UOČI DANA SJEĆANJA / Penava: 'Jedini normalan odgovor je ostavka ministra Tome Medveda'

Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

'Iskoristiti jednu obitelj, jednu majku koja ima 80 godina i ne zna niti riječi hrvatskog jezika je sramotno', ustvrdio je Penava

3.11.2023.
15:26
Borna Jaksic/PIXSELL
VOYO logo

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao je u petak ministra branitelja Tomu Medveda da podnese ostavku optuživši ga da je manipulirao s obitelji francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, koji je kao pripadnik HOS-a ubijen na Ovčari.

Povod za traženje ostavke Medveda Penava je pronašao u reakciji brata Jean-Michaela Nicoliera, koji je na društvenim mrežama naveo kako on i majka nemaju ništa protiv da se fotografija Jea- Michaela koristi na plakatu za obilježavanje Dana sjećanja, dok je raniju izjavu svoje majke Lyliane pojasnio greškom u prijevodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREOKRET /

Brat vukovarskog junaka se oglasio i dao dozvolu za Penavin plakat: 'Pogrešno su prenijeli riječi moje majke'

Image
PREOKRET /

Brat vukovarskog junaka se oglasio i dao dozvolu za Penavin plakat: 'Pogrešno su prenijeli riječi moje majke'

"Iskoristiti jednu obitelj, jednu majku koja ima 80 godina i ne zna niti riječi hrvatskog jezika je sramotno", ustvrdio je Penava rekavši kako se pokazalo da Medved ne preže niti pred čime i slijepo sluša HDZ.

"Jedini normalan odgovor je ostavka ministra Tome Medveda. Smeta mu HOS, smeta mu komemoriranje u Vukovaru na način kako to radimo sve ove godine, ne interesiraju ga istina i vrijednosti te slijepo sluša što njegova politička stranka kaže. Ovakve manipulacije se ne sjećam da sam vidio niti u režiji nekih drugih koji su se pokušali igrati vatrom", rekao je Penava na konferenciji za novinare koju je održao u povodu podnošenja kaznene prijave protiv vrha JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Apsurd je da imamo presudu Haaga za Ovčaru, a nemamo hrvatsku presudu za Vukovar'

Vukovarski gradonačelnik ocijenio je sramotnim da se po pitanju traženja odgovornosti vrha JNA za zločine učinjene u Vukovaru 1991. ništa nije učinilo, iako su od agresije na Vukovar i Hrvatsku prošla više od tri desetljeća.

"Nije normalno da jedan grad bude sravnjen sa zemljom, da 2717 žrtava bude samo u gradu Vukovaru, da 1800 civila strada u granatiranjima, da ima 550.000 prognanika u Hrvatskoj i 148.000 u inozemstvu i da za to nalogodavci ne odgovaraju", kazao je Penava govoreći o kaznenoj prijavi protiv vrha JNA koju su nedavno podnijeli Centar dr. Ivana Šretera i Grad Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako mu je jasno da je riječ o političkoj odluci i da ako se bude pitala aktualna hrvatska vlast presuda protiv vrha JNA nikada neće ugledati svjetlo dana.

"Razlog za to je jer tim strukturama još uvijek vladaju kontraobavještajne službe bivše države i još uvijek su ti dugovi i neizmireni računi toliko veliki da se to mora držati u ladici i da se s Vukovarom i drugim našim mjestima mora trgovati", ustvrdio je na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je apsurdnim da premijer Plenković nudi pravosudnu pomoć Ukrajini i podržava Izrael umjesto da fokus stavi na Hrvatsku i rješavanje odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Vukovarom i hrvatskim narodom.

Apsurdnim je ocijenio i to da imamo presudu Haaga za zločin na Ovčari, a nemamo hrvatsku presudu za zločin nad Vukovarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomisav Josić rekao je kako je agresijom na Vukovar upravljala JNA koja je zapovijedala operacijom, a svi ostali su samo izvršavali zapovjedi vrha JNA.

Također je i on optužio hrvatske institucije da nisu ništa učinile po pitanju kažnjavanja za ratne zločine iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedna institucija u Hrvatskoj nema popis žrtava iz Domovinskog rata te je Crkva bila primorana da napravi popis, a trebala ga je načiniti država.

Isto je i s ovom kaznenom prijavom na kojoj su imena 51 osobe iz zapovjednog lanca bivše JNA", kazao je Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uoči kolone sjećanja politička nadmudrivanja: Kao da Vukovar nije grad kojem je studeni već dovoljno težak

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo