NOVI VELIKI PROBLEM ZA GAZDU: / Rusi tužili Todorića za prikrivanje stvarnog stanja u Agrokoru

Image

Ruski Sberbank tužio je još uvijek većinskog vlasnika Agrokora jer je, prema njihovim saznanjima, prikrivao stvarno stanje u tom koncernu prije nego što mu je odobren kredit od 100 milijuna eura.

2.8.2017.
7:35
VOYO logo

Rusi tvrde da je Ivica Todorić znao u kakvom se finanijskom stanju nalazi Agrokor i to prije nego što mu je ruska banka odobrila kredit od čak 100 milijuna eura.

Prema pisanju Jutarnjeg lista koji priču o tužbi donosi na današnjoj naslovnici, taj kredit odobren je radi stabilizacije situacije – tri četvrtine iznosa otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milijun na porez te četiri milijuna na plaće zaposlenika. Rusi su nezadovoljni statusom kredita, koji nije dobio senioritet, odnosno prvenstvo u naplati, a kaznenu prijavu nisu željeli komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer su pak iz Agrokora pozvali dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura, što je naišlo na burne reakcije Hrvatske Udruge Poljoprivrednika.

Image
POLJOPRIVREDNICI PROZIVAJU RAMLJAKA: /

'Pogoduje skupini vjerovnika Agrokora, a dobavljače ucjenjuje'

Image
POLJOPRIVREDNICI PROZIVAJU RAMLJAKA: /

'Pogoduje skupini vjerovnika Agrokora, a dobavljače ucjenjuje'

Skrivao pravo stanje stvari

Naime, Hrvatska Udruga Poljoprivrednika (H.U.P.) oglasila se priopćenjem u kojem se ističe da u suradnji s pravnim stručnjacima žele upozoriti hrvatsku javnost kako je poziv koji je dobavljačima uputio privremeni upravitelj Agrokora Ante Ramljak protuzakonit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivom se potiče vjerovnike koji prema Agrokoru imaju potraživanja, nastala neispunjenjem ugovorne obveze odnosno nepodmirenjem dugovanja za isporučenu robu i usluge, da kreditiraju poslovanje Agrokora “u naturi” (daljnjom isporukom robe i usluga) u sklopu kreditnog aranžmana koji je Agrokor sklopio 8. lipnja 2017. godine (Ugovor o najstarijem kreditu do iznosa od EUR 1.060.000.000,00 između Agrokora kao korisnika kredita, određenih povezanih društava a kao jamaca i određenih institucija navedenih u ugovoru kao kredito-davatelja, te uz Madison Pacific Trust Limited kao agenta i agenta osiguranja)", navodi se u priopćenju H.U.P.-a.

Revizija u tijeku

Prema podacima objavljenima u srpnju, Konzum je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna, Konzum BiH 943 milijuna kuna, a Tisak 805 milijuna kuna. Riječ je o prvim nekonsolidiranim i nerevidiranim podacima koje je izvanredna uprava Agrokora objavila u najnovijem, trećem mjesečnom izvješću o svom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da u tom koncernu još uvijek traje revizija financijskih izvještaja za 2016. godinu, nemaju podatke za prethodnu godinu koji bi služili za usporedbu, a to se odnosi i na druge kompanije u sklopu koncerna pa su tako Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Žitnjak izvijestili da neće objaviti financijska izvješća za 2016. godinu do 31. srpnja, jer dotad revizija neće biti završena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo