s povećanjem minimalaca / Od siječnja će sitno porasti naknada za stručno osposobljavanje, mladi o novom iznosu: 'I dalje nije rješenje'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mladi bi obrazovani kadar, umjesto dosadašnijh 2.621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2.752 kune netoiznosa naknade

11.12.2017.
7:36
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

S povećanjem minimalne plaće, početkom sljedeće godine, i mladima na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa povećat će se naknada, doznaje se iz Kabineta ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. Mladi bi obrazovani kadar, umjesto dosadašnijh 2.621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2.752 kune netoiznosa naknade, piše Glas Slavonije.

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj", stoji u priopćenju Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kada se uzme u obzir da su u samim počecima prve runde korisnika stručnog osposobljavanja iznosile 1.600 kuna, novi iznos, iako je povećan, i dalje nije rješenje, smatraju korisnici.

"Pozdravljam povećanje naknade, ali ona i dalje nije dostatna za pristojan život, naročito jedne mlade osobe. O stručnom osposobljavanju mislim da bi se trebalo ukinuti, jer će nas poslodavci praktički besplatno iskorištavati unedogled a da nikoga ne zaposle u radni odnos", smatra 29-godišnji Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari mjere SOR najbolje rješenje vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo