PAPA FRANJO POSLAO KONTROLU KARDINALU BOZANIĆU: / Stigao je poljski nadbiskup, ključno pitanje su financije

Image
Foto: Pixsell

'Taj posjet nije tajna ni tabu tema, ali da je neuobičajeno - jest. Apostolski vizitator dolazi isključivo po nalogu Svetog Oca i ima one ovlasti za koje je dobio od njega nalog', kaže Mišo Mićan

2.4.2019.
22:44
Pixsell
VOYO logo

Papa Franjo poslao je kontrolu kardinalu Josipu Bozaniću na čijem je čelu Jozef Mihalik, umirovljeni poljski nadbiskup koji je na Kaptol stigao u ponedjeljak navečer, piše Dnevnik.hr.

Zagrebačka nadbiskupija potvrdila je kako je u posjet Zagrebu stigao umirovljeni poljski nadbiskup koji se već tijekom jutra zadržao u dužem razgovoru s kardinalom Bozanićem. Iz Nadbiskupije kažu kako je riječ o bratskoj posjeti. Međutim, stručnjak za kanonsko pravo Mato Mićan kaže kako posjeti apostolskog vizitatora nisu česti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj posjet nije tajna ni tabu tema, ali da je neuobičajeno - jest. Apostolski vizitator dolazi isključivo po nalogu Svetog Oca i ima one ovlasti za koje je dobio od njega nalog", kaže Mićan, piše Dnevnik.hr.

Image
MUTNI POSLOVI NA KAPTOLU: /

Sve zanima gdje je nestalo 50 milijuna eura crkvenog novca, Gabrić u pismu Bozaniću priznao krivnju

Image
MUTNI POSLOVI NA KAPTOLU: /

Sve zanima gdje je nestalo 50 milijuna eura crkvenog novca, Gabrić u pismu Bozaniću priznao krivnju

Upravljanje crkvenom imovinom

Kako doznaje Dnevnik.hr, Mihalik je donio 40 stranica dug izvještaj, a ključno pitanje su financije, odnosno poslovanje Zbora prebendara. Zagrebačka nadbiskupija poručuje kako je razmotreno pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara. Podsjećamo, oni su optuženi da su omogućili hipoteke na crkvenoj imovini kako bi ulagači digli kredite, čime je Crkva oštećena, zbor raspušten, a crkveni sud im je izrekao kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi financijaš Kaptola Mijo Gabrić je umirovljen, dok se Ilija Žugaj žalio na svoju kaznu žalio se vrhovnom sudu Apostolske signature. Jedna od tema razgovora koja zanima i samog papu je rasvjetljavanje pitanja upravljanja crkvenom imovinom. Naime, Monsinjor Mihalik neće razgovarati samo s kardinalom Bozanićem, već i s ostalim biskupima i svećenicima. Vatikan je zabrinut zbog neurednog života klera, a papinski vizitator vraća se u petak u Vatikan. Njegova saznanja trebala bi biti poznata do ljeta.

Kako se navodi u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije, "u skladu s dogovorom između zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i kardinala Marca Quelleta, prefekta Kongregacije za biskupe od 20. veljače 2019., programiran je bratski posjet mons. Józefa Michalika, umirovljenog nadbiskupa Przemyśla i donedavno predsjednika Poljske biskupske konferencije, koji je sinoć stigao u Zagreb i danas prije podne posjetio kardinala Bozanića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražiteljska misija

U dužem razgovoru razmotrena su razna pitanja, a u prvom redu, dodaje se u priopćenju, "razmotreno je pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara, o čemu je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije izdao priopćenje 7. ožujka ove godine".

Nakon susreta nadbiskup Michalik i kardinal Bozanić u zagrebačkoj katedrali pohodili su grob blaženog Alojzija Stepinca. ističu iz Tiskovnog reda Zagrebačke nadbiskupije. Idućih dana, najavljeno je, mons. Michalik susrest će se s pomoćnim biskupima zagrebačkim i nekim drugim svećenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na završetku pohoda 5. travnja ove godine bit će završni susret kardinala Bozanića i mons. Michalika, kojim će se zaključiti bratski posjet kojega je cilj rasvijetliti pitanja nužna za nastavak obnove Statuta drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije koji je započeo s rješavanjem pitanja vezanih uz Zbor prebendara", navodi se u priopćenju.

Zagrebačka nadbiskupija i dalje nema nema novih članova Zbora prebendara nakon, kako navode mediji, afere iz siječnja prošle godine kada je smijenjeno svih sedam prebendara. Imenovanja onih koji će brinuti o imovini u crkvenom vlasništvu uslijedit će nakon što Kongregacija za kler potvrdi novi Statut Zbora prebendara. A tim novim Statutom, piše Jutarnji list, prebendarima će se ograničiti moć te će im se uvesti kontrolni mehanizmi koji će nadzirati njihov rad, upravljanje financijama i nekretninama. Večernji list neslužbeno doznaje da je mons. Michalik poslan iz Vatikana na zagrebački Kaptol u "svojevrsnoj istražiteljskoj misiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo