putni troškovi / Plan za uštede: zastupnicima će se ukinuti naknade u mjesecima kada nema zasjedanja?

Rijetko što živcira ljude više od velikih plaća i malo rada saborskih zastupnika. No uz to, plaćen im je i dobar dio ostalih životnih troškova pa tako i naknada za odvojen život. Kako doznajemo, plan za uštede ipak postoji i u idućih dva tjedna o tome bi se trebalo raspravljati na Predsjedništvu Sabora

2.3.2016.
18:49
VOYO logo

U sabornici radni tjedan počinje srijedom, ali i tada se rijetko popuni. No plaća u prosjeku od 14.000 kuna na račune sjeda svima, kao i sve ostale povlastice.

Image
PODSTANARI U ZAGREBU /

Ugovor o najmu stana, koji se plaća iz saborske blagajne, za sada je sklopilo 65 zastupnika

Image
PODSTANARI U ZAGREBU /

Ugovor o najmu stana, koji se plaća iz saborske blagajne, za sada je sklopilo 65 zastupnika

Mjesečni paušal od 1.500 kuna pokriva se svima, a onima koji žive više od 50 kilometara od Sabora plaćaju se putni troškovi, najam stana, režije i naknada za odvojen život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako iz Mosta najavljuju rezove, svi njihovi zastupnici koji žive izvan Zagreba zatražili su i dobili plaćen stan i režije, a kako će i što točno rezati - još ne otkrivaju.

No doznajemo da je matični saborski odbor već pripremio dio promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gdje ćemo sigurno pokušati smanjit troškove, na jednoj strani povećati prihode. Prihode isključivo mislim na putne troškove pojedinih zastupnika u saboru”, pojasnio je Franjo Lucić (HDZ), predsjednik Odbora za izbor i imenovanja.

Neslužbeno doznajemo da bi se putni troškovi pokrivali svima, bez obzira na udaljenost od Sabora. Mjesečna naknada od 1.000 kuna za odvojen život koju sada prima 65 zastupnika ukinula bi se u mjesecima kada nema zasjedanja. Samo na tome u četiri godine trebalo bi se uštedjeti od 800 tisuća do čak milijun kuna jer se naknada dosada isplaćivala i ljeti i za Božić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je Most krenuo s određenim preispitivanjem beneficija to je legitimo po meni. Preispitati sve dodatke i vidjeti koji od njih imaju logiku, a koji ne", rekao je bivši ministar Branko Grčić.

Neke poput Radimira Čačića, kojem Sabor plaća stan i režije iako u Zagrebu ima svoj vlastiti, rezanja ljute, pa ironično predlaže da se plaća zastupnicima sreže na minimalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim je svejedno da li licitiramo s tim da zastupnici, premijer, ministri imaju plaću od 1.000 kuna, 2.000, 3.000 ili 9.999. Ajmo propisati da svatko tko ima imovinu veću od dva milijuna kuna ne treba primati plaću. Ta vrsta ludila ima svoje granice", kazao je Radimir Čačić. 

Granica bi, po jedinom zastupniku Živog zida, bila prosječna plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I plaće i privilegije su pretjerane. Smatram da ih većinu treba ukinuti. Krajnji cilj za saborske zastupnike trebala bi biti prosječna plaća. Vlada je nešto drugo, to treba biti skupina specijalista i stručnjaka koje treba dobro platiti", naglasio je Ivan Vilibor Sinčić.

Ako je vjerovati jednom i drugom potpredsjedniku Vlade koji se oko ovog barem javnu slažu - plaće će svima njima biti manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo