MUTNI POSLOVI NA KAPTOLU: / Sve zanima gdje je nestalo 50 milijuna eura crkvenog novca, Gabrić u pismu Bozaniću priznao krivnju

Image

Bozanića je zbog ovog skandala navodno pritisnuo i sam Papa, koji mu je naložio da suspendira mons. Gabrića

16.1.2018.
22:15
VOYO logo

Donedavni prvi čovjek Zbora prebendara mons. Mijo Gabrić kažnjen je crkvenim stegovnim mjerama pa mu se na sedam godina zabranjuje bilo koja služba koja je povezana s upravljanjem crkvenim dobrima, pet godina ne smije javno nastupati u vezi “vremenitih dobara Zbora prebendara”, svaki dan mora moliti pokajnički psalam br. 50 (“Smiluj mi se Bože po milosrđu svojem”) ili litanije Presvetom Srcu Isusovu, šest mjeseci obdržavati nemrs utorkom i petkom te sljedećih pet godina uplaćivati novac karitativnoj ustanovi i uplatnicu predočiti Nadbiskupskom duhovnom stolu. Kazne za ostale prebendare nešto su blaže. Epilog je to prilično zamršenog slučaja u kojemu je mons. Gabrića kaznio, odnosno suspendirao kardinal Josip Bozanić i to zbog Gabrićevih poslovnih pothvata koji, u najmanju ruku, nisu ispali onako kako su planirani, piše Večernji list.

Gabrić u pismu Bozaniću priznao krivnju

Odluku o suspenziji prvi je objavio tjednik Nacional, koji je prvi i donio priču o tome gdje je nestalo čak 50 milijuna eura crkvenog novca. Taj tjednik navodi i kako je Mijo Gabrić, inače, jedan od najmoćnijih crkvenih velikodostojnika koji se u nizu nevjerojatnih financijskih spekulacija i sam obogatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
POTRES NA KAPTOLU: /

Sveta Stolica se umiješala u borbu za crkvene milijune - Papa pritisnuo Bozanića zbog sumnjivih poslova

Image
POTRES NA KAPTOLU: /

Sveta Stolica se umiješala u borbu za crkvene milijune - Papa pritisnuo Bozanića zbog sumnjivih poslova

Financijsku korist je stekao makinacijama u gradnji Prebendarskih vrtova u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i stambenih zgrada u Gorici u Zagrebu.

Gabrić je u pismu kardinalu Bozaniću priznao da je počinio kažnjiva djela iz kanona 1389 i 1377.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora dopustio sam i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara".

Gabrić je time, de facto, priznao da je od 28. veljače 2002. do 17. ožujka 2017. “pridonio otuđenju i umanjenju imovine Zbora prebendara za oko 50 milijuna eura”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažnjen crkvenim stegovnim mjerama

Slučaj je počeo tužbom nekadašnjeg odvjetnika Zbora prebendara Darija Budimira, a šuškalo se i kako je Budimir stavio zabilježbe na gotovo cijelu Novu ves, tj. na kurije koje pripadaju prebendarima i u kojima oni žive.

Od prebendara je za svoje usluge Budimir navodno primio 1,125.889 kuna, no taj je poznati zagrebački odvjetnik tužio Zbor prebendara radi ‘navodnog duga’ za pravno zastupanje u iznosu 6,992.475,67 kuna, podredno radi utvrđivanja prava vlasništva”, a svoj je slučaj proslijedio u Vatikan te je zajedno s odvjetnicom Marinom Meter podnio kaznenu prijavu protiv Gabrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebendari se mogu žaliti na donesenu izvansudsku odluku, a iz Zagrebačke nadbiskupije su poručili da će slučaj komentirati kad prođe rok za njihovu žalbu.

Zbog sumnjivih kaptolskih poslova, na koje je nedavno upozorio donedavni nuncij D’Errico, Papa je pritisnuo hrvatskog kardinala Bozanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo