svatko tvrdi svoje / Pilot Selak o padu američkog drona u Crno more: 'Služi za špijuniranje, a istinu znaju ruski i američki piloti'

'Jedni tvrde jedno, a drugi tvrde drugo. To je bilo za očekivati. Istinu znaju američki piloti koji su u bazi Sigonella iz nekog kontejnera vodili taj dron i istinu znaju ruski piloti koji su sudjelovali u ovom incidentu', rekao je Selak

15.3.2023.
17:22
VOYO logo

Umirovljeni hrvatski vojni pilot Ivan Selak komentirao je incident između ruskog borbenog zrakoplova i američkoga drona koji se dogodio u srijedu iznad Crnog mora.

Rusija je izjavila kako je dron ugašenih transpondera letio blizu Krima. Kretao se prema teritoriju koje Rusija smatra svojim. Zbog oštrog manevra počeo je nekontrolirano letjeti, izgubio visinu i pao u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je pak kazao kako je dron bio na rutinskoj operaciji u međunarodnom zračnom prostoru i da su ga presreli ruski avioni.

Image
dočekali /

Rusi tvrde da incident s dronom dokazuje umiješanost SAD-a u rat u Ukrajini

Image
dočekali /

Rusi tvrde da incident s dronom dokazuje umiješanost SAD-a u rat u Ukrajini

Amerikanci tvrde jedno, a Rusi drugo, da kontakta nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vi zaključujete da se dogodilo?

"Naravno. Jedni tvrde jedno, a drugi tvrde drugo. To je bilo za očekivati. Istinu znaju amerčki piloti koji su u bazi Sigonella iz nekog kontejnera vodili taj dron i istinu znaju ruski piloti koji su sudjelovali u ovom incidentu.

O kakvoj vrsti drona je riječ? Služi li on za špijuniranje i može li u realnom vremenu slati podatke?

"Riječ je o dronu MQ-9 Reaper. Izviđačko-obavještajni dron. Služi za špijuniranje. Reaper znači kosac. Ne onaj koji kosi djetelinu, nego kosac ljudskih duša, što znači da je i borbeni dron koji nosi naoružanje", odgovorio je Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da kao pilot ne može biti nepristran.

"Na strani sam Ukrajinaca, a ne na strani agresora. Točno je da je dron letio u međunarodnom zračnom prostoru, ali u tom prostoru zadnjih godinu dana ne lete civilni avioni. U trenutku kada je srušen ruska mornarica nemilosrdno je ispaljivala rakete na ukrajinske položaje civila i vojske. Naravno, to što rade Rusi nije nikome razumno, ni polupametnome prihvatljivo. Amerikanci su se našli u tom trenutku tamo gdje nisu trebali biti. Nema razumijevanja za Ruse, ali vojno gledano, čudi me da se to nije i ranije dogodilo", rekao je Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su česte ovakve situacije bliskih susreta?

"Ove situacije se događaju iznad Crnog mora. Od Krima do obala Turske je negdje oko 260 kilometara. Svi zrakoplovi civilnog zrakoplovstva su preusmjereni i lete negdje oko 30 do 40 kilometara od turske sjeverne obale. Jedino zrakoplovi koji koji špijuniraju lete sredinom ili blizu Krima. Krim je ukrajinski teritorij. Nažalost, trenutno ga drže Rusi i to što oni rade jest neprihvatljivo, ali sa vojnog stanovišta meni je to nažalost razumljivo", rekao je Selak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo