Vučić opet povisio ton u Briselu, Tači uzvratio

Pregovori se nastavljaju večeras, Srbija i dalje kaže „NE“

17.4.2013.
11:40
VOYO logo

Dijalog u Briselu prekinut je večeras zbog verbalnog sukoba potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hašima Tačija, potvrđeno je Tanjugu iz izvora bliskih pregovaračkom timu. Nastavak razgovora je zakazan za 22 časa.

Sudeći po tvitu kosovske ministarke Vljore Čitaku, Srbija je opet odbila ponuđeni predlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić novinarima u Briselu je rekao da je Srbija "dobila mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije" i da će "državni vrh o tome doneti odluku do kraja vikenda", prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom prethodne pauze koja je počela negde oko 16 časova su držane konsultacije, nakon kratkog trojnog sastanka delegacija Beograda, Prištine i EU, javlja B92.

Kako se moglo nezvanično čuti iz Brisela oko 16h, kosovski premijer je nezadovoljan ponudom koju je iznela Ketrin Ešton napustio sto, pa je određena pauza. Taj detalj nije potvrđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovska ministarka Vljora Čitaku negirala da je Tači napustio sastanak i navela da je u toku pauza za konsultacije. Ona je na svom Tviter nalogu večeras napisala da izgleda da Srbija ponovo odbija predlog.

"Evo nesrećne vesti, Srbija izgleda ponovo želi da obije predlog sporazuma. Molim vas, ne propustimo ovu priliku", napisala je najpre Čitaku na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je dodala da je "Kosovo spremno da prihvati predlog Eštonove, ali je Srbija rekla NE. Srbija želi nove predloge, ali Kosovo neće dozvoliti dodatne promene. To je to".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeri Srbije i Kosova sastali su se oko 15.30 u Briselu sa Eštonovom da bi nastavili pregovore o mogućem rešenju za pitanje zajednice srpskih opština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pre trojnog sastanka Ešton se po drugi put u toku današnjeg dana sastala sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Ketrin Ešton započela je oko 11.40 bilateralni sastanak sa Ivicom Dačićim i njegovim timom u Briselu, koji je završen oko 14 časova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Vulin rekao je za RTS da postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi.

- Naš tim nije pogrešio što je odbacio predlog u prošloj rundi razgovora, jer sada postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi - rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros oko 10.20 Eštonova se, najpre sastala sa Hašimom Tačijem.

Tači je pre sastanka sa Eštonovom izjavio da se Priština zalaže sa postizanje sporazuma s Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zmelje i njihovih naroda. Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru - rekao je Tači.

Dačić i Vučić predvode srpski tim

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić predvode delegaciju Srbije. Sastanak sa premijerom Srbije trebalo bi da počne oko 11 sati, prenosi RTS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U delegaciji Beograda su još i potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Ketrin Ešton potvrdila je u pisanoj izjavi da je pozvala premijere Srbije i Kosova, Ivicu Dačića i Hašima Tačija na novi sastanak u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pozvala sam ih da dođu, budu konstruktivni, spremni da razmotre različite opcije i postignu kompromis - navodi se u saopštenju.

Razgovor u Briselu trebalo bi da se odvija po ustaljenoj formi - najpre bilateralni susreti sa visokom predstavnicom EU, a zatim i zajednički sastanak Dačića, Tačija i Eštonove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 2. aprila i tada nije postignut dogovor.

Ketrin Ešton je posle tog sastanka saopštila da je to bio polslednji put da se dve strane formalno sastaju, i da je preostalo da se obe strane "kod kuće konsultuju sa svojim kolegama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo