izgubljen spor / Novi šamar hrvatskom pravosuđu zbog presude Sanaderu: sudac pristran, snimka montirana?

Suđenje u jednom od najvažnijih procesa od hrvatske samostalnosti, drže suci arbitražnog suda u Ženevi, nije bilo pošteno

11.11.2017.
18:50
VOYO logo

Hrvatsko pravosuđe potučeno je do nogu u jednom od važnijih sporova pred međunarodnim sudovima. Otkrivaju to sinoć objavljeni dijelovi 11 mjeseci stare presude Arbitražnog suda UN-a, kojom je Hrvatska izgubila spor protiv mađarskog MOL-a oko INA-e. U njima arbitri prihvaćaju sve argumente MOL-a i, među ostalim, tvrde kako se na suđenju Ivi Sanadaru dogodio niz skandaloznih postupaka. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje u jednom od najvažnijih procesa od hrvatske samostalnosti, drže suci arbitražnog suda u Ženevi, nije bilo pošteno.

"Nanijeli ste štetu ugledu države u svijetu, vi ste doista doprinijeli razočaranju ljudi u institucije sustava i stvaranju opće apatije i atmosfere bezizlaznosti u društvu", kazao je u studentom 2012. godine Ivan Turudić, predsjednik sudskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je sudac Ivan Turudić, danas predsjednik zagrebačkog Županijskog suda koji ne odgovara na pozive, prema lanjskoj presudi Arbitražnog suda UN-a u Ženevi, na suđenju Ivi Sanaderu bio pristran.

"Sud ne može zanemariti sučevu očitu pristranost pri suđenju… Nakon što je Ustavni sud vratio predmet na ponovni postupak, sudac Turudić nastojao ishoditi da on vodi ponovni postupak te je dao dvije izjave za tisak... Može se opravdano izvesti zaključak da on, ako će biti predsjednik vijeća u ponovljenom postupku, namjerava donijeti istu odluku kao i ranije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, za krunskog svjedoka Roberta Ježića, koji je pred sudom rekao da je bivšem premijeru trebao prebaciti pet milijuna eura mita, arbitri su zaključili da se dogovorio s USKOK-om

"U ovom trenutku važno je ponoviti i naglasiti da do danas Ježić još uvijek posjeduje novac od navodnog mita koji Sanader nikada nije pokušao prebaciti na svoj račun. MOL tvrdi da su Ježićeve tvrdnje u svjedočenju neistinite i da mu je USKOK dao informacije koje su mu pomogle da smisli priču koja bi uništila Sanadera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove teške optužbe Ježić ne želi komentirati, a na pitanje gdje je pet milijuna eura kaže da oni koji to trebaju znati, to znaju. Još nedavno ga je isto pitanje izbacilo iz takta. 

A za krunski dokaz, snimku iz restorana Marcellino na kojoj je Ivo Sanader navodno šefu MOL-a Zsoltu Hernadiju napisao koliki mito želi za upravljačka prava u Ini, arbitri su ustanovili da je - mijenjana. Vlada je za reakciju zadužila ministra energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi postupak je u tijeku, i u tom drugom postupku Vlada RH čini sve da našim argumentima ospori zahtjeve MOL-a, budući da je drugi postupak pokrenuo MOL protiv Republike Hrvatske", rekao je ministar energetike Tomislav Ćorić (HDZ).

Onaj koji je arbitražni postupak pokrenuo, bivši ministar gospodarstva, kao i aktualni HNS-ov potpredsjednik Vlade od pitanja o arbitraži su pobjegli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo dubinsku analizu radili, to je praktički jučer objavljeno bilo, svakako u sljedećem tjednu slijedi nam ta analiza, razgovor s koalicijskim partnerima, i nakon toga ćete dobiti izjavu", izjavio je saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS).

U sinoćnjoj raspravi o povjerenju Vlade oporba je tražila stanku čim se doznalo za sadržaj presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sinoćnjoj raspravi o povjerenju Vlade oporba je tražila stanku čim se doznalo za sadržaj presude", rekao je tada Ivan Pernar (Živi zid).

"Objavom ovoga dokumenta, njegovim sadržajem, snažno se utječe i na drugu arbitražu. Ovo je, ja bih rekao, kao državni udar u energetici", smatra Tomislav Panenić (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcija će, ne treba sumnjati, biti još. U međuvremenu, za Hrvatsku povoljan ishod druge arbitraže u istom sporu, one u Washingtonu, od sinoć je možda još teže očekivati.

"Što se tiče konkretnog arbitražnog postupka, tu se iznos već zapravo znao, u ove tri godine koliko je trajao, od 2014. do ove godine, stajao je otprilike 100 milijuna kuna i za to su sredstva, otkrio nam je danas ministar Ćorić, već osigurana u ovogodišnjem proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se ne zna jest koliko bi moglo Hrvatsku stajati jedino gubitak i pred drugim arbitražnim sudom u Washingtonu gdje bi, ako sud presudi u korist MOL-a, šteta bi se mogla mjeriti i u milijardama. Također što još ne znamo je koliko bi Hrvatska mogla izgubiti ili eventualno zaraditi s reotkupom tih MOL-ovih dionica. Znamo da je premijer Plenković na presici prošlog Badnjaka najavio da će se INA vraćati u hrvatske ruke, a ništa se do dana današnjeg nije promijenilo. Danas nam je ministar Ćorić rekao da će tek za nekoliko tjedana s eizabrati konzultanti koji će Vladu u tom postupku savjetovati", izvijestio je naš novinar Petar Panjkota.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo