'PRODUŽENA RUKA VLASTI' / Olujić o plinskoj aferi: 'USKOK nije reagirao na vrijeme, a nema šanse da premijer nije ništa znao'

'Nisam baš siguran da će, što hrvatska javnost s pravom očekuje, istragom USKOK-a biti obuhvaćene sve one osobe za koje se u ovom trenutku smatra da su odgovorne', kaže Krunislav Olujić

11.7.2023.
23:16
VOYO logo

USKOK se zahuktao i u utorak radio skoro pa u četvrtoj brzini. U Slavoniji je priveo suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu Predraga Dragičevića i bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića zbog primanja i davanja mita, a u Zagrebu, u sjedištu Hrvatske elektroprivrede uskokovci su počeli proučavati dokumentaciju o neshvatljivom prodavanju viškova plina za bagatelne cijene.
Sve to u RTL-lovom Direktu prokomentirao je davnašnji predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić.

Kaže da je teško reći što istražitelji mogu pronaći u HEP-u desetak dana nakon što je izbila afera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HEP 'TRESE' HDZ /

Je li Plenković donio odluku? Zbog afere koja šteti stranci potjerat će svu trojicu glavnih aktera

Image
HEP 'TRESE' HDZ /

Je li Plenković donio odluku? Zbog afere koja šteti stranci potjerat će svu trojicu glavnih aktera

'USKOK djeluje kao produžena ruka izvršne vlasti'

''Ovisi o tome koju su zadaću dobili, što istraživati, od onih ljudi koji su ih poslali. Mislim da moraju izvući svu dokumentaciju, kako od INA-e, HEP-a tako i konačnih kupaca, korisnika koji su određenu količinu plina plaćali po povlaštenoj cijeni megavatsata. Treba, pretpostavljam, obaviti i vještačenje. Najveći dio djelatnika USKOK-a koji su ušli u HEP ne poznaju U dostatnoj mjeri gospodarsko, ekonomsko, financijsko poslovanje, tako da mislim da će ovog puta doista trebati i dosta vremena, a nisam baš siguran da će, što hrvatska javnost s pravom očekuje, biti obuhvaćene sve one osobe za koje se u ovom trenutku smatra da su odgovorni'', kazao je.

Olujić smatra da USKOK i u ovom slučaju nije pravodobno reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''USKOK je specijalizirano tijelo Državnog odvjetništva, dijela sudbene vlasti koje po službenoj dužnosti ostvaruje funkciju kaznenog progona, a ovog puta djeluje kao produžena ruka izvršne vlasti. Ne zaboravimo da je glavna državna odvjetnica odabrana na prijedlog Vlade, odnosno aktualnog premijera i da je izglasana većinom u parlamentu. Svjesna te činjenice, Zlata Hrvoj Šipek jasno će znati u kojem smjeru će kanalizirati istragu. Očito je da sve ovo ide do samog vrha države, do premijera. Ovoga puta mora biti iznimno oprezna u kojem opsegu, u kolikoj mjeri će USKOK provoditi istražne radnje'', smatra Olujić.

'Plenković je morao znati što se događa'

Također smatra nevjerojatnim i da premijer Plenković nije znao za to što se događa u HEP-u s plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne samo da to potvrđuje tekstove koje su objavljeni, a koje je potpisivao Barbarić, kako aktualnom ministru, a istovremeno i stavljao na znanje, upućivao i premijeru. On se ne može pozivati vješto ili nevješto da ništa nije znao. Po defaultu, ako nije čitao podneske predsjednika uprave HEP-a na njegov stol, onda su morali znati njegovi suradnici, one osobe koje su čitale to i bile dužne obavijestiti ga. Ako nije znao, morao je znati'', napominje.

Dodaje da u ovom slučaju postoji politička odgovornost premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Upravo zbog toga nespretno nastupa pred cjelokupnom javnosti. Potencira druge stvari, druge krize kojima smo svjedoci posljednjih dana. Izaziva sukobe na političkoj sceni kako bi skrenuo pozornost'', kaže Olujić.

Neće biti ljetnog predaha u slučaju VSOA-e

Upitan je i što će, nakon imenovanja privremenog ravnatelja VSOA-e, biti s trajnim rješenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo omogućuje kratki predah, ali se bojim da predaha neće biti jer ide rok od mjesec dana, ljetni mjesec kada je teško pretpostaviti da bi predsjednik mogao sjesti s premijerom i dogovoriti osobu koja bi obnašala dužnost. Moraju se dogovoriti, kandidat mora biti zajednički, njega predlaže nakon što premijer i predsjednik sa ili bez posrednika usuglase stav o osobi dužnosnika koja bi mogla obnašati dužnost ravnatelja VSOA-e. Onda u tom slučaju na prijedlog ministra obrane, ravnatelja VSOA-e potvrđuje predsjednik Republike'', pojasnio je Olujić.

'Ustavni suci djeluju kao čuvari revolucije HDZ-a'

Upitan zašto je izostala reakcija Ustavnog suda, kazao je kako je Ustavni sud prepoznat u javnosti kao produžena ruka izvršne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znamo da taj sud ima 13 sudaca, da ga čina većina koju bira Sabor i da je značajan dio sudaca pred reizborom iduće godine. U fazi su pripreme za eventualno dobivanje drugog mandata, a mogu proći samo uz podršku Sabora. Kupuju naklonost, vrijeme, prepoznati su kao sudionici dnevnopolitičkih rasprava, rješavanju dnevnopolitičkih sporova, ali ne ustavnih. Djeluju kao čuvari revolucije HDZ-a, lika i djela vođe i učitelja Plenkovića', zaključio je Krunislav Olujić gostujući u RTL-ovom Direktu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo