači da ministrica ne zna voziti ako nema vozačku", izazvala je oštre reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

FOTO: Patrik Macek, Hrvoje Jelavic/Pixsell

Politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za Vijesti.hr kaže da je premijer, u pitanju vozačke dozvole ministrice Žalac, zauzeo stav da se radi o bagatelnom prekršaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, prvi instinkt, na objavu da je netko vozio bez važeće vozačke dozvole, govori da je taj (ili ta) bio pod sudskom zabranom upravljanja motornim vozilom, vjerojatno zbog nekog ranijeg teškog prekršaja. U tom se slučaju neposjedovanje valjane vozačke dozvole može smatrati teškim grijehom", ističe Gjenero i nastavlja:

"Ozbiljan grijeh bi bila i neprodužena vozačka dozvola nekog tko ima određeno ograničenje, na primjer redovitim liječničkim pregledom prije ponovnog izdavanja vozačke dozvole", tvrdi naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer u tom kontekstu jest u pravu"

Gjenero kaže da, ako se radi samo o administrativnom propustu, onda se to doista može smatrati bagatelnim prekršajem, koji se kažnjava mandatnom kaznom.

"I budući da ministrica nije pokušala izbjeći plaćanje te kazne, nego ju je platila na licu mjesta, možemo smatrati da je taj bagatelni prekršaj time riješen. Nema naznaka da bi netko tko nije ministar, u ovakvoj situaciji bio drukčije tretiran od strane policije nego ministrica Žalac, da bi prema njemu policija bila „tvrđa“. A premijer u tom kontekstu jest u pravu kad tvrdi da to što je vozačka dozvola administrativno istekla ne utječe na nečije vozačke sposobnosti", jasno će Davor Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković kaže da treba primijetiti da što više vrijeme prolazi, premijer Andrej Plenković sve više gubi onaj svoj diplomatski ton i način komunikacije, a sve više ulazi u rasprave i izjave koje bi se mogle okarakterizirati kao poprilično cinične. 

"Razumljivo je da mu u ovom trenutku nije lako s obzirom da u njegovim ministarstvima svakodnevno isplivaju neki novi problemi, ali u kontekstu ove čitave situacije s prometnom nesrećom Gabrijele Žalac izjava kako „ne znači da ministrica ne zna voziti, ako nema vozačku“, ipak je malo pretjerana. Vjerujem kako ne treba dodatno objašnjavati zbog čega se od ljudi koji su na čelu naših najviših institucija, dužnosnika kojima je povjereno da vode neke od najbitnijih resora za razvoj Hrvatske, itekako očekuju da budu primjeri za sve ostale građane. U normalnoj i uređenoj zemlji u kojoj utvaramo da živimo, ovakav prekršaj, uz dodatno saznanje da vozačka dozvola nije produžena čak tri godine, trebale bi biti dovoljne ministrici Žalac da preda neopozivu ostavku na svoju funkciju. Bez iznimke i bez daljnje diskusije", kaže Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

FOTO: Patrik Macek/Pixsell

Na sebe preuzeo ulogu zaštitnika

"Ipak, u Vladi su se odlučili na drugačiju taktiku kriznog komuniciranja te je ona samo ponudila mandat na raspolaganje premijeru. Na taj način Andrej Plenković je na sebe, po tko zna koji put, preuzeo ulogu zaštitnika svojih ministara tako što je istu i odbio. Naime, izgleda da on svaku ovakvu situaciju shvaća kao opasnost za slabljenje svoje pozicije pa je tako spreman povući čak i neprimjerene poteze i dati istovjetne izjave kako bi zaštitio svoje ljude, odnosno sebe, čak i kada se radi o očitom prijestupu. Evo, u Finskoj je nedavno čitava Vlada podnijela ostavku kada su shvatili da ne mogu provesti zdravstvenu reformu koju su obećali", kaže naš sugovornik dodajući da kada čitate o ovakvim slučajevima, morate se zapitati što to govori o ovim našim političkim situacijama i odgovornostima, ali i samoj oporbi koja očito ne može kvalitetno ni na ovome poentirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno i ta činjenica daje premijeru dodatnu sigurnost za ovakve izjave. S druge strane, treba napomenuti kako je premijer Plenković možda danas spasio ministricu Žalac, ali dugoročno će je ova afera zasigurno pratiti kroz čitav mandat i političko djelovanje. Bojim se da joj je učinjena medvjeđa usluga, ali na to je očito i sama pristala kada nije dala neopozivu ostavku. Osim toga, priča se da je trebala biti udarna igla HDZ-ove liste za EU izbore pa ostaje vidjeti je li premijer spreman toliko daleko otići s cinizmom da je na istu i postavi", tvrdi Turković.

Pupovac nema manevarskog prostora raskinuti koaliciju

U razgovoru s Damirom Gregoret, premijer se dotaknuo i odnosa s Miloradom Pupovcem. Naša reporterka pitala ga je da li se čuo ili sreo s Pupovcem, Plenković je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još se nisam čuo s njim, ne znam što je. Njega morate pitati gdje je. Želim da svi parlamentarni zastupnici budu dio parlamentarne većine, da budu dio koalicije, da budu dio naših zajedničkih napora. Želim da se u Hrvatskoj svaki Srbin, Rom, Albanac... dobro osjeća", kazao je premijer pa komentirao slaže li se s njegovom reakcijom vezano uz paljenje na karnevalu:

"Ne uzrujavam se oko satire, ne bih pobrojao koliko puta su mene spalili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković: 'Pupovac i ja još se nismo čuli, čekam poziv!' FOTO: Patrik Macek/Pixsell

Politički analitičar Davor Gjenero ističe da je odnos između Vlade i predstavnika srpske nacionalne manjine očito napet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A očito je i to da postoje razlozi za napetost o kojima niti gospodin Pupovac ne želi govoriti, jer je svjestan da neki od razloga zbog kojih njegova stranka od njega traži zaoštravanje odnosa s Vladom ne bi stekli javnu potporu. Gospodin Pupovac vješt je političar, ali i korektan koalicijski partner. Ovoga puta ozbiljno je zaoštrio međukoalicijske odnose, ali nema manevarskog prostora raskinuti koaliciju, jer bi time ugrozio svoj snažan politički utjecaj i izgubio oruđe za ostvarivanje interesa svog biračkog tijela", tvrdi Gjenero i nastavlja: 

"Najbolja taktika za smirivanje tenzija u ovakvoj situaciji, u kojoj je gospodin Pupovac bio precijenio svoj utjecaj na koaliciju, upravo je ovakvo zagonetno povlačenje i 'silenzio'. Odlična taktika za ostvarivanje cilja – nastaviti koaliciju, a pritom ne izgubiti previše utjecaja, zbog jedne krive procjene", jasno će Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Turković kaže da mu je, neovisno tko će koga u ovom slučaju prvi nazvati, teško povjerovati da će Milorad Pupovac ikada uskratiti potporu vladajućoj koaliciji, pogotovo dok ona ovako dobro stoji u rejtinzima te zasad nema neku pravu alternativu kojoj se spomenuti može prikloniti. 

"Ove 'prozivke' preko medija vidim samo kao probne balone koji neće polučiti neki pretjerani uspjeh i pretpostavka je da će se čitava stvar jako brzo ispuhati. Premijeru Plenkoviću više nego jasno da je tu trenutno u jačoj poziciji pa shodno tome ovako medijski nastupa prema lideru srpske manjine u Hrvatskoj. Nastavno na to, rekao bih da se u ovakvom premijerovom komunikacijskom pristupu nalazi još jedna skrivena poruka, a to je da se neće ni na koji način dati ucjenjivati od strane Milorada Pupovca", naposljetku će Gordan Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo