OVAKO LIJEČE SPLITSKOG GRADONAČELNIKA: / Gama-nož imaju samo na Rebru, a zahvat njime je bezbolan, ali nelagodan

Image
Foto: Facebook

Postupak gama-nožem, kakav je u KBC-u Rebro izveden na oboljelom gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari, obavlja se samo jednom, bez ponavljanja,

27.1.2018.
19:46
Facebook
VOYO logo

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, kojemu je prošloga vikenda pozlilo te mu je u KBC-u Split dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu, u četvrtak je prevezen u KBC Rebro u Zagrebu gdje je podvrgnut zahvatu gama-nožem.

Image
SPLITSKI GRADONAČELNIK TEŠKO BOLESTAN: /

Opara ima zloćudni tumor koji se proširio na mozak, mora na kemoterapiju i zračenje

Image
SPLITSKI GRADONAČELNIK TEŠKO BOLESTAN: /

Opara ima zloćudni tumor koji se proširio na mozak, mora na kemoterapiju i zračenje

Riječ je o skupom i sofisticiranom uređaju nalik na CT ili MR kakav u Hrvatskoj ima samo KBC Rebro. Njime se uklanjaju metastaze na mozgu, bez zahvaćanja zdravog tkiva. Večernji list piše, pozivajući se na liječnike, da će odluku o tome hoće li gradonačelnik Splita nastaviti liječenje na Rebru ili biti vraćen u KBC Split odlučiti on i njegova obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati vidljivi nakon nekoliko mjeseci

Inače, zahvat gama-nožem je bezbolan, ali nelagodan, a rezultat može biti vidljiv tek nakon nekog vremena, ponekad i nakon nekoliko mjeseci.

"Pacijentu se na glavu pričvrsti jedan stereotaktički okvir i prvo se snimi CT ili MR, a taj okvir zapravo pruža priliku da se svaka točka u mozgu odredi u milimetar u koordinatnom sustavu. Potom se tim okvirom nakon označavanja ide na gama-nož, s kojim rade neurokirurg i fizičar. U cijelosti se u 3D prikaže oblik tumora, može se zračiti jedan ili više, a računa se maksimalna doza koja će ozračiti tumor, a da pritom ne zrači okolne strukture koje se ne smiju zračiti. Sama procedura zračenja ne boli, ali pričvršćivanje okvira na glavu radi se u lokalnoj anesteziji", opisao je za Večernji list postupak zahvata gama-nožem neurokirurg prof. dr. sc. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestara milosrdnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak se može obaviti samo jednom

Postupak gama-nožem obavlja se samo jednom, bez ponavljanja, a svrha nije da tumori nestanu u potpunosti već da se zračenjem zaustavi njihov rast. Takvo se zračenje koristi kod tumora koji nisu veći od tri centimetra, a uobičajeno je da se pacijenta otpusti odmah drugi dan.

U Oparinom slučaju, melanom je metastazirao na mozak, a stručnjaci ističu - piše Večernji list - da je pitanje je li otkriveno gdje je melanom nastao jer se izuzev na koži javlja i na sluznicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj KBC-a Split prim. dr. sc. Ivo Jurić u petak nije htio govoriti o planu daljnjeg liječenja Krstulovića Opare, a u KBC-u Rebro također nisu ništa htjeli reći pozivajući se na zakonsku zaštitu pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo