NOVA DRAMA NA FILOZOFSKOM, INTERVENIRALI ZAŠTITARI, DOŠLA I POLICIJA: / 'Ovo su najtamnije stranice u povijesti faksa!'

Image
Foto: Facebook / Plenum FFZG

Studenti Filozofskog fakulteta nastavljaju s pružanjem otpora samovolji vodstva fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.

22.9.2016.
11:10
Facebook / Plenum FFZG
VOYO logo

Na sjednici se trebalo glasovati o smjeni dekana Vlatka Previšića, a na jučer održanom Plenumu, koji se događao na otvorenom jer je dekan zaključao zgradu fakulteta, studenti su pozvani da dođu pružiti podršku članovima Vijeća.

Image
ZABRANJEN PLENUM U ZGRADI /

FF-a! Studenti traže ostavke dekana i rektora, inače idu u blokadu

Image
ZABRANJEN PLENUM U ZGRADI /

FF-a! Studenti traže ostavke dekana i rektora, inače idu u blokadu

Članovi Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta iz reda profesora, koji se protive dekanu Previšiću i traže njegovu smjenu, pročitali su danas na početku sjednice Vijeća svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja te je potom i napustili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanje na sjednici onemogućeno je studentskim predstavnicima u Vijeću, a nakon izlaska profesora sa sjednice, njihovu je izjavu pred okupljenim studentima ispred dekanata pročitao profesor Nenad Ivić. Fakultetska knjižnica zatvorena je danas do 15 sati, a onemogućen je bio i pristup referadi.

Novinari nisu smjeli snimati, ali je zato Previšić naredio da se sve zabilježi kamerom fakulteta

Novinarima koji su pratili događanja na Fakultetu, zaštitari su onemogućili snimanje kamerama, fotoaparatima i mobitelima unutar zgrade, ali je sve istodobno snimano kamerom fakulteta što je, kako su potvrdili studenti, zatražio dekan Previšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjim događanjima prethodio je plenum Filozofskog fakulteta održan sinoć ispred fakultetske zgrade, a na kojemu su sudionici ponovili zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada te je izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Razlozi problemima na Filozofskom fakultetu

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora "nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a".

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio dekan Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće "sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time, prema obrazloženju Senata, "nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana" FF-a donesena na sjednici 16. lipnja, "kao ni postupak koji bi se provodio temeljem takve odluke".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVO 12.18 Oglasio se i rektor Boras. Upoznat je sa činjenicom da je sjednica Fakultetskog vijeća prekinuta. "Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena i razmotriti kako se postaviti u novonastaloj situaciji", kazao je Boras za N1.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.14 Ovdje možete poslušati zajedničku izjavu profesora koji su odlučili srušiti kvorum na Vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12.03 Tadinac je kazala kako su profesori još jučer pisali Borasu, no odgovor nije stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11.48 Profesori Nenad Ivić i Meri Tadinac obratili su se studentima. Ivić je rekao kako "možemo osjećati samo stid što je na čelu fakulteta jedna takva osoba" te da on (misleći na dekana) može samo dati ostavku. Tadinac je pak kazala da će pokrenuti pravne korake da se odbaci suspenzija Studentskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa nastavnika i članova Vijeća uoči prekida sjednice upozorila je da se upravo "ispisuju najtamnije stranice u povijesti fakulteta". Istaknuli su kako je jedini razlog dovođenja zaštitara zastrašivanje studenata i nastavnika, jer nereda na fakultetu nema.

"Odluka Senata (o suspenziji Studentskog zbora, op. a.) temelji se na neobvezujućem mišljenju Ministarstva znanosti, a ne inspekcijskom nadzoru", naveli su također.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporterka Telegrama Valerija Bebek javila je kako dekan profesorima prvo nije dao riječ, no onda je Ivić pozvao kolege da napuste sjednicu te je tako srušen kvorum.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.40 Dio profesora napustio je sjednicu Fakultetskog vijeća pa dekan Previšić sada više nema kvorum. Pročitali su i svoj proglas - od dekana traže povlačenje zaštitara i ukidanje suspenzije Studentskog zbora.

Profesori podsjećaju da su pokrenuli razrješenje dekana Previšića na prethodnim sjednicama te navode kako je potpuno neprihvatljivo nastaviti sjednicu bez nekih članova Vijeća, misleći pritom na predstavnike studenata, kojima je zapriječeno sudjelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.28 Pred Filozofski fakultet stigla je i policija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.26 Na sjednicu Fakultetskog vijeća, koja je zakazana za 11 sati, još nisu došli ni dekan Previšić ni prodekani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11.23 Zaštitari nisu u referadu pustili ni studenticu s invaliditetom, iako nitko nije bio obaviješten da danas neće raditi.


Jutros je došlo do novih neugodnih situacija na Filozofskom fakultetu. Iako je zgrada fakulteta otvorena, zaštitari su onemogućili studentima pristup knjižnici i referadi te slobodno kretanje fakultetom, iako su ispitni rokovi u tijeku, javila je reporterka N1 Mirela Bačić. Također, otjerali su novinare koji su htjeli mobitelima snimiti što se događa, a snimanje su zabranili i studentima, koji su htjeli dokumentirati kako ne mogu ostvariti svoja studentska prava.

Na FF-u se okuplja sve više studenata i situacija je prilično napeta. Prema posljednjim informacijama, studentskim predstavnicima zabranjeno je da se približe dekanatu, gdje bi se trebala održati sjednica Vijeća! Profesori su ušli, ali tek nakratko, samo da bi pročitali izjavu kako je sjednica Fakultetskog vijeća nelegalna.

Jučer navečer na Plenumu je zatražena ostavka dekana Vlatka Previšića i rektora Damira Borasa, u protivnom će studenti blokirati rad fakulteta.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo