SVE JE POČELO ODBIJANJEM SURADNJE S KBF-om: / Raspušten Studentski zbor Filozofskog fakulteta!

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Jednoglasnom odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu poništavaju se izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta održani 25. i 26. ožujka 2015., piše Srednja.hr.

13.9.2016.
22:24
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Razlog je taj što postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog. Regularni izbori trebali su biti u ožujku sljedeće godine, a rektor Damir Boras izvanredne izbore raspisat će po svojoj odluci.

Image
IZGLASALI NEPOVJERENJE: /

Plenum Filozofskog fakulteta traži razrješenje dekana Previšića

Image
IZGLASALI NEPOVJERENJE: /

Plenum Filozofskog fakulteta traži razrješenje dekana Previšića

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić tražio je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta provedbu upravnog nadzora nad postupkom njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju, a MZOS mu je još 27. srpnja potvrdilo kako je Fakultetsko vijeće sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobnih 0,4 posto

Kako su studentski predstavnici činili tek 14,6 posto Vijeća, umjesto zakonskih 15 posto, odluka Vijeća o pokretanju postupka njegova razrješenja je nelegalna. Ali ako je tumačenje Ministarstva točno, postavlja se pitanje nisu li isto tako nelegalne i sve odluke koje je Vijeće u sastavu protivnom propisima donijelo u još aktualnoj akademskoj godini 2015./2016.

Sav ovaj kaos započeo je sporazumom o suradnji Filozofskog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta, odbijanjem sporazuma od strane 70 posto studenata, a s vremenom i sve više članova Fakultetskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju je dekan Vlatko Previšić napustio sjednicu fakultetskog Vijeća na zadnjoj točci u kojoj se trebalo glasovati o njegovu razrješenju, nakon čega je ostatak Vijeća nastavio sjednicu. Donesena je odluka kako sljedeće izvanredno Vijeće treba biti u rujnu te da će jedina točka dnevnog reda biti njegovo razrješenje.

Image

Kaznena prijava protiv profesorica

No prošlog je tjedna dekan podnio prijavu za kazneni postupak protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič jer su, tvrdi, organizirale "nelegalni nastavka sjednice, uspostavile paralelni sustava upravljanja Fakultetom te omele rad i narušile ugled institucije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je pak na Senatu Sveučilišta jednoglasno odlučeno kako se izbori za studentski Zbor održani prije godinu i pol poništavaju, a rektor Damir Boras planira uskoro raspisati nove izbore.

Sljedeći tjedan napeta sjednica Fakultetskog vijeća na FF-u

Problematični odnosi na Filozofskom fakultetu vjerojatno će se još više produbiti problematične odnose između suprotstavljenih strana. Pravne će službe imati dosta posla u otkrivanju jesu li sve odluke Vijeća u aktualnoj akademskoj godini nevažeće, može li se uopće održati Vijeće bez prisustva studenata, a rektor Boras bi po hitnom postupku trebao zatražiti očitovanje od svih sastavnica Sveučilišta čine li studenti 15 posto njihovih Fakultetskih vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo