PRAVI MALI RAJ / Ovdje je poginuo hrvatski kralj, a sada ima tajnu u jednoj priči koju mnogi tek trebaju otkriti

Image
Foto: KAportal

Tijekom jednih Dana piva, otkrio je Borna Rajković, ispečeno je čak tri tone šarana i teško je da će se taj rekord ikada oboriti, a rašlje su, tada, radile sto na sat i svi okolni ribnjaci bili su ispražnjeni

20.9.2023.
20:13
KAportal
VOYO logo

Nedaleko od Karlovca, u okolici sela Vojnić, smještena je Petrova gora na kojoj se može uživati u čistom šumskom zraku i prirodnim ljepotama i to - besplatno, piše KAportal. Na ovoj gori davne 1097. godine poginuo je Petar Svačić, posljednji hrvatski kralj narodne krvi, a u Drugom svjetskom ratu ovdje su se odigrale krvave borbe partizana s njemačkim okupatorima i domaćim izdajnicima zbog čega je 80-ih podignut spomenik na Velikom Petrovcu.

Osim povijesne važnosti, na Petrovoj gori može se fino pojesti. Brojni izletnici i turisti znaju doći ovamo na Muljavu, restoran koji je poznat po dobroj hrani, a u novije vrijeme i po specijalitetu koji izvorno nije iz ovih krajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: KAportal

Šaran je zvijezda menija

Kako piše KAportal, karlovački šumari su šarana na rašljama još prije dvadesetak godina izbacili kao ultimativni gastro hit karlovačkih Dana piva, no kako je manifestacija prebačena u centar grada, nestala je i tradicija "Šumarskog kutića", malog drvenog paviljona na ŠRC-u Korana koji je bio epicentar najbolje ugostiteljske ponude Dana piva. A ove godine, restoran Muljava organizirala je svoj "Tjedan Muljave" u kojem je upravo šaran bio zvijezda menija.

Riba od 2,5 do 3 kilograma žive vage se očisti, stavi u rašlje, drvene ili metalne, pa se na vatri, fino začinjena i poprskana uljem peče oko sat vremena - vrlo jednostavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLAMEN OD OKO SEDAM METARA /

Otkriveni detalji eksplozije u Karlovcu: Odrađivao je svoj radni zadatak, a onda se zapalio plin

Image
PLAMEN OD OKO SEDAM METARA /

Otkriveni detalji eksplozije u Karlovcu: Odrađivao je svoj radni zadatak, a onda se zapalio plin

"Na ideju da organiziramo "Dane Muljave" došli smo prošle godine nakon stalnih upita zašto nismo na Danima piva. Tamo nema mjesta pa smo odlučili napraviti ovo i barem u tom tjednu predstaviti šarana na rašljama kao specijalitet. Rezultat nije izostao, odaziv je bio jako dobar bio pa smo ove godine sve produžili s četiri na sedam dana. "Dani Muljave" počeli su prošlog ponedjeljka i završili su u nedjelju", kazao je Borna Rajković, glavni i odgovorni u kuhinji restorana Muljava. 

Postoji i rekord - u tjedan dana ispečeno je tri tone šarana

Tijekom jednih Dana piva, otkrio je Rajković, ispečeno je čak tri tone šarana, a teško je da će se taj rekord ikada oboriti. Rašlje su, tada, radile sto na sat, a svi okolni ribnjaci bili su ispražnjeni. Ove godine u tjedan dana servirano je oko 700 kilograma šarana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono je bio drugačiji koncept, na Dane piva su dolazile firme sa svojim djelatnicima, obično je šaran bio predjelo, pa su onda išle plate i sve ostalo. Šarana nije bilo lako naći, a nije ga ni sada, kaže nam Rajković te dodaje da je ova ribe i cjenovno išla puno 'gore'. Prije se šaran i nije smatrao da je kvalitetna riba, no sad mu je cijena kao i pastrvi", rekao je Rajković.

Kuharica Dijana Erić kazala je da kod pripreme šarana nema puno tajni, a bitni su dobra vatra i vrijeme, ali i "dobra volja kuharice". Šarani, dodala je, ne smiju bit preveliki - idealni su oni od 2,5 do 3 kilograma, a oni se začine sa soli, paprom, vegetom, s malo crvene paprike i malo čilija te češnjaka u granulama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću vam sve reći, samo da se peče 45 minuta do sat vremena, da se sva masnoća fino istopi", kazala je kuharica pa dodala da je zaboravila pomagače, dečke zadužene za cijepanje drva dok ona sama loži i kontrolira vatru.

"Šaran nije u stalnoj ponudi restorana, no mogli bi ga eventualno pripremiti za veće grupe gostiju, ako je neki team building u pitanju i slično. Za pripremu trebaju dva čovjeka, pa je dosta i komplicirano sve organizirati", otkrio je glavni kuhar Muljave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje KAportala u čemu je tajna te magične privlačnosti šume i restorana u kojem radi, Borna kaže da rade tijekom cijele godine, jedino nisu otvoreni za blagdan Svih svetih. Radi se i za Novu godinu i za Badnjak, kuhinja je stalno otvorena, a Muljava u ponudi ima i sobe. 

Image
Foto: KAportal

Glavni specijaliteti su jela s divljači

Jela s divljači glavni su specijaliteti ovog restorana, a šef kuhinje kazao je da su po tome već dugo poznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odrezak vepra u brusnicama, srnetina u pikantnom umaku, pljeskavica od divljači - srne, vepra i jelena s feta sirom, Kraljeva plata i naš gulaš od divljači, to su jela u stalnoj ponudi i svakome bih preporučio da ih proba", kazao je šef kuhinje.

Na meniju Muljave našao se i jedan novitet - Zoranova plata. Posvećena je Zoranu Sabljariću, bivšem upravitelju karlovačke podružnice Hrvatskih šuma koji je i zaslužan za novi život Muljave. Riječ je o gigantskoj plati od metra za četiri osobe, a na njoj su redom specijaliteti. Postoji i desert - palačinke sa sladoledom i umakom od brusnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrova gora i Muljava su destinacija koje su prepoznali brojni domaći gosti ali i strani turist. Česti su i eventi na Petrovcu kod spomenika, a nedavno su svoje druženje imali ljubitelji Škode, pa se više desetaka starih Škoda provozalo ovim cestama.

POGLEDAJTE VIDEO: Pola sata od centra, Zagrepčani nemaju pitku vodu: 'Ljeti nema vode ni za otuširati, a treba ići na posao'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo