Okrenuli joj leđa / Plenković o posjetu Šimprage Škabrnji: 'Došla je iskazati poštovanje'

'Čuli smo i vidjeli smo, ono što bi htio kazati da nije ovo prvi put da predstavnici SDSS-a, srpske stranke koja je u Hrvatskoj politička stranka i koji su dio parlamentarne većine i koalicije sudjeluju u Danu sjećanja'

17.11.2022.
20:26
VOYO logo

"Večeras smo uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtve Škabrnje, ovdje u Škabrnji došli izraziti poštovanje sjećanje, pijetete prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. godine. Ne samo za 69 ubijenih toga dana, nego i za gotovo 100 Škabrnjana koji su nastradali u tim mjesecima Domovinskog rata. Ovo su trenuci kada se sjećamo važnih i bolnih trenutaka povijesti hrvatskoga naroda, prijelomnih trenutaka u Domovinskom ratu, koji je temelj Hrvatske, temelj naše slobode, temelj naše neovisnosti i bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo niti države, ni slobode, niti demokracije u kojoj danas živimo", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Škabrnje

"Čuli smo i vidjeli smo, ono što bi htio kazati da nije ovo prvi put da predstavnici SDSS-a, srpske stranke koja je u Hrvatskoj politička stranka i koji su dio parlamentarne većine i koalicije sudjeluju u Danu sjećanja, bilo da je raniji potpredsjednik Vlade Milošević bio s nama u Vukovaru, bilo da je bio u Kninu, tako je večeras ovdje potpredsjednica Vlade Šimpraga, da bi iskazala poštovanje, poslala poruku mira, pomirbe, poštovanja prema žrtvi i naravno normalnog suživota hrvatskog naroda u Hrvatskoj sa srpskom manjinom", odgovorio je Plenković na pitanje novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kolona sjećanja /

Škabrnjane najviše boli što je zločin nekažnjen: Većina za to krivi Državno odvjetništvo RH

Image
kolona sjećanja /

Škabrnjane najviše boli što je zločin nekažnjen: Većina za to krivi Državno odvjetništvo RH

Plenković je rekao da nema nikakvog dogovora s Milanovićem.

"Mi smo kao i svake godine u Vukovaru 18. studenog, podsjetit ću hrvatsku javnost, da odlukama naše Vlade, naše parlamentarne većine, taj dan i neradni dan. Uvršten je kao dan, da baš svi oni u Hrvatskoj koji žele iskazati poštovanje prema žrtvi Vukovara i Škabrnje to mogu učiniti bez da uzimaju slobodan dan ili godišnji odmor, budući da je taj trenutak izrazito važan i bitan u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Mi smo svoje protokole, svoje obaveze organizirali kako smo smatrali da je najbolje. Danas smo unatoč i sjednici Vlade i posjeti španjolskog kralja htjeli i došli u Škabrnju, a sutra smo u Vukovaru, nema nikakvih dogovora niti planova. Svako donosi svoje odluke, vi znate da je danas u Vukovaru i potpredsjednik Vlade Medved i ministar obrane Banožić, niz saborskih zastupnika, a sutra će ovdje u Škabrnji biti četiri ili pet članova Vlade, dok će ostali biti u Vukovaru. Mi smo tamo svake godine", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo došli iskazati poštovanje, zajedno s nama je došla i potpredsjednica Vlade, ona je došla ovdje u dobroj vjeri, da se pokloni žrtvama i da iskaže pijetet prema onima koji su stradali u strašnom zločinu 1991. godine. Mi smo razgovarali danas ovdje s našim kolegama, razumijem teške traume i osjećaje obitelji, prije svega onih koji su nastradali, obitelji, majke, i djecu, to su užasne patnje i užasni bolovi. Mi moramo kretati, kao društvo, prema međusobnom povjerenju, prema pomirbi, a dolazak potpredsjednice Vlade u Škabrnju nije ništa što bi odudaralo od politike koju mi vodimo proteklih godina. Smatram da je za budućnost Hrvatske, uz sve poštovanje obiteljima, hrvatskim braniteljima, žrtvama jedini put prema naprijed je suživot i pomirba", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo