PLENKOVIĆ O ODLUCI SUDA EU-a: / 'To nije presuda protiv Hrvatske, nema straha da će se izbjeglice vratiti ovamo'

Image
Foto: Foto: Screenshot N1

Na dnevnom redu sjednice Vlade su smjernice fiskalne i ekonomske politike za razdoblje 2018. - 2020., te, među ostalim, prijedlog izmjena godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017.

27.7.2017.
10:25
Foto: Screenshot N1
VOYO logo

Uoči sjednice Vlade s novinarima je razgovarao ministar zdravstva Milan Kujundžić. Upitan je o tome da o povećanju osnovica za javne službe od dva posto nema odluke, što znači da liječnicima neće biti povećana plaća.

'Nezadovoljstvo je za razumjeti, ali mislim da će to ipak biti riješeno. Ne vjerujem da će biti štrajka, to će ipak biti riješeno', rekao je Kujundžić i dodao da ne ide još na godišnji odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved: Gdje bi se proslava "Oluje" trebala održati ako ne na kninskoj tvrđavi

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je novinarima, koji su ga pitali zašto će proslava 22. obljetnice "Oluje" biti održana samo na kninskoj tvrđavi i je li to zbog "straha od izviždavanja" odgovorio protupitanjem da "gdje bi se proslava trebala održati", podsjetivši ih kako je na istom mjestu govorio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Kakav strah, o čemu govorimo", odgovorio je Medved novinarima koji su ga pred početak sjednice Vlade pitali zašto će obljetnica "Oluje" biti održana samo na kninskoj tvrđavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A gdje bi trebala biti održana? Gdje je govorio Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik?", rekao je Medved.

Na upit je li to zbog "straha od izviždavanja", odgovorio je kako je program proslave cjelodnevni. "I ne samo taj dan, nego je dan prije sjednica Vlade, i program je usklađen na razini Odbora za provedbu ovogodišnjeg obilježavanja i apsolutno je na najvišoj razini dostojanstva", kazao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i Krstičević obišli bazu u Zemuniku

Premijer Andrej Plenković otvorio je sjednicu Vlade izražavanjem sućuti obitelji Hrvoja Šarinića, četvrtog predsjednika Vlade RH.

Osvrnuo se i na požare u Dalmaciji. Kaže da su ministar Damir Krstičević i on obišli zrakoplovnu bazu u Zemuniku i odali priznanje pilotima, tehničarima i pripadnicima HV-a zbog brzih intervencija u nizu požara koji su pogodili priobalje. Još jednom im se zahvalio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se osvrnuo i na jučerašnju presudu Suda EU-a u predmetima koje su pokrenule Slovenija i Austrija.

Image
SUD EUROPSKE UNIJE OBJAVIO PRESUDU PROTIV RH: /

Stotine izbjeglica sada će iz Slovenije i Austrije biti deportirane natrag u RH?

Image
SUD EUROPSKE UNIJE OBJAVIO PRESUDU PROTIV RH: /

Stotine izbjeglica sada će iz Slovenije i Austrije biti deportirane natrag u RH?

Nakon analize slijedi očitovanje ministarstava i Vlade o presudi Suda EU-a

'Nadležna ministarstva, MUP i MVP su dobila zadaću analizirati sadržaj tih presuda. Pogrešna je interpretacija kako su one donesene protiv RH. Radi se samo o očitovanju suda na inicijativu slovenskog i austrijskog pravosuđa. Želim reći da su u to vrijeme, od rujna 2015. do travnja 2016., u vrijeme masovnog izbjegličkog vala, na osnovi humanitarnih razloga mnoge države članice tada preuzele odgovornost za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. I u ovoj presudi se to ističe. Takav je pristup bio dominantan prošle godine. Presude Suda EU-a ne mijenjaju dosadašnju praksu ni proceduru postupanja s migrantima. Ocjenjujemo da zbog proteka vremena od nezakonitih ulazaka migranata ne postoji bojazan da će se dogoditi vraćanje tih osoba na teritorij RH, a nakon temeljite analize će se očitovati nadležna ministarstva i Vlada', kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica Vlade nastavlja se prvom točkom dnevnog reda, 'Smjernice fiskalne i ekonomske politike za razdoblje 2018. - 2020.'

'Hrvatska nastavlja s ekonomskom politikom koju smo provodili prošle i ove godine. Dobro je u ovim smjernicama to da se u 2017. godini očekuje još manji proračunski deficit nego smo planirali, očekuje se 1,3 posto, a ne 1,6 kako se mislilo ranije', rekao je predsjednik Vlade i dodao da će rast BDP-a biti 2,8 posto tijekom 2018. godine, što smatra dobrim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada će za demografsku revitalizaciju izdvojiti 223 i pol milijuna kuna. Za umirovljenike će biti izdvojeno 1,35 milijuna kuna. Porast mirovina od 2,1 posto se očekuje tijekom 2018. godine. U zdravstvo dajemo pola milijarde kuna, za HZZO. Iskorak koji radimo je i za Ministarstvo obrane. U 2018. očekuje se prvi dio troškova za nabavu zrakoplova. Potvrđujemo da smo odlučni u namjeri da osiguramo sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva', također je najavio premijer Plenković.

Marić: Vlada ostaje pri procjeni rasta BDP-a u ovoj godini od 3,2 posto

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da u idućoj godini Vlada očekuje usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,8 posto, dok prognoza rasta za ovu godinu ostaje na 3,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na upit novinara, Marić je uoči sjednice Vlade kazao da prognoza rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,2 posto, a za iduću godinu se prognozira rast od 2,8 posto.

Što se tiče smjernica ekonomske i fiskalne politike o kojima će danas raspravljati Vlada, kazao je kako ima "određenih korekcija i promjena u smislu pojedinih sastavnica rashodne strane proračuna, uzevši u obzir sve makroekonomske pokazatelje koji su do sada objavljeni i neka očekivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da smo uzeli u obzir situaciju s Agrokorom, to smo također u smjernicama obradili", istaknuo je.

Na novinarski upit je li Vlada odustala od kupnje MOL-ovih dionica Ine, Marić je rekao kako je to složen i kompleksan proces koji treba određeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekao da je odustala. Znate da je to složen i kompleksan proces koji treba i određeno vrijeme i mnogo analiza i rada na tome", rekao je.

Upitan hoće li se na rashodnoj strani proračuna za 2018. vidjeti povlastice koje su branitelji uspjeli izboriti, ministar financija odgovorio je da će jedan dio mjera stupiti na snagu u kratkom roku, a jedan dio će biti vremenski razgraničen, ovisno o fiskalnim mogućnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio zakona o hrvatskim braniteljima je u javnoj objavi, bit će o tome govora. Jedan dio je predviđen u ovim smjernicama. Jedan dio mjera stupit će na snagu u kratkom roku, a jedan dio će biti vremenski razgraničen ovisno o fiskalnim mogućnostima", kazao je.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo