REKONSTRUKCIJA VLADE / Plenković: ’Paladinu mijenja Branko Bačić, a ministricu Tramišak Šime Erlić; Tramišak ljutita: ‘Ne znam zašto odlazim…’

'Ministrici Tramišak zahvaljujem na dosadašnjem radu. Ona nije bila najsretnija što napušta vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike'', kazao je Plenković

11.1.2023.
10:09
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nova kadrovska rješenja u Vladi. Kazao je da je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

Image
PLENKIJEVE NOVE NADE /

Pogledajte životopise novih ministara u Vladi: Odani vojnik HDZ-a Branko Bačić i Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u ministarstvu

Image
PLENKIJEVE NOVE NADE /

Pogledajte životopise novih ministara u Vladi: Odani vojnik HDZ-a Branko Bačić i Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u ministarstvu

Tijek događaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tramišak: Premijer mi nije dao opravdane razloge za smjenu

19:30 - Konferenciju za novinare održala je i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova na odlasku Nataša Tramišak.

"Premijer Plenković mi jučer u kratkom razgovoru nije dao opravdane razloge za smjenu. Nisam dobila niti jedna konkretan razlog. Radila sam samo u interesu svih građana Hrvatske. Odlazim uzdignute glave", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je premijer ''ne želi u svome timu'', ali da ne zna koji su razlozi tomu.

"Nema političkih i profesionalnog razloga. Političku podršku imam s izbora, a vjerujem da i dalje imam podršku i u HDZ-u. Nemam nekih čvrstih razloga za smjenu od njega, ni argumenata", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina: Ova odluka je najbolja za sve

19:15 - Presicu je održao i ministar graditeljstva na odlasku Ivan Paladina.

“Od sutra nisam više nisam ministar u Vladi. Svoj odlazak sam najavio premijeru prije otprilike dva mjeseca te smo se dogovorili kako ću napustiti dužnost ministra početkom ove godine. Moja odluka nije nastala preko noći, duboko je promišljena i danas sam još sigurniji – najbolja je za sve'', rekao je na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je zadovoljan ubrzanjem dinamike rješavanja zahtjeva obnove privatnih objekata. 

"Već dugo vremena komuniciram kako ukupno ne možemo biti zadovoljni dinamikom konstrukcijske obnove i izgradnji zamjenskih objekata. U trenutnom modelu ministrov utjecaj na dinamiku obnove je ograničen, puno manji nego se u javnosti misli. Sve to je preveliki pritisak na mene i moju obitelj, oni su mi ipak prvi i najvažniji. Zato i odlazim", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaželio je puno uspjeha u radu svome nasljedniku Branku Bačiću i rekao da neće koristiti mogućnost daljnje plaće po modelu 6+6. 

'Dobio sam bjanko podršku stranke za nove ministre'

19:04 - Plenković je rekao da je za novopredložene ministre dobio bjanko podršku HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mogao sam dobiti i za 10 ministara. Svi su bili za', rekao je. 

Za Paladinu i Tramišak je rekao da su dali svoj doprinos u Vladi te im zahvalio na tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da su se trudili koliko su mogli. Nije ovo prva promjena, procijenili smo da je potrebno osvježenje", dodao je.  

Na pitanje novinara zašto je smijenio ministricu Tramišak, premijer je kratko i dvosmisleno odgovorio da je ''glavna stvar imati povjerenje u suradnike''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tramišak nije bila baš najsretnija što napušta Vladu'

18:58 - "Ministrici Tramišak zahvaljujem na dosadašnjem radu. Ona nije bila najsretnija što napušta vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike'', kazao je Plenković.

Plenković: Bačić umjesti Paladine, Erlić umjesto Tramišak

18:48 - Plenković kaže da je odlučio razriješiti Paladinu i Tramišak. Umjesto Paladina, za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade predložio je Branka Bačića. Ministricu Tramišak zamijenit će Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i član Predsjedništva HDZ-a. Zahvalio im je na onome što su učinili kao ministri, a rekao je i da Tramišak nije bila baš najsretnija njegovom odlukom da napusti Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon razgovora i današnjeg sastanka parlamentarne većine, gdje sam dobio potporu, i nakon što sam razgovarao s Paladinom i Tramišak odlučio sam ih razriješiti i predložiti nove članove Vlade", rekao je Plenković okupljenim novinarima.

Zadovoljan sam radom dosadašnjih ministara, ali je vrijeme za osvježenje u Vladi, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bačić ima znanja, iskustva, političkog iskustva i energije za proces obnove. On je jedan od mojih najbližih suradnika i čovjek s najvećim iskustvom", kazao je Plenković.

Jutarnji piše o velikom preokretu: Bačić postaje ministar?

18:27 - Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, bit će novi ministar graditeljstva, piše Jutarnji list kojemu je ta informacija navodno neslužbeno potvrđena iz dva izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do preokreta je došlo na užem kabinetu Vlade, a Mirjani Čagalj koja je bila najozbiljnija kandidatkinja ponuđeno je drugo mjesto u Ministarstvu, u kojem će se dogoditi neki preustroji vezani uz obnovu.

Bačić već ima iskustva rada u vladi. Bio je ministar graditeljstva od listopada 2010. do prosinca 2011. godine u vladi Jadranke Kosor. U drugoj vladi Ive Sanadera, od 2004. do 2008. bio je državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Plenkovića pred novinare će i Paladina

18:20 - Ministar graditeljstva Ivan Paladina kojeg će Plenković danas najvjerojatnije smijeniti i to objaviti na konferenciji za novinare oko 19 sati, također je sazvao ''pressicu'' u Ministarstvu graditeljstva.

Paladina bi pred novinare trebao izaći kad Plenković završi sa svojom ''pressicom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HINA: Plenković u 19 predstavlja nove ministre

18:00 - HINA je objavila da će nakon konzultacija održanih u srijedu u Vladi, premijer Andrej Plenković oko 19 sati objaviti hoće li predložiti nove ministre u dva resora - prema neslužbenim informacijama Mirjanu Čagalj za resor graditeljstva te Šimu Erlića za resor regionalnog razvoja i fondova EU.

Premijer nije razgovarao s Tramišak i Paladinom o smjeni?

17:55 - Plenković nije razgovarao s ministrom Paladinom i ministricom Tramišak o njihovoj smjeni, neslužbeno doznaje N1. Dvoje ministara bilo je na sjednici užeg kabineta Vlade i tamo su, kao i ostali ministri, redovno odradili posao. Nakon sjednice užeg kabineta Vlade, Tramišak i Paladina otišli su iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se obraća javnosti u 18.40

17:45 - Prema informaciji iz Vlade, Plenković će održati konferenciju za novinare u 18.40 sati.

Plenković će se obratiti javnosti oko 18 sati

16:18 - Očekuje se da će premijer Andrej Plenković oko 18 sati, nakon sastanka užeg kabineta Vlade, izaći pred novinare i javnost obavijestiti o promjenama u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je sastanak užeg kabineta Vlade

15.43 - Počeo je sastanak užeg kabineta Vlade. Tek nakon tog sastanka Plenković bi se trebao obratiti javnosti o promjenama u Vladi. U Banske dvore stigli su i ministar Ivan Paladina te ministrica Nataša Tramišak. Prije toga održan je sastanak parlamentarne većine na kojem je premijer partnerima obznanio tko odlazi, a tko dolazi.

Zekanović: 'Navikli smo na smjene ministara, nema ništa loše u tome'

13:40 - 'Naravno da premijer Plenković ima povjerenje, ne znam što se to turbulentno događa. Vladajuća većina je stabilna, nema turbulencija na političkoj sceni. Ima podršku i mene i kolege Dodiga, a što se tiče smjene ministara, navikli smo na to, nema ništa loše u tome. Ne vidim problem u tome', rekao je Hrvoje Zekanović za N1.Na pitanje može li doista jedan čovjek značiti promjenu, odgovorio je: “Nemam informacije odlazi li itko. Sad ćemo čuti ima li kadrovskih promjenama. Što se tiče obnove, većina je ugovorena, ali nema građevinskih radnika, tvrtke nemaju operativu. Ako jedan čovjek nešto nije riješio, kadrovskim promjenama se to pokušava riješiti. U ovom slučaju premijer je nparavio sve što je treao da se obnova pokrene, i pokrenula se.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući mjere koje se spremaju za trgovce s nepoštenom praksom Zekanović je rekao da je i sam doživio neopravdano visoke cijene kruha: “Bio bih restriktivan. Neke se stvari previše dramatiziraju, nema poskupljenja toliko kako to mediji prikazuju. No, posebno me smeta pekarski proizvodi, gdje kupujem, su poskupjeli neiopravdano i to je nedopustivo. Tu sam spreman dati podršku za najstrože moguće mjere. Voze automobile od nekoliko tisuća eura, a siromašnom čovjeku najjadniji kruh naplaćuju neopravdano skupo. Radi se o pljački. Vlada će tome stati na kraj, imaju moju podršku.”

Jurčić: Čudan je bio i izbor Paladine

12:26 - Sveučilišni profesor ekonomije, Ljubo Jurčić, gostovao je u N1 studiju gdje komentirao potencijalnu rekonstrukciju Vlade. Jurčić kaže da je rekonstrukcija Vlade bila za očekivati, pogotovo zbog obnove. "Čudan je bio i izbor Paladine. U Hrvatskoj se urušio sustav koji bi se bavio tim poslovima. Mi smo takve institucije ukinuli, svi gledaju da je glavni novac, ali taj novac treba pripremiti neki sustav, a mi ga sada nemamo", rekao je.

"Ako dođe neki novi ministar, a nema sustava, a on ga ne zna raditi, onda je rezultat takav. Upozoravali smo na to još prije godinu dana. To se rješava tako da se dovedu novi ljudi i da ljudima nada, ali to traje već dvije godine i to je nedopustivo", dodao je.

Što se tiče smjene ministrice Nataše Tramišak, kaže da su to preslagivanja u HDZ-u, ovisno o tomu koje će područje Hrvatske dobiti i gdje ministra. "Smjena ministra je iluzija i dobivanje na vremenu, ali od toga nema ništa", objasnio je Jurčić.

Analiza Žarka Puhovskog

12:19 U iščekivanju premijerovog obraćanja, zanimalo nas je koga bi (još) bilo dobro smijeniti? Tko od Plenkovićevih ministara radi dobro, a tko je potpuno podbacio, prokomentirao je politički analitičar Žarko Puhovski koji, općenito govoreći, smatra da je besmisleno pričati o smjeni pojedinačnih imena jer to ne predstavlja nikakvu ozbiljnu političku promjenu.

"Ideja da Vlada ostaje, a da se ministri smjenjuju upućuje na ono što vodi kancelarskom modelu - imamo Snjeguljicu i dvadesetak patuljaka. Ako se žele promjene, trebalo bi promijeniti Vladu, što nije moguće zbog čvrste parlamentarne većine", kaže Puhovski dodajući da, uz iznimku tri ili četiri ministra treba smijeniti - sve. Cijeli razgovor s s Puhovskim pročitajte ovdje.

Oglasio se Paladina

11:01 U međuvremenu, Ivan Paladina, stigao je tijekom jutra na svoje radno mjesto u Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Za Danas.hr je rekao kako je razgovarao s premijerom, kako uvijek razgovara s premijerom. A na pitanje odlazi li odgovorio je:

"Kada i ako bude nešto konkretno ćemo vas obavijestiti".

Dodao je i kako o nikakvim nasljednicima ništa ne zna te nije odgovorio ni na upit oko toga je li uvjetovao odlazak papirom kojeg je stavio na stol.

Tko odlazi i dolazi

10:09 O novim ministrima priča se već neko vrijeme, posebice zadnjih nekoliko dana od kada se doznalo da bi iz Vlade trebao izaći ministar Ivan Paladina. Njega bi trebala zamijeniti Mirjana Čagalj.

Šuška se da premijer želi smijeniti i ministricu EU fondova i regionalnog razvoja Natašu Tramišak. Nju je već ranije želio maknuti iz tog resora, no od smjene je odustao jer joj se protivio potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić.

No, kako doznaje pak Jutarnji premijer je u utorak imao sastanak s Tramišak, te joj navodno rekao da ju ne želi više u Vladi jer je izgubio povjerenje u nju, a trebao bi ju zamijeniti njen državni tajnik, HDZ-ovac Šime Erlić.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo