kolona sjećanja / Škabrnjane najviše boli što je zločin nekažnjen: Većina za to krivi Državno odvjetništvo RH

Prošlo je 28 godina otkad se zločin dogodio, no one koji su ostali iza poginulih, najviše smeta što nitko nije kažnjen

18.11.2019.
20:21
VOYO logo

Korak za korakom tužna Kolona sjećanja prošla je i Škabrnjom, malim ravnokotarskim mjestom, u kojem se na današnji dan prije 28 godina dogodio zločin. Deveti kninski korpus, na čelu sa zloglasnim Ratkom Mladićem, pobio je civile i branitelje kojima su se danas došli pokloniti građani iz cijele Hrvatske.

Zločin desetljećima nekažnjen

Škabrnjane i dalje boli što je taj zločin i nakon tri desetljeća nekažnjen. Na današnji dan prije 28 godina dva je dana prije padala kiša, a onda je granulo sunce. Bio je ponedjeljak kao i danas kad se dogodio pokolj u Škabrnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od moje majke otac i majka su stradali. To su ih ubili u kući, u dvorištu, vukli su ih konjem i vezali ih sa žicom. Onda su ih zakačili za konje i vukli ih po dvorištu. A poslije ubili i konje'', opisao je Zoran Ražov iz Škabrnje.

Zoran je poslije morao identificirati ubijene sumještane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je bilo jako bolno i ne bi volio sve ni pričati. Ja sam govorio imena i prezimena. Tko je tko i odmah su ih spremali u grob'', dodao je Ražov.

Žrtvama Škabrnje počast su došli odati građani i ratni veterani iz cijele Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako nismo u Vukovaru, mi smo u Škabrnji. Jedna je grupa ovdje, druga je otišla za Vukovar'', izjavila je veteranka 9. brigade Valentina Vučković.

''Dali su svoje živote. Znači, čovjek je dao ono najvrjednije. Za svoj kraj, za svoje mjesto, položili su svoje živote'', rekao je Grgo Jelavić Mitrović, veteran 4. brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane je iz Benkovca pješačio zadnji dio puta od 17 kilometara s pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci i veteranima 4. brigade kojima je zapovijedao u ratno vrijeme.

''Oni su za domovinu dali puno više''

''Ponizno smo se sjetili svih naših prijatelja, suboraca koji su poginuli u Domovinskom ratu'', kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz veterane Pauke i njihove nasljednike pješačili su i Tigrovi.

''To je samo jedna mala žrtva koju smo mi priložili u znak sjećanja na sve one koji su za ovu domovinu dali puno više, a to je život'', rekla je poručnica Mihaela Živković iz 1. mehanizirane bojne Tigrovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratni zapovjednik obrane upozorava da za zločin u Škabrnji još uvijek nitko nije zapovjedno odgovarao. Marko Miljanić tvrdi kako već godinama nudi imena i prezimena zapovjednika.

''Nije nama kriv nitko, nego smo sami krivi. Hrvatsko pravosuđe koje jednostavno ne želi procesuirati ratne zločince'', dodaje Miljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim se slaže i Krstičević koji se nada da ''će pravda doći kad-tad'', da će odgovorni odgovarati. Škabrnja s gorčinom i tugom pamti dan u kojem je mučki ubijeno 43-oje civila i 15-ica branitelja. Do kraja rata život je izgubilo 86-ero mještana.

Škabrnja nije ušla u Mladićevu optužnicu

Ako se većinu ljudi u Škabrnji pita zašto za zločine nitko nije kažnjen, onda će oni reći zato što Državno odvjetništvo RH nikada nije prikupilo dovoljno dokaza protiv zločinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škabrnja nikada nije ušla u hašku optužnicu Ratka Mladića, zapravo jedina koja je optužena za zločin u Škabrnji je nekadašnja medicinska sestra iz Zemunika Zorana Banić.

Danas 68-godišnjakinja koja je osuđena zbog sudjelovanja u egzekuciji četvero ljudi. Ona je odslužila šestogodišnju zatvorsku kaznu u ženskoj kaznionici u Požegi. Nakon toga je otišla živjeti u Crnu Goru. Nakon nje je suđen bio Milenko Radak iz Benkovca, no on je zbog nedostatka dokaza oslobođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno 18. siječnja ove godine zadarska policija je podigla kaznenu prijavu protiv Zorana Tadića, iz Loznice u Srbiji, koji je živio u Australiji nakon rata. Međutim državno odvjetništvo nije podiglo optužnicu niti je zatraženo njegovo izručenje i samo tri dana nakon podizanja kaznene prijave, on se iz Australije vratio u Srbiju.

Kako ne bi bio iz Australije izručen po istom principu po kojem je izručen Kapetan Dragan još je nalazi u Srbiji i sve to negira, čeka se na potez županijsko odvjetništvo iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo