SEDAM ZLATNIH PRAVILA / Od danas plaćamo skuplju struju, a ovo su trikovi kojima možete ublažiti udar

Image
Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Od danas u Hrvatskoj poskupljuje struja, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako u svojim kućanstvima promjenom navika možete uštedjeti na vašim mjesečnim računima

1.4.2022.
6:49
Dubravka Petric / Pixsell
VOYO logo

Od danas ćemo u Hrvatskoj plaćati skuplju struju. Poskupljenje koja su najavljena prije nekoliko mjeseci zahvatit će većinu od 1,43 milijuna kućanstava, jer HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi.

Sredinom veljače, Vlada Republike Hrvatske donijela je neke mjere koje bi trebale ublažiti udar na novčanike građana te utjecati na cijene energije. Premijer Plenković kazao je da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6 posto, dok bi bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio čak do 23 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema jeftine struje bez početnih ulaganja

Poskupljenja ćemo vidjeti na računima koji nam dolaze u svibnju, a alternativa za "skupu struju" mogu biti obnovljivi izvori energije, no po pitanju uštede na računima za električnu energije korištenjem obnovljivih izvora energije, nažalost ne postoji opcija bez određenih početnih ulaganja, pojašnjava nam Srećko Tamburović, stariji istraživač u Odjelu za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša i stručnjak za solar Energetskog instituta Hrvoje Požar.

"Za postojeća kućanstva građanima je trenutno najjednostavnija i najdostupnija opcija ulaganja u sunčane elektrane za samoopskrbu. Elektranu je moguće planirati na krovnim površinama na legalnim objektima, za što u tom slučaju nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu već gradnja ide prema uvjetima za jednostavne građevine", pojašnjava nam Tamburović. HEP ODS je sa svoje strane pojednostavnio proceduru priključenja elektrana ovog tipa tako da od idejnog projekta do elektrane u pogonu ne bi ni u najgorem slučaju trebalo proći više od godine dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Elektrana se dimenzionira tako da njena proizvodnja pokriva vlastite potrebe objekta na koji se instalira, a to je zadaća kvalitetnog projektanta. Korisnik u tom slučaju nema dodatne brige oko obračuna proizvedene i potrošene električne energije već njegov odabrani opskrbljivač to radi za njega. Važno je napomenuti da se ovom mjerom smanjuju računi za električnu energiju korisnika, ali da ih nije moguće svesti na nulu. Ovakva ulaganja su isplativa u manje od osam godina bez poticaja, a s poticajima koje daje npr. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost taj period može biti i duplo kraći. Nakon toga sva proizvedena energija iz elektrane je bonus za korisnika a projektirani vijek joj je 25 godina", kaže nam ovaj stručnjak.

U budućnosti - energetske zajednice?

Također, prema novodonesenom regulatornom okviru, kada budu doneseni i svi potrebni podzakonski akti, očekuje nas mogućnost formiranja energetskih zajednica. "To praktično građanima znači da će ako nemaju pogodnu vlastitu krovnu površinu moći investirati u ovakvu elektranu na pogodnom krovu u susjedstvu ili kupovati električnu energiju od nekog u njihovoj blizini tko ima elektranu. Jednako tako će omogućiti i onim građanima koju žive u višestambenim jedinicama da imaju elektranu na krovu zgrade te troše tako proizvedenu električnu energiju na više obračunskih mjernih mjesta (brojila) što do sada nije bilo moguće", govori Srećko Tamburović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE SLUTI NA DOBRO' /

Poskupljuje struja, a stručnjaci otkrivaju još jedan veliki problem: 'Hidroelektrane nemaju vode...'; Javio se i HEP

Image
'NE SLUTI NA DOBRO' /

Poskupljuje struja, a stručnjaci otkrivaju još jedan veliki problem: 'Hidroelektrane nemaju vode...'; Javio se i HEP

Ako niste te sreće da možete postaviti svoju minielektranu na krov, postoje i neki trikovi kako da svojim ponašanjem, odnosno promjenama navika uštedite pokoju kunu na računima za struju. Smanjenje troškova za električnu energiju može se razdijeliti na dva glavna dijela – promjena ponašanja kojim smanjujemo nepotreban rad uređaja ili eliminiramo greške koje uzrokuju povećanu potrošnju te kupnja i odabir energetski učinkovitih uređaja, pojasnio nam je Marko Bišćan, stariji istraživač u Odjelu za energetsku učinkovitosti i voditelj projekta LABEL 2020 u Energetskom institutu Hrvoje Požar.

Za što manju potrošnju važno je imati učinkovite uređaje, a za njihovu kupnju razvijen je i alat, koji ima za cilj pomoći kupcu odabir optimalnog uređaja, pojašnjava nam Bišćan. "Aplikacija analizira uređaje s novom energetskom oznakom, preuzima ključne podatke, daje usporedbu, te računa troškove za energiju i vodu prema odabranom načinu korištenja", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trikovi za uštedu struje

Promjena ponašanja ne zahtijeva ulaganja, ali je najčešće najteža, kaže Bišćan, dodajući da se teško riješiti uhodanih navika. Pametnim korištenjem uređaja u kućanstvu, mogli biste uštedjeti nešto struje, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da promijenite neke od navika koje nas na kraju mjeseca - koštaju.

  1. Perilice i sušilice rublja veliki su potrošači, a jedan od savjeta je i da odjeću perete na nižim temperaturama jer time znatno smanjujete potrošnju energije.

2. Ako imate perilicu suđa, budite energetski učinkoviti odabiranjem kratkoga programa pranja s niskom temperaturom. Također, preporučljivije je rabiti perilicu posuđa nego prati posuđe ručno jer upotrebom perilice štedite električnu energiju i vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Vaš televizor također može biti veliki potrošač električne energije, jer što je veći ekran, veća je i potrošnja energije. Stoga razmislite o tome da za svoje kućanstvo kupite televizor nešto manjih dimenzija. Televizija često ostaje uključena iako je nitko ne gleda, što također troši struju. Isključite je ako nitko ne gleda, vaš novčanik na kraju mjeseca bit će vam zahvalan. Također, prilikom kupnje prednost dajte televizorima koji su označeni oznakama viših energetskih razreda.

4. Hladnjak primjerice također može biti veliki potrošač struje, stoga ga probajte postaviti u dio kuhinje koji nije izravno izložen suncu. Ako je na hladnijem mjestu, hladnjak će trebati manje energije da se ohladi i zadržava tu temperaturu. Dobro poznato pravilo je i da vrata hladnjaka ne držite predugo otvorenima. Prije nego otvorite hladnjak, razmislite što trebate iz njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela. Imajte na umu i da se kvalitetnija i učinkovitija rasvjeta postiže postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji.

6. Što manje koristite i kuhala za vodu, jer je puno jeftinije zagrijati vodu za čaj ili kavu na štednjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Kućanske aparate koje ne koristite stalno iskopčajte iz struje, jer svi električni aparati uključeni u utičnicu troše struju i kada su ugašeni. I vaši punjači za mobitele, koji su "samo ukopčani" u utičnicu bez da pune mobitel, također vam mogu potrošiti puno električne energije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo