Pismo ministrici: Potpuno sam šokirana Vašom odlukom!

8.12.2012.
13:41
VOYO logo

Podsjetimo, cijeli slučaj počeo je Živkovićevom medijskom najavom izmjena u sustavu prikupljanja pristojbe za HRT. Živković je najavio mogućnost ukidanja RTV pristojbe u obliku u kakvom ona sada postoji i uvođenje svojevrsnog medijskog poreza (u priopćenju Ministarstva kulture spominjala se naplata putem Porezne uprave), kojim bi se financirali mediji koji propagiraju javni interes.

To je naišlo na vrlo negativne reakcije u javnosti, pa su, očekivano, sve uključene političke opcije brzo počele prati ruke od takvog prijedloga odnosno čak i smjera razmišljanja. SDP je krivnju pokušao svaliti na HNS, kojem pripada Andrea Zlatar Violić. HNS-ovci su odgovorili priopćenjem u kojem tvrde da se protive porezu, te ističu da je Živković član SDP-a. Ministrica kulture potom je sazvala novinare i ispričala se zbog 'plašenja javnosti novim porezom' te najavila da će o Živkovićevoj sudbini raspraviti na Vladi. Nekoliko sati kasnije odlučila ga je sama smijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živković, koji je u ovoj priči još jedno 'žrtveno janje' nesposobne koalicije, osoba je koja doista razumije i želi raditi na poboljšanju kvalitete medijskih sadržaja te stoga ne čudi da je dio novinara odlučio javno mu iskazati podršku. Među njima je i ugledna novinarka Nataša Škaričić čije pismo ministrici prenosimo u cijelosti:

''Poštovana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno sam šokirana Vašom odlukom da smijenite svog savjetnika za medije Milana Živkovića.

Od te odluke gori je jedino način na koji je donesena: sasvim iracionalno i impulzivno, u roku od nekoliko sati, kao da je riječ o čovjeku koji je napravio nešto grozno, skrivio saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, kompilirao diplomski rad ili ukrao novce iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaš savjetnik je, međutim, za Novi list samo kazao nekoliko rečenica o jednoj od mogućih varijanti reforme pristojbe za HRT u kojoj nema ničeg skandaloznog ni, naravno, neviđenog u praksi europskih zemalja. Potom su točno određeni novinarski mediji, o kojima u regularnim okolnostima mislite sve najgore (ovo slučajno znam), tih nekoliko rečenica preparirali, dizajnirali i primitivno estradizirali, tako da Živković ispadne porezni zombi koji želi ukrasti od siromašnih da bi nahranio golemi i nefunkcionalni HRT-ov aparat.

Ništa od toga nije točno i Vi to sigurno razumijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo suprotno, Vaš bivši savjetnik za medije je sve samo ne jedan od Vladinih poreznih ideologa. Riječ je o prvoj osobi u Ministarstvu kulture koja je oko sebe okupila novinare, koja je vrlo marljivo i strpljivo radila na izradi nekoliko platformi za buduću medijsku strategiju, slušala i uvažavala novinarsku struku i odolijevala pritisku novinskih korporacija, jer je i sam senzibiliziran i informiran o ključnim problemima profesije u Hrvatskoj.

Ovo su razlozi zbog kojih sam, prije malo više od dva tjedna u jednom intervjuu najavila da će se u Ministarstvu kulture dogoditi novi slučaj Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političar koji se udružio s novinarima, umjesto s izdavačkim tajkunima, u ovoj zemlji ne može opstati.

Tragično je to što savjetnik za medije nije napravio nijednu formalnu ni suštinsku pogrešku, kao što se dogodilo u slučaju bivše ministrice Holy, ali i to što ste mu baš Vi presudili u ovakvim okolnostima, unatoč Vašem intelektualnom i moralnom integritetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političko kadroviranje motivirano histerijom koju su u stanju potaknuti ključni novinski mediji, a na koju je i mnogo slabije obrazovana osoba razvila otpornost, taj integritet dovodi u pitanje.

Na kraju, cijeli političko-medijski kontekst, razvoj situacije, svi detalji oko ovog izmišljenog slučaja, još jednom potvrđuju da rok trajanja jedne nekorumpirane i obrazovane osobe u izvršnoj vlasti može biti samo meteorski kratak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ražalostilo mene, ali i mnoge moje kolege koji su se nadali kontinuitetu u stvaranju prve medijske strategije u Hrvatskoj kojom neće upravljati oni koji su novinarstvo ranije upropastili.

Nadam se da Vam neće biti sasvim svejedno kada Vam svi oni upute svoje primjedbe na odluku o smjeni Milana Živkovića, bez obzira na kompenzaciju koju će Vam pružiti svi koji su ovo ludilo inducirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srdačno,

Nataša Škaričić''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo