hrvatske opcije / Pirangate: što će se dogoditi u slučaju da odlučimo izići iz arbitraže?

Dan uoči sastanka šefova klubova zastupnika u Banskim dvorima, skandal oko arbitraže se nastavlja. Slovenski ministar vanjskih poslova poručuje da je njegova ostavka jedna od opcija, ali i da je siguran kako se arbitražni sud neće raspustiti. S hrvatske se strane, i vladajući i opozicija pripremaju za sutrašnji sastanak, a onda i izvanrednu sjednicu sabora na kojoj je najizgledniji hrvatski izlazak iz arbitraže

26.7.2015.
18:54
VOYO logo

Iako se tek vratio s godišnjeg odmora, iza Karla Erjavca sigurno nisu dobri dani. 
Prvi put nakon izbijanja afere Pirangate slovenski ministar vanjskih poslova jasno je rekao: “Opozicija želi da ja preuzmem odgovornost. Sve opcije su otvorene, pa i da ponudim ostavku, ali o tome na kraju odlučuje predsjednik Vlade”.

Image
'ČIN POLITIČKE HIGIJENE' /

Oglasio se i slovenski ministar vanjskih poslova: Erjavec ne isključuje ostavku zbog afere Pirangate!

Image
'ČIN POLITIČKE HIGIJENE' /

Oglasio se i slovenski ministar vanjskih poslova: Erjavec ne isključuje ostavku zbog afere Pirangate!

No iako je Simona Drenik, zaposlenica njegovog ministarstva, snimljena u razgovorima oko namještanja arbitraže u korist Slovenije, Erjavec odgovara: “Još moram razgovarati s predsjednikom Vlade i Simonom Drenik, ali ovaj slučaj ne bi trebao imati utjecaj na odluku arbitražnog suda. Nema razloga za izvanrednu situaciju, arbitražni sud se neće raspustiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je to za Hrvatsku najizglednija opcija, pa se oko afere sa Slovenijom svi dižu na noge.

“Učinjena je povreda temeljnog načela neovisnosti, nepristranosti i suzdržavanja strana u sporu od svakog utjecanja na arbitre. Tim činom i očito neprihvatljivim načinom utjecaja slovenskog arbitra na druge arbitre ugovoreni način arbitriranja izgubio je svaki smisao za ispunjenje zadatka koji je povjeren arbitražnom vijeću”, priopćeno je iz HAZU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako dijeli Hrvatsku i Sloveniju, Piranski zaljev ujedinio je domaću političku scenu. Sutrašnjem sastanku u Banskim dvorima odazvat će se svi predsjednici klubova zastupnika, pa tako i Tomislav Karamarko. Premijer Zoran Milanović i šef oporbe tako će konačno naći oči u oči. No ni jedan ni drugi pred kamere uoči prvog susreta - ne žele, a i među ostalim sudionicima očiti su različiti stavovi.  

“Ostavkama u Slovenije jasno potvrđeni svi navodi, potvrđena autentičnost snimke i potvrđena je činjenica da je slovenski arbitrar utjecao na najmanje dvojicu arbitara. Tako da jedini zaključak može biti izlazak iz sporazuma”, kazala je nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Očekujem da će premijer i diplomacija koja sutra bude došla na sastanak reći nam o čemu se radi, koja su nova saznaja čuli, koje su odgovore dobili”, dodala je predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

Odgovore iz Europske komisije i Arbitražnog suda na hrvatsko prosvjedno pismo očekuju se do srijede kada je zakazana izvanredna sjednica Sabora. 
Vlastitom aferom zapljusnuti Slovenci panično prije toga žele odabrati novog  arbitra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo