Svi su iznenađeni, ali kažu: Ovo je samo predah!

Nitko ne može sakriti iznenađenje ovom nenadanom odlukom agencije Fitch da Hrvatskoj revidira kreditni rejting iz negativnog u stabilan.

5.9.2012.
15:38
VOYO logo

"Pa to je izvanredna vijest! Trebate odmah nazvati Milanovića i Linića! Oni sada zasigurno negdje piju šampanjac. U ovom trenutku kada svi gube kreditni rejting, nama se popravio. Ne znam koliko je to osnovano, ali radi se o velikoj stvari za Hrvatsku", komentirao je za Danas.hr član našeg Stručnog tima, ekonomski stručnjak Guste Santini.

Evidentno je, kaže nam Santini, da je ova Vlada doživljena kao vrlo tvrda s ciljem da će održati financije, "i to bez obzira na sve posljedice tog održavanja". "Zadržavanju kreditnog rejtinga pridonijela je i činjenica o sigurnom ulasku u Europsku uniju, pa sasvim sigurno ova revizija ima i političke konotacije i nije donesena samo na bazi ekonomske politike", kaže Santini ističući, nimalo ironično, da je ovo ipak velika stvar za stabilnost zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Santinija smo pitali možemo li očekivati da će se Vlada sada krenuti ponovno zaduživati. "Ovo svakako ukazuje na mogućnost daljnjeg zaduživanja, a mi nećemo propustiti tu šansu. Nju nijedna Vlada nije propustila", kaže nam dodajući da sada možemo reći da smo uspješniji od Slovenije. "Sada Zoran Milanović može odmah sazvati konferenciju za novinare kako bi ukazao na to da dežurni hrvatski katastrofičari kao Guste Santini nisu u pravu, jer, eto, jedna međunarodna, objektivna, institucija ocjenjuje da je u Hrvatskoj bolje nego što to oni kažu", zaključuje.

'Ovo je samo predah za reforme'

Još jedan član našeg Stručnog tima Vladimir Ferdelji ocjenjuje: "Evo, konačno, jedna dobra vijest, iako nije spektakularna. Zadržali smo rejting, a procjene agencije prije svega su bazirane na fiskalnoj politici koja je Vladi bila prioritet. No, istovremeno je ista agencija rekla da se dugoročno bez reformi ne može zadržati taj kredni rejting. On nam samo daje predah da napravimo reforme", smatra Ferdelji, koji se nada da će ovo ujedno biti i poticaj za te reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj bi, ističe, znatno poskupjelo dosadašnje zaduženje da smo izgubili rejting, zato jer s ovakvim gospodarstvom nemamo mogućnosti servisirati vlastite dugove bez dizanja kredita. "Lošiji rejting bi nas, uostalom, svrstao u smeće, gdje bi ti krediti bili upitni ili bismo ih dobili po vrlo nepovoljnim uvjetima", zaključuje Ferdelji, koji pak, prema onome što se do sada poduzimalo, misli da možemo očekivati da će se Vlada još zaduživati.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo