ODLAZI ŠATOR IZ SAVSKE? / Medved otkrio koji će mu biti prvi potez kad zasjedne u ministarsku fotelju

Image
17.3.2016.
14:01
VOYO logo

Ocijenio je da su šator i braniteljski prosvjed, posljedica dugogodišnjeg nerješavanja niza otvorenih pitanja.

"Predložio sam da se odmah i žurno započne rješavanje najvažnijih otvorenih pitanja, a tek potom(...) razgovarat ćemo o šatoru", rekao je Tomo Medved novinarima nakon što je dobio jednoglasnu podršku saborskog Odbora za ratne veterane, što je pretposljednja stepenica na putu do ministarske dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije izravno odgovorio hoće li ga prosvjednici u Savskoj 66 poslušati i ukloniti šator.

"Ministarstvo će uspostaviti kvalitetan dijalog sa svim hrvatskim braniteljima i preko udruga čuti njihove stavove i prepoznati u njima partnere i uvjeren sam da ćemo zajednički naći najbolje rješenje", uzvratio je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE TOMO MEDVED? /

Novi ministar junak je Ledererovog filma, upravo je on zvao generala JNA Rašetu da spasi ranjenog snimatelja HRT-a

Image
TKO JE TOMO MEDVED? /

Novi ministar junak je Ledererovog filma, upravo je on zvao generala JNA Rašetu da spasi ranjenog snimatelja HRT-a

O registru izdajnika ni riječ: "Ja sam iznio svoj program"

Nije precizirao ni što će biti sa savjetnicima bivšeg ministra Mije Crnoje.

"Što se tiče savjetnika o tome ćemo razgovarati", odgovoio je na upit ostaju li savjetnici u Ministarstvu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobije li potporu Hrvatskog sabora, prioritet će mu, ističe, biti ekipirati tim suradnika koji će znati odgovoriti na izazove pred Ministarstvom.

Najavljuje izradu nacrta novog zakona o pravima hrvatskim branitelja i paralelno izradu Nacionalne strategije za zaštitu zdravlja branitelja, razmatranje ideja vezanih za veteranske centre, braniteljskih bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će biti naš prijedlog o kojemu ćemo provesti javnu raspravu, uzvraća na pitanje li li za to da taj zakon ima rang ustavnog?

Nije želio komentirati ideju svog prethodnika da se izradi registar agresora i nacionalnih izdajnika. "Ja sam iznio moj program i viziju rada", rekao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednoglasna potvrda Odbora za ratne veterane

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je podržao Tomislava Medveda za ministra, a o njemu se još treba izjasniti Hrvatski sabor, no, o kandidatu se više neće raspravljati, nego samo glasovati. Sabor bi, dakle, Medvedu mogao iskazati povjerenje već u petak.

Svojim prioritetima označio je izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, veteranske centre, dijalog sa braniteljima, rješavanje problema nestalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budem li izabran za ministra uvjeren sam u dobru suradnju sa svim zastupnicima u Saboru", poručio je Medved.

Radit će se novi zakon o braniteljima

Medved je pred Odborom najavio da će, dobije li potporu parlamenta, po formiranju "ozbiljnog tima suradnika", početi raditi nacrt novog zakona o pravima hrvatskih branitelja u kojem će svoje mjesto naći i pripadnici HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon, kaže, treba biti cjelovit dokument, prilagođen današnjem vremenu, jer su i današnji prioriteti drugačiji nego u vrijeme donošenja aktualnog zakona.

"Dnevno u prosjeku umire osam branitelja, godišnje oko tri tisuće, prosječne starosti manje od 50 godina", upozorio je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za aktualni Zakon o pravima hrvatskih branitelja kaže da je zapravo zakon koji regulira stradalničku populaciju, statuse HRVI, nestalih... Od preko 500 tisuća branitelja, njih više od 400 tisuća nije prepoznato u tom zakonu.

Prava disperzirana po raznim zakonima

Medved ističe da su niz godina statusna i materijalna prava branitelja i stradalnika disperzirana u druge zakone što je stvorilo pravnu nesigurnost korisnika, a poznato je da se radi o iznimno ranjivim skupinama društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opskrbnina, 6.000 branitelja koji su nezaposleni i u teškoj su situaciji, prebačeni su u resor socijalne skrbi i time podvrgnuti univerzalnim mjerilima, pa ih je 1.500 izgubilo prava, a ostalima su ona umanjena, rekao je Medved.

Branitelji su, kaže, suočeni s nizom nelogičnosti, pa tako za sve što poduzimaju moraju zatražiti ratni put ne stariji od šest mjesci, a ishođenje mu traje do tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednim od prioriteta označio je i pitanje nestalih, u kvalitetnoj koordinaciji sa drugim ministarstvima nastojat će se to poglavlje zatvoriti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo