PREUZEO PREDSJEDANJE / Plenković: 'Sjećanje na Holokaust nam mora pomoći u izgradnji tolerantnijeg i humanijeg svijeta'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Moramo se, kaže, pobrinuti da Holokaust ne bude prepušten samo knjigama, filmovima, arhivima i muzejima, nego da očuvamo živo sjećanje na najmračnije razdoblje povijesti u svrhu sprječavanja genocida i masovnih zločina

1.3.2023.
23:21
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

 Povijest nam mora pomoći u izgradnji tolerantnijeg i humanijeg svijeta, poručio je u srijedu premijer Andrej Plenković u povodu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).  „Danas Hrvatska započinje svoje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, koji ujedinjuje vlade i stručnjake diljem svijeta u promicanju i unaprjeđenju obrazovanja, istraživanja i sjećanja na Holokaust“, istaknuo je u prigodnom obraćanju Plenković.

Sjećanje na Holokaust, kaže, ne tiče se samo prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti. Budući da je naša generacija posljednja koja je imala priliku upoznati preživjele i svjedoke Holokausta to je sjećanje važnije nego ikad prije, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo se, kaže, pobrinuti da Holokaust ne bude prepušten samo knjigama, filmovima, arhivima i muzejima, nego da očuvamo živo sjećanje na najmračnije razdoblje povijesti u svrhu sprječavanja genocida i masovnih zločina. To, ističe Plenković, dugujemo budućim naraštajima.

Image
LOVAC NA NACISTE NAPAO VLADU: /

'U crkvi u Zagrebu 16. siječnja promocija djela koje bi moralo biti zabranjeno. Zaustavite to!'

Image
LOVAC NA NACISTE NAPAO VLADU: /

'U crkvi u Zagrebu 16. siječnja promocija djela koje bi moralo biti zabranjeno. Zaustavite to!'

Promicanje tolerancije

U središtu hrvatskog predsjedanja IHRA-om bit će inicijativa Future of Remembrance, kojoj je cilj da IHRA-i osigura veću vidljivost te istodobno očuva suvremeno sjećanje razvijanjem digitalnih tehnoloških rješenja, promicanjem tolerancije, provođenjem definicija IHRA-e i borbom protiv govora mržnje u sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo će sjećanje na Holokaust, suzbijanje antisemitizma i antiromsku diskriminaciju učiniti dostupnijima i relevantnijima za sve generacije, unatoč njihovoj dobi i lokaciji", istaknuo je Plenković.

Rekao je da će sve te teme razmotriti na Konferenciji Future of Remembrance, koja će se održati u Osijeku u drugoj polovici rujna, a u okviru hrvatskog predsjedanja bit će organizirana i međunarodna konferencija o genocidu nad Romima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holokaust najdokumentiraniji genocid na svijetu

"Holokaust je najdokumentiraniji genocid na svijetu. Kolektivna istina osoba koje su preživjele Holokaust dosad je bila najopipljiviji dokaz za suprotstavljanje poricanju i iskrivljavanju Holokausta. Sada je naša odgovornost da nastavimo ulagati iste napore dok svjedočimo porastu ekstremnih oblika antisemitizma, na globalnoj razini i na internetu, što je samo po sebi poricanje", istaknuo je.

Podsjetio je da su 24. veljače, na prvu godišnjicu brutalne agresije na Ukrajinu, države članice IHRA-e ponovno pokazale da je podupiranje Ukrajine zajednička obveza. Namjerno rusko izazivanje rata započelo je lažnom tezom o „denacifikaciji“ demokratske Ukrajine, a takvi su nečuveni primjeri iskrivljavanja među najvećim suvremenim prijetnjama nasljeđu Holokausta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se, kako je rekao, sprječavanje iskrivljavanja Holokausta odnosi na to kako štitimo činjenice, ali također i na način na koji štitimo budućnost te je stoga prvi prioritet hrvatskog predsjedanja obilježavanje desete godišnjice Radne definicije IHRA‑e o poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu.

Premijer Plenković kaže kako IHRA, kao organizacija u punoj ekspanziji, mora osigurati sredstva za održavanje djelotvornog i učinkovitog upravljanja svojim različitim skupinama, istodobno osiguravajući usklađenost sa svojom strategijom i misijom te je stoga strukturna reforma IHRA-e drugi prioritet hrvatskog predsjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je također čestitao svom kolegi Ulfu Kristerssonu na uspješnom švedskom predsjedanju i najavio da će supredsjedateljice hrvatskog predsjedanja IHRA-om biti veleposlanica Terezija Gras i njegova posebna savjetnica Sara Lustig, priopćeno je iz Vlade. 

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo