IZDVOJILA JE DVA GRADA / Pitali smo umjetnu inteligenciju je li Hrvatska preskupa i kakve su cijene sladoleda. Odgovor nas je iznenadio: 'Preporučljivo je...'

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Ako se uzme u obzir da smo mi najbliža turistička destinacij Nijemcima, Slovencima, Austrijancima, koji mogu doći automobilom i ne trebaju plaćati skupe avionske karte, onda Hrvatska ima itekako mogućnosti i razloga biti konkurenta u Mediteranu

7.7.2023.
18:22
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

Dok se HTZ hvali brojkama i uvjerava da je oboren rekord  broja noćenja 2019. te da ni lipanj nije toliko loš kao što se čini, druge brojke su lako provjerive - basnoslovne cijene noćenja pa čak i kugli sladoleda.  

Image
BUTKOVIĆ KOMENTIRAO AKTUALNE TEME /

Ministar nije ljubitelj sladoleda, ali misli da je 3,5 eura za kuglicu previše: 'To si ne mogu priuštiti mnogi naši sugrađani'

Image
BUTKOVIĆ KOMENTIRAO AKTUALNE TEME /

Ministar nije ljubitelj sladoleda, ali misli da je 3,5 eura za kuglicu previše: 'To si ne mogu priuštiti mnogi naši sugrađani'

Za razliku od ministra prometa, direktor Hrvatske turističke zajednice  Kristjan Staničić ne vidi preveliki problem u cijeni burgera od 12 eura, pizze od 15 eura, kuglice sladoleda od 3 eura.  Uvjerava da naše cijene ne odskaču od prosječnih cijena konkurencije, osobito ako se uzme u obzir naš glavni adut - to što Nijemci, Austrijanci i Slovenci do nas mogu doći automobilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska ne odskače od cijena konkurencije'

"Tržište će regulirati cijenu. S obzirom na pojačanu potražnju očito je da takve cijene negdje prolaze. Mi smo napravili analizu turističkih cijena, cijena smještaja u hotelima, apartmanima i napravili smo usporedbu cijena ugostiteljskih artikala od kave, sladoleda, pizze burgera, liganja,...na području Hrvatske, Španjolske, Grčke i Italije. Moram vam reći da Hrvatske ne odskače od prosječnih cijena konkurencija, ima artikala gdje smo mi malo skuplji, ima artikala ili kategorija i vrste smještajnih kapaciteta gdje smo mi još uvijek povoljniji.

Kada uzmete u obzir malo širi kontekts da smo mi najbliža turistička destinacija glavnim emitivnim tržištima, Nijemcima, Slovencima, Austrijancima,...koji mogu doći automobilom i ne trebaju plaćati skupe avionske karte onda Hrvatska uz raznolikost i kvalitetu svoje ponude još uvijek ima itekako mogućnosti i razloga biti konkurenta u odnosu na Mediteran", kazao je, prenosi Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakva je situacija, je li Hrvatska preskupa i kakve su cijene sladoleda, provjerili smo i s umjetnom inteligencijom.

Je li Hrvatska preskupa?

Image

Na pitanje je li Hrvatska preskupa turistička destinacija Chat GPT daje prilično umjeren odgovor, ali priznaje da bi turistima bilo dobro planirati troškovnik i "istražiti manje razvikane lokacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska se općenito smatra turističkom destinacijom umjerenih cijena, ali ukupni trošak može ovisiti o različitim čimbenicima poput vremena godine, lokacije unutar zemlje i individualnih preferencija. Uspoređujući s nekim drugim popularnim turističkim odredištima u Europi, Hrvatska može pružiti relativno povoljne opcije. Međutim, važno je napomenuti da cijene mogu varirati ovisno o regiji i razini razvijenosti turizma u određenom području. Tijekom vrhunca turističke sezone, cijene u popularnim primorskim gradovima poput Dubrovnika i Splita mogu biti više zbog povećane potražnje. Smještaj, ugostiteljstvo i turističke aktivnosti u tim područjima mogu biti skuplji u usporedbi s manjim gradovima ili regijama u unutrašnjosti.

Da biste učinkovito upravljali proračunom, razmislite o istraživanju manje poznatih odredišta ili posjetu tijekom pred - ili postsezoni (proljeće ili jesen) kada su cijene obično niže. Također, odabir lokalnog i proračunski prihvatljivog smještaja, objedovanje u lokalnim restoranima te korištenje javnog prijevoza mogu pomoći u održavanju troškova na razumnoj razini. Preporučljivo je istražiti i planirati putovanje unaprijed, usporediti cijene te uzeti u obzir vlastite preferencije i financijske ograničenja kako biste utvrdili je li Hrvatska u skladu s željenim proračunom", poručila je umjetna inteligencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijene sladoleda su razumno pristupačne'

Image

Umjetna inteligencija slično politički korektno komentira i cijenu sladoleda, ali općenito tvrdi kako je ipak prihvaljiva.

"Cijene sladoleda u Hrvatskoj mogu varirati ovisno o određenoj lokaciji i objektu. Općenito, cijene sladoleda u Hrvatskoj su razumno pristupačne i usporedivi su s drugim europskim zemljama. Na popularnim turističkim područjima, poput primorskih gradova i glavnih turističkih odredišta, cijene sladoleda mogu biti nešto više zbog veće potražnje i turistički orijentiranih cijena. Međutim, čak i na tim područjima, sladoled je općenito pristupačan i može se uživati bez velikih troškova. U manjim gradovima ili manje turističkim područjima često možete pronaći proračunski prihvatljivije opcije za sladoled. Lokalne slastičarnice ili manje trgovine možda nude niže cijene u usporedbi s većim objektima u turističkim središtima. Uvijek je dobra ideja provjeriti jelovnik ili se informirati o cijenama prije naručivanja kako biste bili sigurni da vam cijena odgovara. Općenito, iako cijene mogu varirati, sladoled u Hrvatskoj se smatra razumno cijenjenim i užitkom za posjetitelje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo