NOVI MIGRANTSKI VAL / 'Hot spot' za migrante bit će u Krnjaku kod Karlovca, tamošnji žitelji kažu: 'Svaki dan su tu, pitaju za taksi, traže vodu…'

'Tu će kratkotrajno biti, samo prvo obrada, pa će onda ići prema centrima koji već postoje radi traženja azila', kaže karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin

5.9.2023.
21:35
VOYO logo

Broj migranata u Hrvatskoj povećao se za 180 posto, dok je broj zahtjeva za azilom veći 700 posto. Centar za registraciju migranata vjerojatno će biti u Dugom Dolu kod Krnjaka, rekao je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Karlovcu gdje je održao sastanak s predstavnicima općina i gradova u Karlovačkoj županiji na migrantskim rutama.

Image
SASTANAK S MINISTROM U KARLOVCU /

Božinović: 'Centar za registraciju ilegalnih migranata najvjerojatnije će biti u Dugom Dolu'

Image
SASTANAK S MINISTROM U KARLOVCU /

Božinović: 'Centar za registraciju ilegalnih migranata najvjerojatnije će biti u Dugom Dolu'

'Nekontrolirano i komforno idu u koloni'

No, neki žitelji tog pograničnog područja su nezadovoljni. Među njima i Azim Durmić iz Široke Rijeke, koji je na pitanje kakva je situacija s migrantima za RTL Danas ironično odgovorio: "Divna. Nekidan nisam mogao ući u dvorište jer je policija zatekla dvadesetak migranta u kombiju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Mićo Martinović iz Vojnića migrante viđa svaki dan.

"Svakodnevno svjedočimo grupama koje nekontrolirano i komforno u koloni idu cestom u pravcu Vojnića, nekad stanu, pitaju za smjer Vojnića, za taksi, pitaju za vodu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krnjak je trenutačno najbolje rješenje'

Da je prihvatni centar u Krnjaku trenutačno najbolje rješenje smatra karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin.

"Govorilo se o potrebi smještaja od 500 osoba koje bi tu mogle boraviti. Tu će kratkotrajno biti, samo prvo obrada, pa će onda ići prema centrima koji već postoje radi traženja azila", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danima se o tome nagađalo, pa prosvjedovalo, a bunili su se i načelnici općina, među kojima i Perica Matijević, načelnik Općine Krnjak.

"Ako bude tamo, bit će zatvorenog i strogo kontroliranog tipa. Zato sam zadovoljniji danas jer je ranije bilo različitih informacija", rekao je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pomalo smo uznemireni, počele su krađe'

Nebojša Andrić, načelnik Općine Vojnić, kaže pak: "Nama ovo u posljednje vrijeme djeluje kao nešto organizirano. To su skupine muškaraca, starosti 18 do 30 godina. Pomalo smo uznemireni, počele su krađe."

Iako je samo u Karlovačkoj županiji svakodnevno na terenu 250 policajaca, u policiji uvjeravaju da problema nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče porasta kaznenih djela od migranata, u prvih sedam mjeseci nije zabilježeno ni jedno prijavljeno kazneno djelo", kazao je načelnik karlovačke policije Darko Car.

POGLEDAJTE VIDEO: Vojarna kod Karlovca postaje novi migrantski kamp

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo