došla sa stadiona prvoligaša / Opasna umjetna trava iz Norveške ilegalno došla u Zagreb: 'Smeće! Trebala je završiti na otpadu'

Na teren NK Devetke umjetni travnjak stigao je iz Norveške, točnije sa stadiona iz grada Bodøa

22.10.2019.
17:10
VOYO logo

Ekološki štetna, već korištena umjetna trava ilegalno je iz Norveške stigla na teren jednog zagrebačkog nogometnog kluba. Do ovog šokantnog otkrića došli su novinari norveške televizije TV2 kada su pronašli kamione koji su prevozili na stotine tona slomljene umjetne trave - i to ne na odlagalište otpada, kako je bilo predviđeno, nego na teren u srcu Zagreba na kojem mahom treniraju djeca.

U klubu doznajemo da umjetni travnjak i dalje koriste i da je, kako nam kažu, u sasvim dobrom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teren NK Devetke umjetni travnjak stigao je iz Norveške, točnije sa stadiona iz grada Bodøa, na kojem je do pretprošle godine trenirao tamošnji nogometni prvoligaš. Nakon toga bila mu je predviđena druga namjena.

"Smeće, to je bilo smeće. Trava je otpadala s podloge, bilo je opasno za igrače. Ako biste na njemu nespretno pali, više ne biste mogli igrati", rekao je Lars Bang, sportski direktor općine Bodø.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za rješavanje stare umjetne trave dobili 50.000 eura

Zato je grad odlučio da se trava mora zamijeniti i baciti. Uklanjanje stare umjetne trave pritom je ekološki problem jer svaki travnjak, kojih se samo u Norveškoj godišnje mijenja 80ak, može sadržavati jednako plastike kao i milijun i 400 tisuća plastičnih vrećica. Tvrtka koja je za to dobila 50.000 eura angažirala je partnere iz Estonije.

"Sada kada bolje razmislim, nemam nikakvu kontrolu nad niti jednim umjetnim travnjakom kojeg smo isporučili izvan zemlje", kazao je Frans Gøran Rønning, predsjednik Uprave tvrtke ProTurf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca i mladi iz Hrvatske zaslužuju bolji travnjak"

Jer, kako su doznale kolege s norveške televizije TV2, estonska tvrtka nije nikada travnjak bacila na odlagalište otpada, kako je ugovoreno, nego su na internetu objavili da se trava nalazi u Zagrebu, te da mole zainteresirane kupce da se jave. Šef estonske tvrtke izjavu nije htio dati. Rekli su kako postoje razlozi zašto ne žele odgovoriti na pozive.

Norveški kolege ljetos su bili u Zagrebu, uzeli uzorak travnjaka s terena NK Devetka, te ga usporedili s onim iz Bodøa. Utvrdilo se da je to jedan te isti travnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca i mladi iz Hrvatske zaslužuju bolji travnjak od onog koji smo ovdje imali. Ako se ovako nešto događa na više razina, to bi trebalo prijaviti policiji", kazao je Lars Bang.

Iako u upravi NK Devetke nisu htjeli stati pred kameru, potvrdili su nam da ih je cijela priča šokirala. Kažu da se travnjak i dalje koristi, da su znali da je rabljen kada su ga izabrali između tri ponude, te da je umjetna trava u dobrom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo